Eindelijk wat schot in Project Kuiper van Amazon

Eindelijk wat schot in Project Kuiper van Amazon

Vorig artikel Volgend artikel

Amazon is bezig met de bouw van een nieuwe werkplaats voor zijn Project Kuiper. We hebben het eerder over dit ambitieuze ruimteproject gehad: al was het plan eigenlijk om al eerder te starten met het lanceren van alle satellieten. Hoewel, vertraging is natuurlijk zo ongeveer inherent aan ruimteprojecten. En er zit nu wat schot in, nu de 120 miljoen dollar kostende werkplaats wordt gebouwd.

Project Kuiper

Het gebouw staat straks naast het Kennedy Space Center van NASA en de bedoeling is dat daar de internetsatellieten in elkaar worden gezet om vervolgens de lucht in te worden geschoten. Het pand wordt zo’n 9.300 vierkante meter groot en er gaan vijftig mensen werken. Amazon laat weten: "We hebben een ambitieus plan om volgend jaar te beginnen met de grootschalige productielanceringen van Project Kuiper en de eerste pilots met klanten, en deze nieuwe faciliteit zal een cruciale rol spelen om ons te helpen die tijdlijn te halen."

De faciliteit is er voor Project Kuiper dus: een project waarmee er een satellietnetwerk wordt gemaakt bestaande uit satellieten in de lage baan om de aarde. Het plan is om zo gemeenschappen over de hele wereld te helpen aan internet, juist op plekken waar dat niet zo makkelijk kan komen. Het ‘Kuiper-internet’ moet snel zijn, en betaalbaar. Hiervoor moeten die satellieten uiteraard eerst nog in de baan rond de aarde worden gebracht en dat betekent heel veel lanceringen: in totaal moeten er 3.236 satellieten de lucht in (wat gelukkig wel met bosjes kan, in plaats van een voor een). Medio 2026 moet de helft hangen.

Internetsatellieten

De Kuiper-satellieten worden geproduceerd in Washington, waar Amazon een productiefaciliteit heeft staan. In de nieuwe faciliteit worden ze verder voorbereid en geïntegreerd met raketten van Blue Origin en United Launch Alliance (ULA), zodat ze klaar zijn voor lancering. Die lancering vindt plaats vanaf het Cape Canaveral Space Force Station. Het is nog niet getest, maar Amazon hoopt twee testsatellieten te lanceren in de komende maanden. Eindelijk, want het heeft lang op zich laten wachten. Zo lang, dat SpaceX met zijn Starlink al ver vooruit is. Echter had Amazon wat problemen met de raketten, waardoor het gewenste lanceerkader van 2022 niet werd gehaald.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...