Google wil bouwen aan een groener Europa

Google wil bouwen aan een groener Europa

En smijt met geld

Vorig artikel Volgend artikel

Afgelopen september lanceerde Google het project: Impact Challenge on Climate. Met dat project maakt Google 10 miljoen euro vrij om gedurfde ideeën te financieren die erop gericht zijn technologie te gebruiken om de vooruitgang van Europa naar een groenere, veerkrachtiger toekomst te versnellen. Google heeft nu een half jaar later 11 organisaties uitgekozen die geld ontvangen.

Twee organisaties in Nederland

Twee van de elf organisaties die steun ontvangen zijn Deltares uit Nederland en Dark Matter Laboratories, gevestigd in onder meer Nederland en in het Verenigd Koninkrijk. Deltares is een onafhankelijk instituut voor toegepast onderzoek op het gebied van water en ondergrond. De organisatie werkt samen met het World Resources Institute en het Wereld Natuur Fonds aan het democratiseren van informatie over watervoorraden. Ze ontwikkelen een app die in hoge resolutie en realtime informatie biedt over de wereldwijde watervoorraad. Hiermee kan niet alleen de watervoorraad eerlijk over leefgebieden en sectoren worden verdeeld maar kunnen overstromingen en droogtes die een gevolg zijn van de klimaatverandering ook beter gemanaged worden.

Dark Matter Laboratories, gevestigd in onder meer Nederland en het VK, werkt samen met partners, klanten en medewerkers over de hele wereld om nieuwe werkmethoden te ontwikkelen voor systeemverandering. De organisatie creëert een financieel platform om publieke investeringen in het herstel van stadsbomen te ondersteunen. De technologie is open, verifieerbaar en resultaatgericht.

De andere organisaties en projecten die steun ontvangen

  • CEiiA in Portugal wil de steden van de wereld transformeren en bouwt een op blockchain gebaseerd platform dat mensen beloont voor het niet uitstoten van koolstof met groene digitale kredieten die gebruikers kunnen inwisselen voor goederen en andere services.
  • Het Duitse Climate Farmers ontwikkelt systemen voor monitoring van bodemkoolstof. Dit kan Europese boeren helpen bij de overgang naar regeneratieve landbouw.
  • Het Zwitserse Energy Web Foundation werkt aan het versnellen van een koolstofarm elektriciteitssysteem door middel van open source-technologieën die klanten verbinden met energiemarkten.
  • Materiom, gevestigd in het VK, helpt bij het delen van de bouwstenen van goed presterende, koolhydraatarme composteerbare producten met een open-sourcebibliotheek met recepten voor bioplastic.
  • Het Zweedse Normative werkt samen met de Verenigde Naties en het Exponential Roadmap Initiative om 's werelds bedrijven te helpen automatisch een koolstofrapport samen te stellen door banktransacties te analyseren, waardoor klimaatmitigatie eenvoudig en uitvoerbaar wordt.
  • Open Climate Fix in het VK zal machine learning en satellietgegevens gebruiken om de voorspelling van zonne-elektriciteit te verbeteren en zo de vergroening van de elektriciteitsvoorziening te ondersteunen.
  • In Frankrijk werkt Open Food Facts aan het koppelen van individuele voedsel scores aan streepjescodes, zodat consumenten en producenten de ecologische voetafdruk van miljoenen voedselproducten kunnen zien en keuzes kunnen maken om hun eigen impact te verkleinen.
  • In samenwerking met het European Center for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) gebruikt Saildrone drones, die Golfstroom-gegevens in realtime zullen kwantificeren om weersvoorspellingen en wereldwijde koolstof voorspellingen te verbeteren.
  • Het noordpoolgebied slaat evenveel koolstof op als het Amazonegebied. Het daar houden is essentieel. De Snowchange-coöperatie, gevestigd in Finland, gebruikt technologie en kennis van inheemse gemeenschappen om deze habitat opnieuw in te richten.
20210406_121021 (1)
Het team van Deltares.


Google gaat aan de slag met deze instellingen

Vanaf deze week krijgen de ontvangers van de Google Impact Challenge on Climate mentoring en workshops van Google en externe experts over onderwerpen als technologie, groei, product, design, mensen en meer.

En leuk! Wij kunnen ook meer van deze bedrijven te weten komen. Er is een een nieuwe podcastserie genaamd Planet Progress. In elke aflevering van 25 minuten praat de host, wiskundige Dr. Hannah Fry, met organisaties over hun grote ideeën en de uitdagingen die ze proberen op te lossen.

Volgens Google effenen deze organisaties de weg voor duurzame veranderingen op lokaal en mondiaal niveau.

[foto: Karsten Würth on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...