Technology04.08.2021

​Dit is waar die stortregens vandaan komen


Het is weerwise niet helemaal de zomer waarop we hadden gehoopt, zeker niet voor mensen die in Limburg nog steeds bezig zijn met de enorme schade die het water twee weken geleden aanrichtte. Regen komt steeds vaker in de vorm van stortregen. Dit is hoe dat komt.

De aarde warmt op

Het korte antwoord op de vraag is dat extreme regen wordt veroorzaakt door een hogere temperatuur. Onze aarde warmt op en dat heeft invloed op de snelheid waarmee water door de lucht wordt opgenomen. Als de luchttemperatuur hoger is, kan de atmosfeer meer waterdeeltjes vasthouden. Kortom, er hangt meer water in de lucht dan wanneer het koud is.

Dat wat dat in de lucht hangt, hangt ook op plekken die normaal enorm regenachtig zijn of juist enorm vochtig. Dat maakt de concentratie vocht zo hoog, dat er eerder stormen, cyclonen en orkanen voorkomen die veel water bevatten. Hoe meer water in de lucht, hoe meer er naar beneden kan komen. Bovendien heeft het daar ook steeds minder tijd voor nodig, waardoor het in één keer met bakken uit de hemel kan komen en vervolgens weer kurkdroog is.

Meer stortregens

Wordt het alleen maar erger en zullen we bij een nog warmer klimaat straks constant in stortbuien zitten? Dat valt wel mee. De kans is groter dat bij storm-achtig weer ook meer water naar beneden komt, maar het kan nog steeds ook zachtjes regenen. Wel zal er logischerwijs vaker een stortbui komen op het moment dat er meer warmte in de lucht zit. Dat is immers ook wat je bijvoorbeeld in Aziatische landen zoals Indonesië ziet. Het is er bloedheet en de luchtvochtigheid is heel groot, dus als het regent dan gaat het er hard aan toe. Dit soort klimaat kun je steeds meer op plekken verwachten die van oudsher kouder zijn.

Je kunt er zelfs wetenschap op loslaten. Voor elke graad dat het warmer wordt op aarde, houdt de lucht zeven procent meer waterdeeltjes vast. In ongeveer anderhalve eeuw is de aarde iets meer dan een graden Celsius in warmte gestegen, dus ondanks onze ronkende fabrieken en autogebruik kunnen we stellen dat het wel even duurt voordat er weer een graad bijkomt. Tegelijkertijd kun je stellen dat ze achterin de negentiende eeuw aanzienlijk minder schadelijke stoffen de lucht instuurden, waardoor het kwik misschien sneller stijgt dan we nu schatten. We zijn dus nog niet snel van stortregens af: sterker nog, ze zullen heel langzaam steeds meer toenemen.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Wetenschap

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Voyager 1 heeft een teken van leven gegeven. Niet spontaan, maar door de noeste arbeid van NASA.

Technology23.04.2024

NASA’s Voyager 1 geeft weer een teken van leven

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

Slapen: het is zo belangrijk, maar het is pas echt essentieel voor je brein, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Het zou zelfs iets kunnen helpen tegen Alzheimer.

Nieuws16.04.2024

Grote schoonmaak? Meer slapen ruimt je bovenkamer op

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Wetenschappelijk onderzoek bewijst dat sommige mensen de wereld echt in een andere framerate zien. Het zou specifiek bij gamers zelfs een kleine voorsprong geven, stellen de onderzoekers.

Nieuws03.04.2024

​Sommige mensen zien de wereld echt in een andere framerate

Sneller zien
Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Als je een pacemaker hebt, dan ben je niet na één operatie klaar. Je moet regelmatig opnieuw onder het mes, namelijk om de batterij van het essentiële apparaat te vervangen. Daar komt in de toekomst mogelijk veranderi...

Technology01.04.2024

Pacemaker-batterijen nooit meer vervangen dankzij je eigen lijf

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

Er wordt nog steeds volop gezocht naar alternatieven voor plastic. We hebben bijvoorbeeld in de supermarkt al geen weggooibordjes meer van plastic, maar alleen van karton. Weggooi-messen? Die zijn van hout. Bomen geven o...

Nieuws29.03.2024

Het nieuwe plastic-alternatief komt van dit verrassende materiaal

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

Mensen geven dieren meer virussen dan andersom. Ze zeggen vaak dat je niet met je kat of hond in bed moet slapen, omdat het ziekteverwekkers zouden zijn. De darmbacteriën van je dier komen zo veel te dichtbij en je kunt...

Nieuws26.03.2024

​Bizar: mensen geven meer virussen aan dieren dan andersom

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

Hij is volledig verlamd, maar kan schaakstukken verplaatsen via de computer zonder een muis of scherm aan te raken. Het is de 29-jarige Noland Arbaugh, een naam die geschiedenis heeft geschreven. Niet helemaal door zijn...

Technology21.03.2024

​Eerste mens met Neuralink gamet uren achtereen met zijn brein

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen