Geluid van meteorietinslag op Mars opgenomen

Geluid van meteorietinslag op Mars opgenomen

Vorig artikel Volgend artikel

Het gebeurde al meer dan een jaar geleden, maar NASA heeft het pas deze week bekend gemaakt. Begin september 2021 was de InSight Marslander ‘getuige’ van een meteorietinslag op de rode planeet. Daarbij werd ook het geluid van de inslag opgevangen.

Whooshhh… bloop

Wie dacht dat het zou klinken als een bom, voorbijrazende trein of raketinslag komt bedrogen uit. Vlak voor de inslag is er weliswaar wat gerommel te horen, maar het moment van de inslag zelf hoor je niet veel meer dan een ‘bloop’. NASA’s Jet Propulsion Laboratory heeft een video van het bijzondere event online gezet.

Bijzonder geluidseffect

In de video wordt precies uitgelegd waarom het geluid van de inslag op Mars klinkt als een van de meest gebruikte geluidseffecten op Apple computers uit de jaren 90. Dat heeft te maken met een eigenaardig atmosferisch effect dat ook hier op aarde, in woestijnen, voorkomt. Dit effect uit zich met name wanneer de afstand tussen de bron van het geluid – in dit geval de inslag van een meteoriet – en het opnameapparaat dat het geluid registreert – de InSight Marslander dus – zeer groot is.

“Na zonsondergang houdt de atmosfeer wat warmte vast die zich gedurende de dag heeft opgehoopt. Geluidsgolven reizen met verschillende snelheden door deze verwarmde atmosfeer, afhankelijk van hun frequentie. Als gevolg hiervan komen lagere tonen eerder dan hoge tonen. Een waarnemer dicht bij de impact zou een "knal" horen, terwijl iemand op vele kilometers afstand de basgeluiden het eerst zou horen, waardoor een "bloop" zou ontstaan”, aldus NASA.

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...