Technology12.01.2018

AI-praktijken die jouw dagelijks leven veranderen


Het moet ergens in de jaren negentig geweest zijn toen de voormalige CEO van HP, Carly Fiorina, later Amerikaanse presidentskandidate voor de Republikeinen, zei: “everything becomes digital, mobile and virtual.” Ze had gelijk. En inmiddels zitten we alweer in een nieuw tijdperk. De massale opkomst van slimmigheid. Machines leren niet langer van mensen, maar de mens leert van de machine. Dankzij de inzet van kunstmatige intelligentie, ofwel Artificial Intelligence. Zo kunnen we met recht het woord ‘smart’ toevoegen aan het rijtje van de ex-HP-bestuurder. Maar hebben we al enig idee wat ons dat gaat brengen? Nee, is het simpele antwoord. En toch waag ik een poging om te schetsen hoe de inzet van Artificial Intelligence ons dagelijks leven verandert.

Slimme persoonlijke assistent

Het meest herkenbare voorbeeld is natuurlijk onze smartphone. Nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Maar straks wordt de smartphone een ware persoonlijke intelligente assistent die je gedurende de dag op menselijke maat voortdurend voorziet van passende ondersteuning. Je virtuele persoonlijke assistente praat met je, en vertelt je dat het hoogtijd wordt dat je nu de was uit de machine moet halen of lepelt je een nieuw boodschappenlijstje voor.

En als je dan boodschappen gaat doen, hoef je straks niet langer meer voor de kassa te staan wachten. Als het aan Amazon Go ligt, check je bij binnenkomst in de winkel in met je mobiel. Je stopt alle boodschappen in je tas en de kassabon verschijnt vanzelf op je smartphone. Hoe simpel en prettig is dat. Deze zogenoemde ‘Just walk-out technology’ maakt gebruik van slimme technologie vergelijkbaar met die voor zelfrijdende auto’s.

Over de zelfrijdende auto hoeven we het eigenlijk niet meer te hebben. Ondanks dat het merendeel van de Nederlanders er nu nog niet aan moeten denken, gaat dit vervoermiddel toch echt ons straatbeeld bepalen. De inzet van Artificial Intelligence zorgt ervoor, dat de zelfrijdende auto sneller gemeengoed wordt dan we ons nu voor kunnen stellen. Waar Google zes jaar nodig had om data van een miljoen gereden kilometers te verzamelen, heeft autofabrikant Tesla slechts tien uur nodig om met 70.000 auto’s dezelfde hoeveelheid data te genereren.

Snelheidsrecords

Helaas hoort schade, ziek zijn of diefstal ook bij ons dagelijks leven. En zo ontkom je niet aan het contact met je verzekeringsmaatschappij. Vaak gedoe. Maar gelukkig kan dat met de inzet van Artificial Intelligence allemaal anders en sneller. Om zeven seconden na 17.47 drukte de Amerikaan Brandom Pham op de verzend-knop om zijn gestolen jas aan zijn verzekeringsmaatschappij Lemonade op te geven. In slechts drie seconden werd bekeken of de polis van Pham zijn claim op diefstal dekte en controleerden 18 anti-fraude algoritmen de aangifte op tegenstrijdigheden. Tien seconden na 17.47 kreeg de Amerikaan te horen dat zijn claim was goedgekeurd en inmiddels was uitbetaald op zijn bankrekening.

En hoe zou jij het vinden als je morgen in een bushokje staat te wachten en je ziet dat de advertentie-uiting op het buitenreclamebord ineens verandert in een vriendelijke dame die reageert op jouw gedrag? Ook reclamebureaus zetten Artificial Intelligence volop in om achtergrond, lettertype, beelden, pay-offs van het product af te stemmen op de reacties van mensen die de advertentie bekijken.

Natuurlijk zijn dit slechts een paar willekeurige AI-voorbeelden. Er is nog veel meer dat ons dagelijks leven gaat veranderen dankzij de ‘verslimming van de versnelling’. Niet voor niks wordt gezegd dat data onze nieuwe olie is en Artificial Intelligence de nieuwe motor. En eerlijk gezegd hebben we allemaal nog geen idee wat het ons allemaal nog meer gaat brengen.

Meer weten?

Download dan het VINT rapport: AI-first: Leren van de machine.

Deze blogpost is geschreven door: Menno van Doorn, directeur Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie (VINT) van Sogeti.

[Header afbeelding ©
enzozo
– Adobe Stock]

Verder lezen over Robot

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Robottaxi's blijken vrij capabel: robottaxi’s zouden 73 procent minder ongelukken veroorzaken dan auto’s met menselijke chauffeur.

Automotive11.09.2024

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Boston Dynamics is nog goed aan het onderzoeken wat zijn nieuwe elektrische robot allemaal kan: elektrische Atlas verrast nu met push-ups.

Technology23.08.2024

Mens-achtige robot Atlas is beter dan jij: kan push-ups

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Sigaretten op het strand: het is heel goor. Gelukkig zijn er mensen die ze op een juiste manier deponeren, en gelukkig zijn er robots om het vuile werk op te knappen.

Technology22.07.2024

Sigaretten op het strand? Deze robot ruimt ze op

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

Van de 400 operaties die ze hebben verricht is er 98 procent volledig  goed gegaan. Leg je hart in robothanden.

Technology10.07.2024

Robotchirurgen verrichten meer dan 400 succesvolle hartoperaties

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Jij denkt dat je op de chat de robot er altijd uitpikt? Vergeet het maar, we blijken gesprekken te hebben met robots zonder dat we het weten.

Online20.06.2024

We hebben geen idee wanneer we met een robot praten

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Schattig of schrikbarend: een menselijke robot die in de bestuurdersstoel zit van een auto en er ook daadwerkelijk -zij het tergend langzaam- mee rijdt.

Automotive17.06.2024

Een gek gezicht: deze menselijk uitziende robot in een auto

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Besteed je metaalbewerking online uit

Heb je voor je bedrijf een specifiek onderdeel nodig, maar heb je zelf niet de mogelijkheid om het te maken? Dan zul je op zoek moeten naar een andere oplossing. Gelukkig is er in deze tijd, waarin techniek en online bestellen steeds gemakkelijker wordt, een andere oplossing voorhanden.

DC Business29.05.2024

Besteed je metaalbewerking online uit

Verder lezen over Smartphone

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Nu is de Huawei Mate XT Ultimate Design officieel aangekondigd en wat naast de bijzondere vormfactor opvalt is de prijs.

Mobile10.09.2024

Huawei komt met duurste toestel tot nu toe: Huawei Mate XT Ultimate Design

Drievouwdig scherm
De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Foldables dik? Nee hoor, de Honor V3 is de slankste vouwbare smartphone ter wereld à 9,2 millimeter. En die komt naar Europa.

Mobile09.09.2024

De dunste opvouwbare telefoon komt uit in Europa

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Fairphone kondigt vandaag de lancering aan van een nieuwe versie van de Fairphone 5. Dit nieuwe model is verkrijgbaar met 6GB RAM en 128GB intern geheugen en komt in twee kleuren: mosgroen en matzwart. De prijs begint vanaf €549, dat is dus 24% lager dan de originele 8GB-versie bij lancering.

Mobile04.09.2024

Fairphone 5 6GB-versie, een meer betaalbare telefoon

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

De ceo van het merk, Yu Chengdong, is twee keer gefotografeerd met het toestel. Heel handig: de ene keer opengevouwen en de andere keer dichtgevouwen.

Mobile03.09.2024

Huawei onthult telefoon met 3 schermen op een bijzonder moment

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Zijn QR-codes ouderwets? Wij vinden van niet. Deze handige blokcodes kunnen heel goed van pas komen. Ze verdienen meer waardering.

Mobile29.08.2024

5 redenen waarom we QR-codes meer moeten waarderen

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition

OnePlus heeft de langverwachte OnePlus Open Apex Edition nu gelanceerd. De smartphone beschikt over een nieuwe kleurstelling en verbeterde prestaties, waaronder verbeterde opslag, AI-functies voor beeldbewerking en innovatieve beveiligingsfuncties. De OnePlus Open Apex Edition borduurt voort op de originele OnePlus Open, die in 2023 nog bekroond is tot ‘Foldable of the Year’.

Mobile28.08.2024

Nu verkrijgbaar: de OnePlus Open Apex Edition

5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16

Meestal komt Apple in de tweede week van september met een nieuwe iPhone. Een soort Prinsjesdag waar je je klok op gelijk kunt zetten. We schreven eerder al wat we allemaal weten over iPhone 16, maar wil je vooral weten wat er echt nieuw is, dan zetten we hier vijf verbeteringen op een rij.

Mobile26.08.2024

5 verbeteringen die we verwachten van iPhone 16

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm

Huawei wil de wereld binnenkort verblijden met een telefoon drie twee keer kan vouwen: drie schermen dus. Dit is hoe dat eruitziet.

Mobile20.08.2024

Huawei maakt driedubbele vouwtelefoon met 10 inch-scherm

Verder lezen over Toekomst

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

Crikorama is een compact thuissysteem om zelf krekels te kweken. De levenscyclus van krekels kan volledig worden beheerd door het systeem waardoor het een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief biedt voor vlees. De uitvinder van het systeem wint hiermee de James Dyson Award 2024 in Nederland.

Technology11.09.2024

Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024

zelf krekels kweken!
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

In de kassen van Wageningen University & Research in Bleiswijk zijn vijf teams van over de hele wereld begonnen aan de volgende fase van de Autonomous Greenhouse Challenge. De opdracht? Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst.

Technology04.09.2024

Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

Met steun van energieproducent RWE heeft het Nederlands-Noorse bedrijf SolarDuck haar Offshore Floating Photo-Voltaic (OFPV) platform geïnstalleerd - een op zee drijvend platform dat zonne-energie opwekt.

Nieuws04.07.2024

Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Het aantal Brabantse startups is sinds 2020 spectaculair gegroeid. Met 1462 startups heeft Brabant nu de op twee na grootste startup-populatie van alle Nederlandse provincies. Dit is een stijging van bijna 22 procent ten opzichte van 2020, toen er 1200 startups waren. Deze cijfers komen naar voren uit het vandaag gepubliceerde Birch-rapport, dat in opdracht van startuporganisatie Braventure is uitgevoerd.

Startups27.06.2024

In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

Eerder deze maand organiseerde het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) een symposium getiteld ‘Artificial Intelligence’. Dit evenement was speciaal bedoeld voor de medewerkers van het ziekenhuis om hen bewust te maken van de mogelijkheden van Artificial Intelligence (AI) en de impact ervan op hun dagelijkse werk en regionale samenwerking.

Artificial Intelligence26.06.2024

Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Steeds vaker zie je in Nederland op straat mensen (met name jongeren) met een e-step voorbij komen. E-step zijn dan ook al in grote getale verkrijgbaar. Maar helaas riskeer je daarmee vaak wel de kans op een boete. Of er...

Gadgets20.06.2024

De eerste legale E-step in Nederland: UrbMob Kick&Go

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 

Verder lezen over Zelfrijdende auto

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Robottaxi's blijken vrij capabel: robottaxi’s zouden 73 procent minder ongelukken veroorzaken dan auto’s met menselijke chauffeur.

Automotive11.09.2024

Robottaxi’s blijken lang niet zulke brokkenpiloten als mensen

Zelfrijdende taxi’s in San Francisco blijven ‘s nachts maar toeteren

Zelfrijdende taxi's doen het best goed in San Francisco, maar wat deze bolides in hun vrije tijd doen maakt sommige inwoners van de stad helemaal gek.

Automotive19.08.2024

Zelfrijdende taxi’s in San Francisco blijven ‘s nachts maar toeteren

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Tesla lijkt het met zijn Robotaxi niet vlekkeloos te vergaan: de geplande aankondiging van de vloot wordt verplaatst.

Automotive12.07.2024

Tesla stelt de aankondiging van zijn Robotaxi uit

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Er zijn dan minder ongelukken en je komt sneller op je bestemming aan met een zelfrijdende auto. Klopt dat?

Automotive20.06.2024

Zijn zelfrijdende auto’s inderdaad veiliger dan menselijke chauffeurs?

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Een race zoals de Formule 1, maar dan iets langzamer, iets minder auto's en zonder coureurs. Hoe? De zelfrijdende race-auto's uit de A2RL.

Automotive29.04.2024

Eerste race met zelfrijdende race-auto’s was uiterst vreemd

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

Een auto die uit zichzelf kan rijden en beslissingen neemt op de weg is tegenwoordig al niet eens meer zo bijzonder, maar eentje die daarbij ook nog kan driften, zeker wel. Geely toont een testauto die zich goed staande...

Automotive29.03.2024

Deze zelfrijdende auto kan ook autonoom driften

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Apple stopt met het maken van zijn eigen elektrische auto. Het bedrijf zou al meer dan tien jaar werken aan een auto die zelfrijdend is, maar dat is nu voorbij. Meerdere bronnen laten weten dat Apple met Project Titan st...

Automotive27.02.2024

​Apple Car is niet meer: Apple stopt met eigen auto

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Het is eigenlijk geen nieuws meer dat we in het verkeer uiteindelijk steeds meer zelfrijdende auto’s en vrachtwagens gaan tegenkomen. De grootste struikelblokken zijn het aanpassen van de wegenverkeerswetten, de aanspr...

Automotive09.01.2024

Waymo start autonoom rijden tests op snelwegen

Voorlopig alleen voor eigen medewerkers in en rond Phoenix