AI-echo maakt levensechte beelden van je ongeboren baby

AI-echo maakt levensechte beelden van je ongeboren baby

Vorig artikel Volgend artikel

Voor koppels die zwanger zijn is het maken van een echo in de laatste weken van de zwangerschap, ook wel de pretecho genaamd, erg populair. En hoewel de moderne echo-apparaten al heel veel meer details van het ongeboren kind laten zien dan, pakweg 29 jaar geleden toen ik met mijn vriendin een echo lieten maken van onze dochter, zijn het nog steeds geen gedetailleerde foto’s. Ingekleurde contouren lijken het.

Na de pretecho komt de AI-echo

Het Spaanse Primeros Ecos zegt nu een echo-technologie te hebben ontwikkeld die het mogelijk maakt om het echte gezicht van een ongeboren baby te laten zien. Daarvoor wordt, naast geavanceerde echo-apparatuur, gebruik gemaakt van een AI-algoritme. Het bedrijf heeft met haar vinding al de aandacht getrokken van verschillende (privé) klinieken in het buitenland, waaronder ook in België en Luxemburg. Laten we wel duidelijk zijn: het gaat hier om een commerciële toepassing, dus dit ga je, voorlopig althans, niet in de ‘standaard’ verloskundigen praktijken en ziekenhuizen tegenkomen.

Maar de resultaten zijn indrukwekkend. Uiteraard weet je pas hoe dicht de met AI-verrijkte echofoto van je baby de waarheid benadert als het kindje geboren is. Om ervoor te zorgen dat er geen al te grote afwijkingen in de AI-berekeningen ontstaan, wordt geadviseerd om deze ‘AI-echo’ niet vóór de 26e week van de zwangerschap te laten uitvoeren. De gelaatstrekken van een ongeboren kind zijn voor die tijd nog volop in ontwikkeling en veranderen daardoor voortdurend.

AI-Echo-a
Met AI (en een beetje handwerk) wordt een echo van een ongeboren baby een heel stuk levensechter. (Foto: Primeros Ecos)

Handwerk

In tegenstelling tot andere geautomatiseerde oplossingen integreert First Echoes AI- beeldvormingstechnologie die speciaal voor dit doel is ontworpen en die voortdurend wordt verbeterd, aldus Miguel Ángel Viruete, CEO van Primeros Ecos

Toch is niet het hele proces met AI geautomatiseerd. Er komt namelijk ook nog het nodige handwerk aan te pas om het resultaat te realiseren zoals je die bijvoorbeeld op de foto hierboven kunt zien.

Ouders die een AI-echo van hun ongeboren kindje laten maken krijgen de bewerkte foto in pdf formaat en verschillende resoluties. Het bedrijf biedt ook de mogelijkheid om een video te laten maken. Die toont het proces van de AI-verrijking, van de originele echo tot en met het eindresultaat.

De oplossing van Primeros Ecos doet mij denken aan een andere AI-tool die begin 2021 opdook bij My Heritage. Met Deep Nostalgia kun je personen op oude foto’s laten bewegen. Het toont maar weer eens aan dat met AI alles anders wordt

Ron Smeets

Ron verdiende zijn sporen in de Telecom als Mobile Cowboy. Na bijna 15 jaar was hij toe aan een nieuwe uitdaging als zelfstandig freelance journalist,...