​Hoe de nieuwe concertzaal The Sphere in Las Vegas bijzonder is

​Hoe de nieuwe concertzaal The Sphere in Las Vegas bijzonder is

Vorig artikel Volgend artikel

Soms is het zo duizelingwekkend, dat het bijna misselijk maakt. De nieuwe concertzaal in de gokstad Las Vegas is eigenlijk gewoon één groot rond scherm. Van binnen en van buiten. Dan dacht je dat onze Ziggodome een nogal opvallend exemplaar is: niets is minder waar. De Sphere in Las Vegas is echt van een ander niveau.

The Sphere

Het was aan de Ierse band U2 met hun Nederlandse drummer om de opening te doen van The Sphere deze week. Waar we meestal niet zo’n fan zijn van mensen die concerten filmen, zijn we blij dat er toch mensen zijn die dat wel hebben gedaan. De visuele effecten van de show zijn soms zo intens, dat je er bijna misselijk van wordt. Dit eerste concert in The Sphere van U2 is niet alleen het startsein voor The Sphere in Vegas: het kan zomaar het startsein zijn voor meerdere Spheres over de hele wereld.

Bij dezen steken we in Nederland ook onze hand op: dit had eigenlijk gewoon in Utrecht moeten staan, in plaats van Vredenburg. Of misschien in Rotterdam, dat eigenlijk geen heel sfeervolle, goede poptempel kent. Wel hebben we dan een rijke geldschieter nodig: The Sphere kostte 2 miljard euro om te maken, al heeft dat ook te maken met een wereldwijde pandemie die om de hoek kwam kijken. Maar ja, er moesten ook wel 160 duizend speakers in: dat is een flink karwei. En die speakers klinken ook nog eens fenomenaal. Experts die het U2-concert hebben bijgewoond zeggen dat we concerten nooit meer op dezelfde manier zullen beleven.

Toekomst van de concertzaal

The Sphere in Las Vegas is te vinden in het Venetian Resort. Het bestaat uit 54 duizend vierkante meter ledschermen aan de buitenkant, waarmee het al zodanig de aandacht trekt dat je je afvraagt of dat wel verkeersveilig is. Aan de andere kant is Las Vegas op zich een plek vol afleiding, dus kan deze unieke bol er ook nog wel bij. Overigens is het schermenarsenaal aan de binnenzijde niet helemaal rond, zoals de buitenkant (dat kan ook niet, want een deel wordt bedekt door het 18.000 koppen tellende publiek). De 16K-schermen aan de binnenkant hebben een hoogte van 112 meter, met een breedte van 157 meter.

Het is niet de bedoeling dat The Sphere elke avond een ander concert host, of alleen een paar in de zomer, zoals we zien in de Arena. The Sphere gaat voor de residencies, maar wel kortstondige exemplaren. Een band kan er bijvoorbeeld een maand lang optreden, of een losse artiest. Een paar weken later is er dan weer een andere artiest die er een paar weken neerstrijkt. Daarnaast kun je ook naar de bioscoop in The Sphere: er is een film speciaal voor de koepel gemaakt van de regisseur van The Whale en Black Swan. De film heet Postcard From Earth en is deels science fiction, deels natuurdocu. Een interessante combi, die we ook graag zouden zien, zij het wel voor een wat normaler bedrag als het kan: nu kost een kaartje tussen de 50 en 200 dollar.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...