Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Kijk, dat is nou eens een apparaat waar veel mensen blij van gaan worden. Een apparaat dat WEDEW heet en is ingebouwd in een container is gemaakt door de Skysource/Skywater Alliance uit Californië in het kader van de Water Abundance XPrize wedstrijd. Die daagde bedrijven uit om apparaten te ontwikkelen die voor minder dan 2 dollarcent per liter water uit de atmosfeer konden halen.
Dat is precies wat WEDEW doet, maar de methodes die gebruikt zijn om dat te verwezenlijken zijn wel bijzonder. De container zuigt warme lucht aan en laat die condenseren door ze aan koude lucht bloot te stellen, net zoals een wolk dat doet. De condensdruppels die daaruit ontstaan worden opgevangen als schoon drinkwater. Op zich niet speciaal en vaak onhandig, want dat kost natuurlijk veel energie. De truc was dan ook om die installatie te combineren met een biomassa-installatie om goedkoop energie op te wekken.
Beter biomassa dan zonnecellen
Het apparaat is in elk geval duurzaam, want het kan ook op zonne-energie draaien. De biomassa-installatie heeft echter een hoop extra voordelen. Het kan namelijk ‘dode’ biomassa zoals hout en ander organisch materiaal gebruiken. Als die massa daar niet voor gebruikt zou worden zou het wel eens vlam kunnen vatten en zo nog meer CO2 kunnen uitstoten. De installatie maakt gas van de biomassa, wat betekent dat er een hoop warmte en vocht vrijkomt, ideaal voor het doel van het apparaat. Als laatste is er dan het restmateriaal van het proces: houtskool. Die vorm van houtskool kan gebruikt worden om planten te voeden en om carbon op te slaan. Allemaal fijne bijwerkingen van de biomassa-methode dus.
De versie van WEDEW die nu al in gebruik is werkt wel nog met zonnepanelen, maar door de prijs van meer dan 100.000 dollar die de alliantie heeft opgehaald kan er gewerkt worden aan het integreren en opzetten van units met die biomassa-methode. Dat leent zich natuurlijk uitermate goed voor ontwikkelingslanden en het is ook de bedoeling dat deze apparaten daar snel te vinden gaan zijn. Het zou ook een snel te vervoeren oplossing zijn om schoon drinkwater in rampgebieden te krijgen. Daar is drinkwater altijd een probleem maar een paar zeecontainers droppen met deze technologie er in is te doen en dan is een gebied meteen geholpen, aangezien de WEDEW 2000 liter per dag kan maken zonder enige vorm van infrastructuur. Goed ding dus, dus hopelijk zijn ze snel in productie.
[Afbeeldingen © Skysource/Skywater Alliance]
Verder lezen over Duurzaamheid
Technology11.12.2024
Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt
Lifestyle09.12.2024
De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Verder lezen over Technology
Technology05.11.2024
Man creëert een werkende e-bikebatterij van weggegooide vapes
Technology19.10.2024
10 momenten dat The Sphere in Las Vegas er fantastisch uitzag
Technology06.08.2024
AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen
Technology15.07.2024
De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook
Technology11.07.2024
Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt
Technology09.07.2024
De ruimte ruikt naar… rotte eieren?
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Automotive07.06.2024