Gadgets09.03.2017

Deze vier gadgets helpen écht om je gezondheid te verbeteren


sponsored story

Gezondheid is het trendwoord van de 21e eeuw en onze aandacht ervoor lijkt nog absoluut niet te verslappen. Het heeft alles te maken met de middelen die we hebben om onze gezondheid te meten, analyseren en optimaliseren. We hebben nu eenmaal veel meer inzichten en tools dan men pakweg 50 jaar geleden had. ‘Quantified self’ heet deze trend: we integreren steeds meer technologie in ons leven om de kwaliteit van dat leven te verbeteren.

Je gezondheid verbeteren is ook best wel makkelijk wanneer je de juiste gadgets in huis hebt, maar de een is beter dan de andere. Wij zetten vier gadgets op een rij die écht een bijdrage leveren aan een betere gezondheid.

1. Fitbit One

Er zijn heel veel activiteitsmeters op de markt en hier is sprake van enige vorm van merkverwatering: we noemen deze dingen al snel ‘een Fitbit’ terwijl er zoveel andere fabrikanten zijn. De Fitbit One is in ieder geval een gadgets die exact doet wat hij belooft: je wordt je bewust van (in)activiteit en wordt uitgedaagd om aan de dagelijkse dosis beweging te voldoen. Het is echter een onopvallende sidekick: geen zichtbare armband om je pols, maar een handig clipje dat je overal aan vast kunt maken.

Hij meet je slaap, je dagelijkse beweging en gaat – gelukkig – twee weken mee met een volle batterij. Het is echter een pure analyse- en motivatie-tool, uiteindelijk moet je het echt zelf doen. Maar de Fitbit One is zo gebruiksvriendelijk en onopvallend, dat het écht werkt.

Fitbit One: onopvallende maar effectieve sidekick
Fitbit One: onopvallende maar effectieve sidekick

2. Meet je slaappatroon met beddit

Steeds meer mensen hebben een slaapprobleem. Niet zozeer omdat ze eindeloos piekeren ’s nachts maar bijvoorbeeld omdat we onze hersenen té actief houden door ze in de uren voordat we gaan slapen te veel prikkels geven. Nu zijn er een hoop manieren om je slaappatroon te meten en te analyseren, om het zo te verbeteren, maar de meeste oplossingen daarvoor zijn armbandjes die je bijvoorbeeld om je pols moet doen en waar je dus mee moet slapen. Niet prettig, maar daarom is deze gadget zo handig: beddit. Een slaapmeter die je niet hoeft te dragen.

Beddit meet heel erg veel voor je: je hartslag, het aantal ademhalingen per minuut, of je snurkt (een indicatie van slechte nachtrust) en natuurlijk je compleet slaappatroon. En dat gaat allemaal via een sensor waar je op kunt liggen en die je niet voelt. De volgende dag lees je op je telefoon uit hoe jouw nachtrust geweest is. Handig toch?

Meet je slaappatroon met beddit
Meet je slaappatroon met beddit

3. GENIUS, de slimme tandenborstel

Gezondheid begint in de mond.” Dit credo hangt vast en zeker ook in de wachtkamer van jouw tandarts, maar het is ook echt waar. Tussen mondgezondheid en algehele gezondheid is door wetenschappers een causaal verband aangetoond. Onderzoek van Oral-B toont echter aan dat 80 procent van de poetsers te weinig tijd besteedt aan het poetsen van minimaal één zone in de mond; en 60 procent van de mensen poetst zelfs helemaal niet achter hun kiezen, of besteden er te weinig tijd aan. Een van de makkelijkste – en ook leuke – manieren om de gezondheid in de mond op peil te houden is met de super slimme GENIUS 9000 van Oral-B.

De Oral-B GENIUS werkt samen met de Oral-B Brushing App en op deze manier geeft je tandenborstel je via je telefoon real time advies om ervoor te zorgen dat je echt poetst zoals je tandarts dit aanraadt. Je telefoon hang je heel handig aan je spiegel met de meegeleverde houder en dankzij de positiedetectietechnologie voelt en herkent je tandenborstel via sensoren gedeeltes van de mond. Hiermee kun je bijhouden welke zones je goed poetst en welk plekje je eventueel hebt gemist. De ingebouwde poetsdruksensor zorgt ervoor dat je niet te hard poetst. De GENIUS is ook nog eens super stijlvol: de 360° SmartRing met LED-verlichting beschikt over twaalf verschillende kleuren waarmee je de borstel kan personaliseren. Het maakt poetsen leuker en persoonlijker.

Slim poetsen met de Oral-B Genius
Slim poetsen met de Oral-B Genius

4. Pavlok: om van je slechte gewoontes af te komen

Afvallen, stoppen met roken, minder snoep eten en meer bewegen: je wil het wel, maar het lukt je gewoon niet, ook al zou het veel beter zijn voor je gezondheid. Hier de oplossing: Pavlok. Een bandje voor om je arm waarmee je jezelf kunt ‘straffen’ wanneer je datgene doet waar je vanaf wilt.

Wanneer je bijvoorbeeld minder snoep wilt eten en toch naar de snoeppot graait, dan straf je jezelf door op de Pavlok te drukken en je een stroomstootje krijgt. Je hersenen koppelen dan het eten van snoep met iets slechts en als je dat maar vaak genoeg doet, zal de zin in snoep afnemen. Maar goed, dan moet je wel een beetje streng voor jezelf kunnen zijn. Te koop voor 149 USD met verschillende kleuren bandjes.

Pavlok: Replace Bad Habits
Pavlok: Replace Bad Habits

Gebruik jij overigens nog elke ochtend en avond een handtandenborstel? Uit onderzoek blijkt dat elektrisch poetsen echt beter voor je gebit is.

Maart is de Oral-B ‘Maand van Mond’ en alle elektrische tandenborstels zijn extra voordelig. Een ideaal moment om over te stappen naar elektrisch poetsen. Via Coolblue krijg je tot wel 40 euro cashback korting op de Oral-B Genius tandenborstels of 20 euro cashback korting op de Oral-B SmartSeries 7000.

Foto header: makistock – Fotolia.