Technology31.05.2019

Bang voor de tandarts? Artificial Intelligence in de tandheelkunde kan ons van die angst af gaan helpen


In steeds meer sectoren wordt Artificial Intelligence (AI) toegepast en ook de tandheelkunde blijft niet achter. Dankzij allerlei technologische ontwikkelingen en AI kan het zomaar zijn dat je straks zonder angst naar de tandarts gaat. Hoe aardig je tandarts ook is, het halfjaarlijkse bezoek leg je niet voor de lol af. Maar gelukkig zitten ontwikkelaars niet stil en kan het gebeuren dat je ervaring in de tandartsstoel straks helemaal verandert. Poetsen en flossen moet je voorlopig nog wel zelf blijven doen. Of in ieder geval op het knopje van je elektrische tandenborstel drukken.

AI verandert de tandheelkunde

Het Canadese bedrijf Dentem heeft een platform opgezet waarmee machine learning ervoor zorgt dat in de tandheelkunde steeds slimmer geautomatiseerd wordt. Zij leveren software aan tandartspraktijken en waar het eerst alleen ging om het elektronisch bijhouden van patiëntendossiers en afspraakbeheer, gaat dit systeem nu zelf foto’s beoordelen. Het wordt een soort virtuele assistent, die in staat moet zijn om röntgenfoto’s te analyseren en de juiste behandeling te bepalen. Via een spraakopdracht van de tandarts weet de assistent dan wat er moet gebeuren. AI kan er op deze manier voor gaan zorgen dat er al meteen een second opinion plaatsvindt, al is het het dan door een virtuele assistent.

Bril die dwars door je heen kijkt

In de toekomst kan dit natuurlijk nog veel verder gaan. Er wordt al gesproken over tandheelkundige behandelingen op basis van je DNA of speciale brillen waarmee de tandarts je botstructuur en tandwortels kan zien. Een soort bril die dwars door je heen kan kijken? Het klinkt als de verre toekomst, maar ontwikkelingen gaan heel snel. Ook voor de patiënt kan dit prettig zijn: je hoeft minder vaak naar de tandarts en kan zelf meekijken. Daaardoor kun je het bezoek misschien nét iets beter verdragen.

Goed poetsen? Lagere kosten voor de tandartsverzekering

In Canada en de Verenigde Staten werkt het zorgsysteem anders dan bij ons. Er is een verzekeraar die slimmere tandheelkundige zorg als abonnement aanbiedt. Leden van het platform Beam krijgen ieder half jaar automatisch alles wat ze nodig hebben voor een goede verzorging van hun gebit. Dus een tandenborstel (van het eigen merk uiteraard), tandpasta, borstels en flosdraad. En vergeet je te poetsen? Dan kan je verzekeraar of tandarts daar melding van krijgen. Dat klinkt dan wel weer een beetje eng. Maar de bedoeling is dat op die manier de premies voor de verzekering bepaald worden. Hoe beter mensen hun gebit verzorgen, hoe lager de premie voor de tandartsverzekering is.

Millennials zorgen slechter voor hun gebit

In de VS is gebleken dat millennials slechter voor hun gebit zorgen dan andere leeftijdsgroepen. Dat komt mede door de angst die zij hebben voor de tandarts. Er is dus veel effort nodig om voor elkaar te krijgen dat ook zij hun gebit goed gaan verzorgen. Daarvoor is AI handig en ook alle technologische ontwikkelingen helpen mee. Betere tandenborstels, een lagere premie en leuke snufjes kunnen weleens een groot effect hebben. Het poetsen van tanden moet weer ‘cool’ worden. Er komen veel nieuwe tandenborstels op de markt met een luxe uitstraling, zoals de Quip. Helemaal hip in de VS en ook wel ‘de Tesla onder de tandenborstels’ genoemd.

Het is logisch dat als we ons gebit beter verzorgen, we ook minder vaak voor onaangename bezoekjes naar de tandarts hoeven. Maar de angst? Die zal voorlopig nog wel even blijven.

Irene Boskma

Irene is tekstschrijver en blogger. Naast schrijven vindt ze het leuk om hard te lopen en de wereld rond te reizen. Of dat nu korte of lange trips zijn, een verre reis of een bestemming in eigen land. Ze leest dan ook veel reisverhalen om inspiratie op te doen en schrijft graag haar eigen belevenissen op. Omdat ze vindt dat elke plek iets bijzonders heeft, reist ze voor Travelvalley overal naartoe. Ook in haar vrije tijd ontdekt ze graag de wereld en af en toe gaat ze een tijdje weg om als digital nomad vanaf de andere kant van de wereld te werken.

Verder lezen over Millennials

Mentale misère millennials door werkdruk en stress

Uit een onderzoek van Norstat en specialist in organisatiepsychologie Dr. Ruth Hekman blijkt dat bijna twee derde (63%) van de hoogopgeleide millennials mentale gezondheidsproblemen, zoals stess, ervaren die veroorzaakt...

Nieuws28.04.2023

Mentale misère millennials door werkdruk en stress

De travel trends voor 2020 volgens KLM

De manier waarop we reizen zoeken en boeken verandert steeds vaker, onder meer door nieuwe technologieën en zorgen voor het klimaat. KLM komt daarom met een voorspelling voor de trends omtrent reizen en technologie in 2...

Nieuws13.12.2019

De travel trends voor 2020 volgens KLM

AI en milieubewust reizen staan voorop
Awareness campagne voor Millennials over melanoom

De kennis van millennials over melanoom blijft aanzienlijk achter bij die van de rest van de Nederlandse bevolking. Dit terwijl melanoom in de top-3 staat van de meest voorkomende vormen van kanker bij jongeren. Eén op...

Advertising03.07.2018

Awareness campagne voor Millennials over melanoom

Discover Your Spot
Vier harde tips voor Millennials die de werkvloer op gaan

Generaliseren is niet handig, want je kwetst er altijd mensen mee die niet onder je definitie vallen. Met dat in het achterhoofd moeten we het toch even kwijt: die Millennials? Daar heb je toch he-le-maal niks aan! Toch?...

Online25.05.2018

Vier harde tips voor Millennials die de werkvloer op gaan

​Zo creëer je een aantrekkelijke werkplek voor millennials

Er wordt een hoop geschreven over millennials op de werkvloer. Ze worden als een hele andere generatie werknemers gezien dan voorgaande generaties. Millennials hebben niet alleen andere verwachtingen, maar ook andere wer...

Lifestyle30.11.2017

​Zo creëer je een aantrekkelijke werkplek voor millennials

Millennials willen vooral lenen voor een huis, verbouwing of auto

Het afsluiten van een hypothecaire of persoonlijke lening is een big deal. Dat doe je niet zomaar, dus spreekt het vanzelf dat dit soort leningen alleen maar worden afgesloten voor belangrijke zaken. Het blijkt dat ook N...

Online13.11.2017

Millennials willen vooral lenen voor een huis, verbouwing of auto

sponsored story
Vier manieren om met Millenials om te gaan #SXSW

SXSW 2015 was naast het jaar van Artificial Intelligence en Virtual Reality vooral ook het jaar van de millenials. Generatie Y, geboren begin jaren '80 tot begin 2000. De eerste lichting digital natives, die een bijzon...

Events23.03.2015

Vier manieren om met Millenials om te gaan #SXSW

Content en de Millennial, wat zijn de trends en ontwikkelingen?

Tegenwoordig vindt er een verschuiving plaats waarbij content een steeds prominentere plaats inneemt in de marketingmix. Naast het vullen van sociale kanalen, bedrijfsblogs en newsfeeds met content is het steeds lastiger...

Online08.06.2014

Content en de Millennial, wat zijn de trends en ontwikkelingen?

Verder lezen over Technology

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

Big Tech zit in de problemen. In een paar dagen tijd zijn de grootste techbedrijven ter wereld honderden miljarden kwijt.

Technology06.08.2024

AI-toekomst schudt op zijn grondvesten met kelderende Big Tech-aandelen

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Er doen meer dan 45.000 mensen mee met de Vierdaagse qua wandelen, maar door de Vierdaagse-feesten is het nog veel drukker in de stad Nijmegen.

Technology15.07.2024

De Nijmeegse Vierdaagse start met een digitale vluchtstrook

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

Supergaaf hoe Iron Man met magneten werkt, maar dat is niet iets dat je thuis moet proberen. Dat deed een man uit Wuhan helaas wel.

Technology11.07.2024

Man dacht Iron Man te zijn maar zijn eigen EHBO faalt

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

We hebben het vaak over de oneindigheid van de ruimte, de temperatuur en natuurlijk het feit dat er geen geluid bestaat. Maar wat we ons misschien niet vaak genoeg hebben afgevraagd is: hoe ruikt de ruimte eigenlijk?

Technology09.07.2024

De ruimte ruikt naar… rotte eieren?

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

Het is voor de tweede keer sinds 2022 dat de FIA nieuwe regels bepaalt voor de auto's. Wat vooral opvalt is dat de auto’s kleiner worden.

Automotive07.06.2024

Formule 1-auto’s in 2026 worden kleiner en duurzamer

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De grootste slimme stad ter wereld ligt straks in... Griekenland. Bij Athene wordt gewerkt aan deze bijzondere plaats. Dit houdt het in.

Technology07.05.2024

De slimste stad van Europa ligt straks in Griekenland

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden

Er wordt al veel gepland voor op de maan. Er komen zelfs robothonden aan te pas. Die zijn bedoeld om de Sint Bernards van de maan te worden.

Technology10.04.2024

De maan krijgt zijn eigen Sint Bernards: robothonden