Eerste vlucht voor Alice, maar niet die van Wonderland

Eerste vlucht voor Alice, maar niet die van Wonderland

Elektrisch vliegtuig van Eviation beleeft succesvolle luchtdoop

Vorig artikel Volgend artikel

Eviation is een Israëlische vliegtuigbouwer die enkele jaren geleden de ambitie uitgesproken heeft de Tesla van de luchtvaart te worden. Nu kan ik heel flauw zeggen: weet je wel hoeveel bugs en kinderziektes de gemiddelde Tesla, ook na al die jaren, nog heeft? Maar dat zal ik achterwege laten.

Eerste elektrische vlucht

Eviation timmert al een paar jaar hard aan de weg als ontwikkelaar en bouwer van elektrisch aangedreven vliegtuigen. Van het eerste model, de Alice, zijn er onder ander al 12 besteld door pakketbezorger DHL. Deze week heeft Alice haar eerste testvlucht gemaakt, en dat was een succes. Het was bovendien de passagiersversie (9-personen) van het toestel. Uiteraard heeft de fabrikant van die eerste testvlucht een fraaie video gemaakt

De twee elektromotoren van de Alice leveen elk ongeveer 640 kW vermogen. Meer dan voldoende om het ruim 8 ton zware toestel, als hij volledig 'gevuld' is met passagiers en vracht, met 260 knopen door het luchtruim te laten zoeven.

De testvlucht duurde in totaal zo'n acht minuten, waarbij het toestel op een hoogte van 3500 voet vloog (ca. 1100 meter).

Via: persbericht (pdf)

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...