Technology10.02.2015

Apple legt focus ergens anders met iOS 9


Stabiliteit en prestaties worden belangrijker bij ontwikkeling

Apple gaat zich bij de nieuwe update van iOS dit jaar op andere dingen focussen dan voorheen. Waar eerst de nieuwe toevoegingen en mogelijkheden heel belangrijk waren tijdens een update, gaat het deze keer vooral om de verbeteringen binnen het huidige systeem. Volgens de experts gaat iOS 9 niet heel veel nieuws brengen. Het huidige besturingssysteem wordt juist verbeterd en geoptimaliseerd met iOS 9.

Ieder jaar een update

Sinds 2007 brengt het bedrijf uit Cupertino al ieder jaar een update uit voor de
iPhone, iPad en iPod Touch. Het is dus zeker dat dit jaar iOS 9 uitgebracht gaat worden. Die nieuwe updates ieder jaar zijn er ook om klanten nieuwe producten te laten kopen. Zo was iOS 8 al met moeite beschikbaar op de iPhone 4s en gaat iOS 9 zeker niet uitgerold worden voor deze telefoon. In 2013 werd bijvoorbeeld ook Touch ID toegevoegd aan iOS, deze functie is alleen beschikbaar voor de iPhone 5s, 6 en 6 Plus en de nieuwste iPads.

Het is ook nog maar de vraag of iOS 9 beschikbaar wordt voor de iPhone 5c, de originele iPad mini en de vijfde generatie iPod Touch. Want deze apparaten worden waarschijnlijk eind dit jaar uit de productie en verkoop gehaald door Apple om plaats te maken voor nieuwe producten.

Monarch

De codenaam voor iOS 9 is Monarch en het gaat er bij de update vooral om de verbeteringen in het
besturingssysteem. De focus van de programmeurs ligt vooral op het oplossen van bugs, het behoud van de stabiliteit en het stimuleren van prestaties van het nieuwe besturingssysteem. Ook gaan ze proberen om de update minder geheugen in te laten nemen. Dit was voorheen een groot probleem voor Apple-gebruikers. Mensen konden vaak het nieuwe besturingssysteem met moeite updaten, de hele telefoon moest leeg gemaakt worden of het lukte simpelweg niet door te weinig opslagruimte.

Wel een paar nieuwe functies

Maar Apple, zou Apple niet zijn als ze toch geen nieuwe functies gaan toevoegen. Er worden door de experts wel nieuwe toepassingen verwacht in iOS 9, maar wat die gaan zijn is nog onbekend.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over iOS

Alles dat je moet weten over iOS 18

iOS 18 bevat gloednieuwe aanpassings­mogelijkheden, een compleet vernieuwde Foto’s-app, een nieuwe verbindingsoptie en Apple Intelligence, het persoonlijke intelligentiesysteem van Apple.

Mobile11.06.2024

Alles dat je moet weten over iOS 18

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

Cybercrime15.05.2024

App Store onderschept meer dan 7 miljard dollar aan mogelijk frauduleuze transacties

En dat in slechts 4 jaar tijd
Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

Apple heeft zijn ontwikkelaarsconferentie WWDC 2024 gepland voor 10 juni. Je zou denken dat dat alleen voor ontwikkelaars is en verder niet zo boeiend, maar er komen juist veel aankondigingen vandaan voor het grote publi...

Technology27.03.2024

​Apple WWDC 2024 vindt plaats op 10 juni: AI komt eraan

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

Het feit dat Apple ontwikkelaars een extra vergoeding aanrekent wanneer hun apps meer dan 1 miljoen keer worden gedownload in een jaar is niet bij iedereen positief geland. Sterker nog, bij ongeveer iedereen behalve Appl...

Mobile21.03.2024

De EU doet onderzoek naar Apple’s keuzes voor de App Store

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

De Digital Markets Act van de EU zorgt voor een heleboel aanpassingen die we vooral merken bij Apple. Apples besturingssysteem iOS was altijd erg dichtgetimmerd, maar zal nu steeds verder zijn deur open moeten zetten. Da...

Mobile19.03.2024

​iOS-apps download je straks direct vanaf een website

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

Apple brengt een flinke update uit voor iPhone en iPad. Het gaat om een update waarin de apparaten vooral moeilijker worden om op in te breken. Het heet dan ook ‘Stolen Device Protection’.

Mobile18.01.2024

​Update iOS 17.3 is uit: Apple maakt het iPhone-dieven moeilijker

​10 tips om je iPhone nog beter te gebruiken met iOS 17

iOS 17 is nu een tijdje uit en je hebt eraan kunnen wennen. Maar ken je het ook echt goed? Deze mogelijkheden voor je iPhone kende misschien nog niet, en zijn wel heel erg handig. 1. Gebruik slimme widgets Niet iedereen...

Mobile04.01.2024

​10 tips om je iPhone nog beter te gebruiken met iOS 17