Amazons nieuwe supermarkt heeft geen camera’s meer

Amazons nieuwe supermarkt heeft geen camera’s meer

Just Walk Out

Vorig artikel Volgend artikel

Het is eigenlijk nog bijna geen een supermarkt gelukt, behalve wat probeersels van Albert Heijn en een soort mini-versie van Spar, maar Amazon wel. Amazon heeft op meerdere plekken Go-winkels, waarbij je niet langs een kassa hoeft en gewoon kunt meenemen wat je wil kopen: alles wat met afrekenen te maken heeft gaat vanzelf, nadat je je telefoon scant bij het beginpoortje. Handig, maar dat concept is inmiddels -schrik niet- zes jaar oud. Tijd voor wat nieuws, vindt Amazon, en dat nieuws is cameravrij.

Boodschappen doen met RFID

Het vorige concept, Go, had juist veel te maken met camera’s, maar dat vinden niet alle mensen fijn. Het idee dat er gekeken wordt hoe jij je boodschappen uitkiest: liever niet. Just Walk Out werkt dus anders. Geen ingewikkelde computersystemen die gelinkt zijn aan slimme camera’s meer, maar RFID. Via Radio Frequency Identification worden je aankopen aan je gelinkt en zo kun je ze automatisch afrekenen terwijl je ‘gewoon wegloopt’ (Just Walk Out he). Het systeem is getest in Seattle en Amazon is er tevreden over, want het rolt het uit naar een nieuwe plek, schrijft TheVerge.

Je zou denken dat Amazon iets doet met speciale schappen en gewicht van producten, maar nee, dit werkt veel logischer. Elk product krijgt een RFID-labeltje en je mikt in je mandje welke producten je wil meenemen. Aan het eind van de winkel moet je door een poortje lopen en dat is in staat om alle RFID-tags te scannen en de rekening voor je te maken. Dat scannen gaat volledig automatisch en snel, en het belemmert je dus niet van het doorlopen. Wel is het betalen nu achteraf, dus scant nog even je creditcard en dan ga je. In de Verenigde Staten gebruiken mensen hun creditcard als pinpas: in Nederland zou het gewoon een pinpas zijn uiteraard.

Amazon Just Walk Out

Eigenlijk is het best raar dat Amazon hier niet eerder mee is gekomen: RFID-labels worden al heel lang gebruikt voor onder andere distributiecentra. Het is immers een ideale manier om je voorraad bij te houden. En als er een bedrijf is dat op de hoogte is van al het nieuws rondom distributiecentra, dan is het Amazon wel, zou je zeggen. Wel is Just Walk Out wat minder sexy en spannend dan Go. Je moet immers alsnog achteraf je creditcard langs een scanner halen en dat voelt dan toch weer wat traditioneler. Tegelijkertijd is privacy ook belangrijk en scheelt het Amazon waarschijnlijk flink in kosten. Plus, het is ook wat makkelijker uit te leggen aan de mensen en dat maakt het ook wat beter behapbaar.

Zien we zoiets snel in Nederland? Waarschijnlijk gaat het nog wel even duren. Er zijn wel wat tests gaande, zoals ‘Skippen’ van Spar, maar ook de speciale automaten die het heeft waarmee je eerst je pinpas scant, dan de deur kunt openen en je producten gewoon kunt pakken, en bij het dichtdoen van de deur de rekening automatisch verrekend krijgt. Van andere supermarkten hebben we al een tijdje niets meer gehoord over kassaloos afrekenen, maar dat verbaast ons niet.

Mensen zijn al bang dat er door AI banen verloren gaan en er is grote weerstand tegen het idee dat er straks geen kassa’s meer worden bemenst. Supermarkten moeten dus niet alleen denken aan de handige technologie om het mogelijk te maken, maar vooral ook aan de verandering die het is voor de klant. Amazon is wat dat betreft wat minder voorzichtig, maar dat heeft uiteraard ook wat meer dollars op de bank om met zoiets te kunnen wegkomen. Of zoals het zelf zegt: gewoon weglopen, joh.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...