Technology03.06.2024

Copilot helpt je met de dagelijkse taken en dat geeft tijdwinst


De digitale transformatie. Soms klinkt het alsof we teruggaan naar de vorige eeuw, toen we massaal op de computer gingen werken. Maar tegenwoordig heeft die digitale transformatie veel meer te maken met bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie. Elk bedrijf is er wel op zijn eigen manier mee bezig en kan daarbij vaak wel wat hulp gebruiken. Die krijgt het van bijvoorbeeld een SoftwareOne, een bedrijf in softwareoplossingen en services. We spraken Solution Specialist Digital Workplace Arwen Vink van SoftwareOne om eens te horen wat bedrijven zoal vragen en hoe ze kunnen profiteren van Copilot, de digitale AI-assistent van Microsoft.

Arwen Vink
Arwen Vink

Wat is Copilot?

Copilot voor Microsoft 365 (hierin afgekort tot Copilot) is jouw persoonlijke virtuele GenAI assistent. “Een collega noemt het ook weleens een enthousiaste stagiair,” lacht Arwen als we haar vragen wat Copilot is. “Je kunt Copilot eigenlijk alles vragen binnen de bekende Microsoft toepassingen, zoals een chatfunctie die een antwoord geeft op basis van alle voor jouw toegankelijke bedrijfsdata. Maar er zijn meer toepassingen. Zo kan het je enorm helpen in je taken door de dag heen, zoals het schrijven van teksten, het samenvatten van e-mails, het maken van meetingnotities en het noteren wat de besproken actiepunten zijn. Je neemt vervolgens zelf teksten nog door en of het bijvoorbeeld de toon is die bij je past en controleert of het feitelijk ook juist is.”

“Marketingafdelingen kunnen het gebruiken voor het genereren van teksten voor op de website, maar werk je direct met klanten en krijg je een lange mailtrial doorgestuurd; laat Copilot deze dan samenvatten zodat je je klant sneller kunt helpen. Heb je een commerciele rol, laat het delen van je offerte schrijven. Maar controleer het wel! HR kan het weer inzetten om profielen op te stellen voor vacatures. Ik heb gemiddeld 25 Teams meetings per week en ik gebruik het zo ongeveer in al mijn meetings en laat dan door Copilot de actiepuntenlijsten maken. Dan scheelt dat mij per meeting wel een kwartier: een substantiële tijdswinst.”

Prompts schrijven

Er zijn voor veel beroepen wel toepassingen te bedenken. Maar hoe houd je het veilig: Copilot is een soort assistent, maar wat als het ineens allerlei gevoelige bedrijfsgegevens naar boven haalt op basis van mijn vraag? “Organisaties kunnen de juiste voorbereidingen treffen om zoiets tegen te gaan. De toebedeling van rechten is daarin een belangrijk onderwerp. Vaak zie je in de praktijk dat mensen van functie veranderen en er dan rechten bij krijgen, maar hun oude rechten nog blijven bestaan. Maar denk ook aan data-classificatie voor het beschermen van gevoelige gegevens en persoonsgegevens. Daarbij, Copilot kan aanzetten tot meer gebruik van Microsoft 365-toepassingen, waarbij je ook je algehele omgeving wilt beveiligen tegen onder andere ongeautoriseerde toegang.

Het goed leren van hoe met prompts en gevoelige informatie om te gaan, dat vindt Arwen de verantwoordelijkheid van IT als het gaat om het nemen van initiatief om de juiste technische voorbereidingen te treffen. “Maar er ligt wel een bredere verantwoordelijkheid met directie, management, HR en communicatie om te zorgen dat het bewustszijn hieromtrent wordt verhoogd. Bijvoorbeeld door het geven van trainingen en het opstellen van richtlijnen.”

Prompting is een vaardigheid, meent Arwen. “Mensen moeten deze vaardigheid aanleren. Als je een goede titel zoekt voor een te organiseren sessie over een bepaald onderwerp, dan kun je aan Copilot vragen: ‘Geef mij een goede titel voor een sessie over hoe AI, security en het etisch gebruik ervan.’ Maar dan krijg je ook maar één titel terug. Je wil iets te kiezen hebben, dus vraag dan ook meteen om 10 ideeën voor titels. Pas wel op dat je zelf niet alles al volledig uitschrijft in je prompt: geef de AI ook wat ruimte om creatief te zijn en daarmee jezelf ook als verlengde daarvan.”

Unieke content

Stel, je hebt wel een goede prompt geschreven, maar Copilot vindt in alle data tegenstrijdige antwoorden. Welk antwoord kiest het dan? “Als er twee uitkomsten zijn, dan legt hij beide aan je voor. Het is aan de medewerker om dan te controleren wat daarvan te gebruiken is. Daarom heet het ook Copilot en geen Pilot: het beantwoordt je vraag, maar het is aan jou om het antwoord te controleren.” Het is trouwens niet zo dat de AI met dezelfde teksten terugkomt, dus als je collega de exact dezelfde vraag stelt, dan komt de AI niet met dezelfde ideeën. Zelfs als het van dezelfde notulen een actiepuntenlijst moet maken, dan zal Copilot net weer andere woorden gebruiken.

Copilot is dus voor elke baan ongeveer wel geschikt, mits je (veel) met de Office producten werkt. Arwen ziet ook dat er duidelijk trends zijn in welke branches er nu meer op AI gefocust zijn. “Vooral de financiële sector, juridische sector en de overheid hebben een wens om met Copilot aan de slag te gaan. Wellicht juist omdat deze sectoren worstelen met vraagstukken rondom veiligheid. Vaak gebruiken mensen al ChatGPT voor hun werk, maar wordt dat niet per se door hun eigen IT aangeboden: Copilot biedt een meer gecontroleerde omgeving en een veiliger alternatief. Uiteindelijk denk ik dat het geen kwestie is van of bedrijven ermee gaan werken, maar wanneer. Veel organisaties lieten zich nog wel tegenhouden doordat Copilot alleen in het Engels beschikbaar was. Goed nieuws: Copilot in het Nederlands is nu officieel beschikbaar.

Bedrijven die voor Copilot kiezen

Stel dat een bedrijf een Copilot-traject in wil gaan en je maakt al volledig gebruik van Microsoft 365 en je hebt je beveiliging al ingeregeld conform het Zero Trust model, dan ligt er nog steeds een enorm belang bij het zorgen dat medewerkers juist getraind zijn. “Je wil toch dat mensen met de juiste handvatten en kennis van mogelijkheden voor hun rol Copilot gebruiken. Als je niet weet wat Copilot doet of kan, dan ga je het testen met de verkeerde verwachting en laat je het misschien wel links liggen als het niet biedt wat je ervan had verwacht. Change management is dus ook heel belangrijk. Adoptie hiervan is nodig, daar moet je met de hele organisatie voor staan.”

Arwen gebruikt Copilot ook zelf veel in haar werk. “Als je me nu mijn Copilot-licentie zou afnemen, dan zou ik boos worden, dus dat zegt wel iets over hoeveel het mij brengt. Ik gebruik het voor het samenvatten van mails, ik gebruik de chatfunctie om bijvoorbeeld snel data op te zoeken, zoals marketingmaterialen van onze diensten en producten, ik gebruik het in Word om bijvoorbeeld managementsamenvattingen te schrijven. Dan gaat het niet alleen om de samenvatting zelf, maar ook om te controleren of ik in de rest van het document de essentie van mijn boodschap wel te pakken heb. En ja, in Teams werken met meeting notities bespaart mij veel tijd.”

En, wat kunnen bedrijven doen die interesse hebben in deze AI-tool? “De juiste voorbereidingen treffen rondom databeveiliging en adoptie. En goed de waarde inventariseren om dat tegenover de licentieprijs te kunnen zetten, want met de juiste voorbereiding verdient het zich echt terug, daar ben ik van overtuigd.”

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over ICT

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

In de snel evoluerende digitale wereld van vandaag is het beheren van bedrijfsdocumenten efficiënter en veiliger geworden dankzij Document Management Systemen (DMS). Maar wat is een DMS precies?

Technology15.04.2024

Waarom zou elk modern bedrijf moeten overwegen een Document Management Systeem te implementeren?

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

Heb je het gevoel dat het tijd is voor een carrièreswitch? Misschien voel je je niet langer voldaan in je huidige baan of ben je gewoon toe aan iets nieuws. Het goede nieuws is dat er tal van mogelijkheden zijn om een f...

DC Business27.09.2023

Denk je aan een carrièreswitch? Overweeg deze 4 banen eens!

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

No Fluff Jobs is een nieuwe vacaturebank voor voornamelijk gespecialiseerd IT-personeel waarbij de belangrijkste waarden eerlijkheid, respect en transparantie zijn. Dat betekent duidelijkheid over alle aspecten van een b...

Technology13.07.2023

IT-vacaturebank No Fluff Jobs pleit voor salaris-transparantie

​Waarom het voor elke werknemer belangrijk is om iets te weten over cybersecurity

Het wordt vaak gezegd: je ‘first line of defense’ zijn de medewerkers. Als je medewerkers immers op een verkeerde link klikken, of zelfs een hele laptop in de trein laten liggen, dan kan dat grote gevolgen hebben voo...

Cybercrime07.04.2023

​Waarom het voor elke werknemer belangrijk is om iets te weten over cybersecurity

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

De toepassing van containers wordt steeds gangbaarder. Volgens Gartner zal tegen 2024, 15% van alle applicaties in containers draaien en zal 75% van alle organisaties containers gebruiken in productie. Dit komt door de s...

Technology22.02.2023

Aan de slag met Kubernetes: wat je moet weten

Audi ziet zichzelf langzaam veranderen in softwarespecialist

Het zal ongetwijfeld een soort van dichterlijke vrijheid zijn geweest van de PR-afdeling van Audi om zichzelf uit te roepen tot softwarespecialist. Dit naar aanleiding van de kop van hun laatste nieuwsbericht: "Audi tran...

Automotive02.02.2023

Audi ziet zichzelf langzaam veranderen in softwarespecialist

Waarom ethische hackers de Sherlock Holmes’ van cyberbeveiliging zijn

Heb je je ooit afgevraagd hoe het zou zijn om een cybercrimineel te zijn? Wel, als ethische hacker wordt die fantasie werkelijkheid en mag je in de schoenen van een echte hacker gaan staan. Niet alle hackers zijn per de...

Cybercrime02.12.2021

Waarom ethische hackers de Sherlock Holmes’ van cyberbeveiliging zijn

Verder lezen over Kunstmatige Intelligentie

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

Booking.com is deze week groot in het nieuws: het reisplatform heeft te maken met een toename van het aantal oplichtingszaken tot 900 %.

Artificial Intelligence23.06.2024

Booking.com heeft een haat-liefde-verhouding met AI

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

Snap gaat een stapje verder, want het laat je straks zelf lenzen maken op Snapchat, op basis van een AI-prompt.

Social Media20.06.2024

Een nieuwe wereld opent zich in Snapchat: AI-gegenereerde lenzen

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Nieuwe robot Pixelbot 3000 maakt van AI-prompt LEGO-mozaieken van alles

Je zou kunnen zeggen dat deze printer LEGO print. Het is een apparaat dat mozaïeken maakt met bestaande LEGO-blokjes met AI.

Gadgets18.06.2024

Nieuwe robot Pixelbot 3000 maakt van AI-prompt LEGO-mozaieken van alles

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Technology18.06.2024

AWS stimuleert groei van generatieve AI-startups

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

TikTok krijgt meer bekende gezichten. Maar misschien niet hoe je denkt: het introduceert nu AI-avatars van creators die reclame maken.

Social Media18.06.2024

Waarom je meer bekende koppen op TikTok voorbij ziet komen

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

McDonald’s heeft recent wel geprobeerd om die mensen te vervangen door AI, maar die deed het waarschijnlijk minder goed dan zijn menselijke collega.

Online17.06.2024

McDonalds ontdekt dat AI in de McDrive nog geen goed idee is

Verder lezen over Software

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Ga je nu naar ICQ, dan zie je de melding dat de chatapp stopt op 26 juni en dat je VK Messenger of VK Workspace kunt gebruiken.

Online26.05.2024

Hét chatprogramma uit de 90’s stopt ermee: vaarwel ICQ

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

Tech in Asia22.05.2024

Huawei versterkt marktaandeel met 7 nieuwe productlanceringen in Dubai

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet
Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Een mysterie in de wereld van AI. Er is een tool online verschenen en toen weer offline gehaald. Niemand lijkt te weten waar het vandaan komt.

Online05.05.2024

Techmysterie: indrukwekkende AI-tool verschijnt én verdwijnt

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?


In de snel veranderende bedrijfswereld van vandaag is efficiëntie niet alleen een voordeel, het is een noodzaak. Bedrijfsprocessen optimaliseren is cruciaal voor elke organisatie die streeft naar verbeterde productiviteit en competitieve superioriteit. Maar wat betekent dit precies?

Technology29.04.2024

Hoe optimaliseer je bedrijfsprocessen voor maximale efficiëntie en concurrentievoordeel?