Technology23.12.2023

Destination Cosmos is een goede bestemming voor je kerstvakantie


Andre Kuipers zweeft voorbij, de sterrenbeelden komen alsof ze van goud zijn in beeld en dan zijn er nog vele planeten uit ons sterrenstelsel die de aandacht krijgen. In Amsterdam is al enige tijd Destination Cosmos te zien: een meeslepende audio-visuele ervaring door ESA en NASA. We brachten deze ervaring in de Amsterdamse Fabrique des Lumières een bezoek. Is het de moeite om hier ook naartoe te gaan deze kerstvakantie? Zeker.

Cosmos 3
Cosmos 3

Van Westergas naar ruimtegas

Het is een vreemde gewaarwording om binnen te lopen in de grote zaal van deze locatie op het Westergasterrein in de hoofdstad. Het is niet gewoon één grote projectie op één muur: er wordt op alle muren en zelfs de grond geprojecteerd, waardoor je er echt middenin staat. Er zijn ook zaaltjes in de grote zaal waarin de projectie op het plafond is gemaakt en je zelfs liggend kunt genieten van Destination Cosmos.

Ik had wel een iets andere verwachting bij wat Destination Cosmos is: ik dacht dat we echt meegingen in de ruimte alsof we zelf een astronautenpak droegen. Een audiovisuele ruimtewandeling maken, dat idee. Dat is Destination Cosmos niet. Er is veel meer moeite gedaan om er iets moois over de ruimte van te maken. En uiteindelijk voel je je wel een beetje zoals een astronaut: je voelt je ineens heel klein en nietig, als je ziet wat er allemaal is, zo om onze planeet heen.

Cosmos 2
Cosmos 2

Destination Cosmos

Destination Cosmos kun je het beste omschrijven als een soort tijdlijn in de ruimte. Het begint met de eerste ruimtesuccessen van de Russen, met de Amerikaanse maanlanding, maar daarna komen er vooral allemaal ruimtesondes, marsrovers en andere apparatuur voorbij, steeds met als context een bepaalde planeet. Heel leerzaam: zo zie je precies hoeveel groter dan aarde Jupiter is, en hoe we die in de gaten houden. Eén van de hoogtepunten is wat mij betreft het zien van de foto’s van James Webb. Die plaatsen we hier natuuurlijk ook regelmatig, maar om er zo middenin te staan, die prachtige beelden van de kraamkamers van sterren, dat is toch wel heel erg bijzonder.

Deze space experience is dus niet maar op één muur te bekijken, je ziet verschillende onderdelen op verschillende plekken geprojecteerd worden. De grootste muren zijn wel het hoofdverhaal, maar aan de zijkant van bijvoorbeeld die ligzaal zie je vaak weer andere details. Hoewel je er technisch gezien dus ook doorheen kunt lopen (en dat doen sommigen ook), is het beter om een goed plekje te zoeken waar je zowel de grote muur ziet, als een zijkant van een andere muur. Althans, dat had mijn voorkeur: wil je liever lekker liggen of alleen de grote muur zien om je meer te focussen, dan kan dat natuurlijk ook.

Cosmos 1
Cosmos 1

17 meter beeld

In de Zuiveringshal kun je in ieder geval rekenen op enorme hoogten: de zaal is 17 meter hoog en dat geeft de ruimte veel ruimte. Zoals we eerder al schreven meent de directeur van de Fabrique des Lumières dat het geen audiovisueel spektakel is om te leren, maar juist om te ervaren. Dat ben ik totaal niet met hem eens. Dit is meer een expositie om van te leren, omdat er heel veel informatie wordt gegeven. Het is niet een soort first person-perspectief waarin je veel zelf ervaart. Dat is niet erg, want het is een heel meeslepende manier om informatie over te dragen en het is prachtig om te zien. Bovendien denk ik dat kennis overdragen inherent is aan alles wat met de ruimte te maken heeft.

Tegelijkertijd hoef je geen raketwetenschapper te zijn om iets te begrijpen: het is juist heel laagdrempelig en laat je goed het perspectief zien van de aarde ten opzichte van de rest van het universum dat we kennen. Eigenlijk is het 40 minuten lang verwonderen, door de adembenemende ruimte, de prachtige visuals en zelfs onze eigen Andre Kuipers die er dus ook even in voorkomt. Tof dat het op die manier ook nog lokaal gemaakt is, want onze eigen Nederlandse astronaut spreekt natuurlijk enorm: ook wij kunnen de ruimte in. Dat is zeker voor bijvoorbeeld kinderen een belangrijke boodschap. Niets is onmogelijk.

Vrij dure tickets

Een ticket voor deze ervaring is wel vrij duur: 17 euro per persoon. Nu is het ook een bijzondere ervaring, maar je kunt met je ticket bijvoorbeeld niet ook de standaard expositie rondom Dali en Gaudi zien. Ook is er naast die 40 minuten niet heel veel meer te ervaren: er zijn wel een paar schermen om te lezen met informatie en er is nog een andere film die wordt getoond, maar verder raden we je vooral aan om gewoon lekker twee keer naar Destination Cosmos te kijken achter elkaar. De ene keer bijvoorbeeld liggend, en de andere terwijl je naar de muren kijkt.

Het is nog maar even mogelijk om Destination Cosmos te bekijken. Tijdens de kerstvakantie is the immersive space experience te ervaren tot 7 januari tussen 13.30 en 21:30 uur. Je kunt het ook na de kerstvakantie nog tijdelijk zien, op bepaalde dagen tot en met 25 februari.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Entertainment

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

De 3 Body Problem op Netflix is nog niet klaar. De serie krijgt een vervolg, al is nog onduidelijk wat dat precies betekent.

Entertainment20.05.2024

De 3 Body Problem gaat verder: Netflix krijgt een vervolg

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Het is een van de visueel mooiste series die we in jaren hebben gezien en nu komt er in ieder geval nog een seizoen 2 en 3: Shōgun.

Entertainment20.05.2024

Goed nieuws: er komen nog twee seizoenen van Shōgun

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Als een soort hongerige wolven springen we op alles wat voortkomt uit de productie van seizoen 2 van The Last of Us, zo ook de eerste beelden waarop we Joel en Ellie beiden zien.

Entertainment18.05.2024

Dit is het eerste beeld van The Last of Us seizoen 2

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

De nieuwe teaser van seizoen 4 van Only Murders in the Building laat al zien dat het een seizoen vol sterren wordt, en vooral een seizoen waarin 'the building' wordt verlaten.

Entertainment15.05.2024

Nieuwe trailer van Only Murders in the Building toont veel sterren

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Het internet heeft een nieuwe obsessie: de Megatron-tank-speelgoedrobot van Robosen. Dit is wat het zo'n aantrekkelijk stuk speelgoed maakt.

Gadgets26.04.2024

Het internet is gefascineerd door Transformers-speelgoed: dit is waarom

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Viaplay blijft rommelen met zijn prijzen. Nu wordt de streamingdienst weer duurder. De maandprijs gaat met maar liefst 2 euro omhoog.

Entertainment22.04.2024

Formule 1 blijft nog vele jaren bij Viaplay: prijs weer omhoog

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

Je ziet ze heel veel en sommigen vinden ze 'makkelijk geld verdienen', maar Funko Pop!'s zijn wel iets meer dan dat. Dit is wat Funko-poppetjes zijn en waarom ze zo populair zijn.

Gadgets17.04.2024

Waarom mensen zo bezeten zijn van Funko Pop!

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Op zoek naar iets tofs om te kijken dit weekend? We zetten bij dezen Fallout op je watchlist. Dit is waarom.

Entertainment12.04.2024

4 redenen om Fallout te kijken op Prime Video

Verder lezen over Movie

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

The Phantom Menace is een populaire Star Wars-film, want Darth Maul. Zeker de geremasterde versie is de moeite waard: bekijk nu de trailer.

Entertainment21.05.2024

Bekijk de geremasterde trailer van Star Wars: The Phantom Menace

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Vandaag, maandag 13 mei 2024, introduceert de Nederlandse tv-streamingdienst NLZIET een nieuw en goedkoper Basis-abonnement. Dit nieuwe abonnement kost €7,95 per maand en bevat reclame in de VOD-content van de RTL- en Talpa-zenders.

Entertainment13.05.2024

Ook NLZIET komt met een goedkoper abonnement met reclame

Waarom de wereld stil werd in A Quiet Place: bekijk de Day One trailer

A Quiet Place, we gaan er helemaal in mee, mede door het geweldige werk van Emily Blunt en John Krasinski. Maar hoe het precies zo heeft kunnen gebeuren is tot nu toe een mysterie geweest.  

Entertainment11.05.2024

Waarom de wereld stil werd in A Quiet Place: bekijk de Day One trailer

Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

Warner Bros. Discovery werkt aan meerdere Lord of the Rings-films en de eerste die uitkomt is een verhaal over Gollum. We kennen het wezen wel van zijn obsessie met zijn precious, de ring, maar wat weten we nou eigenlijk echt van hem?

Entertainment09.05.2024

Gollum regisseert nieuwe Lord of the Rings-film: komt in 2026

Megalopolis stopt de tijd: check de trailer

Francis Coppola is terug. De maker van onder andere The Godfather stopt in deze nieuwe film Megalopolis de tijd.

Entertainment08.05.2024

Megalopolis stopt de tijd: check de trailer

Zo ziet de nieuwe Superman eruit

Regisseur James Gunn heeft zijn Superman onthuld. We wisten al dat het David Corenswet is, maar nu weten we ook hoe hij eruitziet als het alter ego van Clark Kent.

Entertainment06.05.2024

Zo ziet de nieuwe Superman eruit

Films bevatten tegenwoordig 40 procent minder seksscènes

Slecht nieuws voor liefhebbers van een stevige vrijpartij in films: die scènes komen steeds minder vaak voor. Maar waarom is het? Daar zijn meerdere redenen voor te bedenken.

Entertainment06.05.2024

Films bevatten tegenwoordig 40 procent minder seksscènes

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

May the Fourth be with you. Het is vandaag 4 mei en die staat wereldwijd in het teken van Star Wars. Deze merken besteden er aandacht aan.

Nieuws04.05.2024

Star Wars day: Apple, LEGO en Fortnite eren May the Fourth

Verder lezen over NASA

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

Verder lezen over Space

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

Terug naar de garage. Daar staat Boeing Starliner langer dan we hadden verwacht, want Boeing mag het pas op 1 juni weer proberen.

Technology23.05.2024

Boeing Starliner-lancering gaat waarschijnlijk 1 juni gebeuren

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Het laat al een speciale auto maken voor de maan, er komt 4G en mogelijk zelfs een manier om de maan van stroom te voorzien. Nu wil NASA een spoorlijn.

Technology15.05.2024

NASA ontwikkelt een treinspoor voor op de maan

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Er komen ook wat meer mogelijkheden in de ruimte bij. Zo denken bedrijven ook veel geld uit de ruimte te kunnen halen: namelijk in de vorm van ruimtemetalen.

Technology13.05.2024

Ruimtemetalen worden steeds populairder

Duik nu in een zwart gat met NASA

Zwarte gaten zijn misschien wel de meest mysterieuze dingen in ons bestaan. We weten er steeds meer over, maar nog steeds lang niet genoeg.

Technology09.05.2024

Duik nu in een zwart gat met NASA

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Helaas, de Boeing Starliner is wederom niet de lucht ingegaan en dat komt nog steeds door dat ene zuurstofventiel. Terug naar de werkplaats! Dit is wanneer de volgende lancering gepland staat.

Technology08.05.2024

Helaas: nog steeds geen eerste bemande Boeing Starliner-ruimtereis

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Boeing zou gisteren zijn eerste bemande ruimtevlucht uitvoeren, maar dat is niet gelukt. Dit is wat er misging.

Technology07.05.2024

Boeings spannende bemande ruimtevlucht blijft nog even spannend

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

LEGO heeft er zelf nog geen boekje over opengedaan, maar het moge duidelijk zijn: er komt een set aan van de maanrover, en nog Technic ook.

Entertainment01.05.2024

Gelekt: de LEGO maanrover met een mooie open structuur

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb

James Webb heeft zijn scherpste infraroodfoto tot nu toe aangeleverd. Maar, klopt dat wel met die kleuren? Dit is hoe het werkt.

Technology30.04.2024

Zo zit het met de kleurenpracht in foto’s van James Webb