​Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden dankzij 5G

​Early Adopter Xiaomi maakt je slimmer verbonden dankzij 5G

Vorig artikel Volgend artikel

We starten het jaar 2021 in een lockdown. Ons huis is onze werkplek en de plek waar we ontspannen. We willen van alles in huis – Netflixen, gamen, slimme verlichting én ook nog werken. Zowel offline maar zeker ook online. Connectiviteit vormt hierbij vaak een grote uitdaging. Voorloper Xiaomi heeft een duidelijke strategie voor de komende jaren wat betreft 5G en Artificial Intelligence of Things (AIoT)/Internet of Things (IoT).

Mi TV LUX OLED Transparent Edition_011

5G lost problemen op

De beschikbaarheid van 5G in België en Nederland lost dat probleem op. Zeker nu Xiaomi komt met een strategie die Artificial Intelligence of Things (AIoT) en 5G smartphone integreert. Het Chinese techbedrijf maakt 5G smartphones van instapniveau tot meer hoogwaardige modellen en biedt zo iedereen de kans om de voordelen van de nieuwe 5G technologie te ontdekken.

Xiaomi’s Artificial Intelligence of Things (AIoT)

In de moderne maatschappij omringen we ons met een overvloed aan slimme apparaten, van de telefoon in onze broekzak tot de luidsprekers in de woonkamer, en het beveiligen van woningen. Ze omvatten wat we het Internet of Things (oftewel: internet der dingen) noemen.

Deze apparaten zijn ontworpen om ons leven makkelijker te maken door middel van technologie. Ze zijn echter vaak gefragmenteerd en vereisen nog veel input van de gebruiker om echt goed te werken. Artificial Intelligence of Things (AIoT) - de slimmere versie van het Internet of Things - heeft tot doel dit handmatig bedienen van apparaten te elimineren. Door de apparaten onze gewoontes in kaart te laten brengen en aan elkaar door te geven hoe en wanneer ze moeten functioneren, zullen we een aantal alledaagse taken die wij vervelend vinden of die veel tijd vragen, aan apparaten overlaten.

Schermafbeelding 2021-01-06 om 17.49.47
Mi LED Desk Lamp 1S.

Infrastructuur is noodzakelijk

Voorwaarde is dat we over een infrastructuur beschikken die alle verschillende toepassingen van de technologie kan ondersteunen en grote hoeveelheden data kan verwerken. En nét dat biedt 5G. 5G zorgt ervoor dat we sneller en beter verbonden zijn en dus voor een betere interconnectiviteit tussen verschillende devices - smartphones én andere apparaten.

Xiaomi beschikt over een heel ecosysteem van dit soort AIoT producten en 5G smartphones die ons leven makkelijker maken. In 2020, registreerde Xiaomi wereldwijd 289 miljoen IoT apparaten. Dat waren er 35,8% meer dan het jaar voordien. Het aantal mensen dat vijf of meer IoT apparaten had aangesloten, is gestegen met 59%.

Efficiënter en duurzamer met 5G

Volgens Xiaomi maakt 5G agricultuur, smart mobility en zorg beter verbonden met elkaar waardoor het bijdraagt aan een efficiënter verbruik van onder andere energie en water in die sectoren.

Niet iedereen is overtuigd van de kracht en de voordelen van 5G. Een veel gehoord argument om niet over te stappen naar 5G is dat het een milieuonvriendelijke beslissing is; het weggooien van een 4G device zorgt een toename van e-waste en CO2 uitstoot en dus voor meer vervuiling. Om dit tegen te gaan, voorzien smartphonemerken zoals Xiaomi een inruil- en recycleerprogramma waarbij 4G toestellen ingeruild kunnen worden voor nieuwe 5G-devices. Xiaomi zorgt voor ontmanteling van de toestellen en voor het recycleren van de herbruikbare delen

Mi Electric Scooter Pro DE_3
Mi Electric Scooter Pro DE.

Innovatie dankzij 5G

De corona-pandemie zal de adoptie van AIoT en 5G vrijwel zeker versnellen, stelt het Chinese techbedrijf. Enerzijds omdat het verdergaande innovatie mogelijk maakt die kan bijdragen tot een gezondere en veiligere levensstijl, bijvoorbeeld door contactloze identificatie- en beveiligingssystemen die gebruik maken van gezichtsherkenning. Anderzijds kunnen AIoT en dus 5G ook helpen bij de verschillende aspecten van het detecteren van virussen en het beperken van de verspreiding ervan. Zo kunnen thermische sensoren en AI bijvoorbeeld helpen bij het identificeren van mensen die geïnfecteerd zijn, en kan AI worden gebruikt om te communiceren met de mensen met wie ze in contact zijn geweest.

Xiaomi gelooft ook dat de markt voor AIoT-oplossingen die inzicht geven in gezondheidsgegevens, aanzienlijk zal groeien. Volgens Xiaomi gebruiken veel consumenten op dit moment al wearables zoals de Mi Smart Band of de nieuwe Mi Watch Lite om inzicht te krijgen in hun persoonlijke gezondheid.

Gezondheid belangrijk aspect

Het werken in een huis met verwarming en weinig verluchting kunnen zorgen voor een muffe lucht in huis. De luchtreiniger Mi Air Purifier Pro H zorgt ervoor dat de lucht in de ruimte wordt gefilterd met een HEPA-filter. Stof, pollen, haren en fijnstof filtert hij zo uit de lucht. Een HEPA-filter verwijdert minimaal 99.95% van fijnstofdeeltjes van 0.3 µm. Grotere zowel als kleinere stofdeeltjes zijn eenvoudiger te filteren dan deze fijnstofdeeltjes.

Voor droge luchttoevoer van de verwarming kan een luchtbevochtiger Humidifier een uitkomst bieden. Xiaomi is er echter van overtuigd dat er een stijgende vraag zal zijn naar AIoT-toepassingen gericht op het opvolgen van gezondheid op alledaagse apparaten zoals tv's en camera's. AIoT kan deze sensoren met elkaar verbinden om als één systeem te functioneren en zo een completer beeld te krijgen. 5G biedt de infrastructuur om dit alles mogelijk te maken.

Headimage
Internet of Things van Xiaomi.

[Fotocredits © onlyyouqj - Adobe Stock]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...