Technology14.03.2013

De nieuwe Lync Online


de-nieuwe-lync-online.jpg
de-nieuwe-lync-online.jpg

Onlangs heeft Microsoft’s zakelijke clouddienst Office 365 een update gekregen. De verschillende producten die onderdeel uitmaken van die clouddienst zijn geüpdatet naar de nieuwste versies. Zo is ook Lync Online geüpdatet naar de 2013 variant. De meest opzienbarende vernieuwing is dat Lync Online binnenkort gekoppeld is aan Skype. Gebruikers van Office 365 kunnen daarmee chat berichten versturen en bellen met Skype gebruikers. Met enkele honderden miljoenen gebruikers is Skype de grootste “telefonie operator” ter wereld. Een goede zet dus. Er zijn echter meer verbeteringen. Een overzicht.

Microsoft Lync is het Microsoft Office-product waarmee gebruikers de beschikbaarheid van hun collega’s en andere gekoppelde personen kunnen bekijken. Met Lync kun je vervolgens chatten, bellen, een videogesprek starten of een web conferentie houden. Daarbij kun je niet alleen spraak en video uitwisselen, maar ook bestanden delen, presentaties geven of het hele bureaublad tonen. De aanwezigheid van personen staat niet alleen in de Lync client, maar ook in andere softwarepakketten zoals in de Outlook Web App, Microsoft SharePoint en de Office-applicaties. Derden kunnen aanwezigheid inbouwen in hun eigen software zoals vaak gebeurt in CRM systemen of op websites.

Nieuwe client: Lync 2013

De meest opvallende verbetering aan Lync is de Lync 2013 client. De applicatie die op computers of Mac geïnstalleerd wordt heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Daarbij is vooral veel aandacht besteed aan het gebruiksgemak.

lync01.jpg
lync01.jpg

De Lync 2013-client met snelmenu en categorieen. 

De Lync client biedt een overzicht van alle contactpersonen, onderverdeeld in verschillende categorieën. Deze categorieën zijn zelf aan te maken. De Lync client toont de beschikbaarheid van de contactpersonen (is iemand beschikbaar, bezet, even niet aanwezig of offline). Via de applicatie kun je vervolgens het gesprek starten. Dit met een snel menu waarin de verschillende opties staan.

In videovergaderingen met meerdere deelnemers kan in Lync 2013 (en dus ook Lync Online) de video stream (in HD) van maximaal vijf personen gelijktijdig getoond worden. Dit zijn de personen die als laatste aan het woord zijn geweest of door de deelnemer vastgepinde personen. In voorgaande versies was dit slechts één video stream. Alleen de persoon die aan het woord was. Door de integratie met meerdere personen is het daarmee gemakkelijker geworden de reacties van die personen te volgen.

6278-o15-014-vidcon-345scaled-42d5839d.jpg
6278-o15-014-vidcon-345scaled-42d5839d.jpg

Meerdere videostreams in een Lync vergadering 

Lync Web App

Nieuw in Lync Online is de zeer uitgebreide Web App. De Lync Web App biedt gebruikers vanuit de browser een volledige Lync ervaring. Rechtstreeks vanuit de browser kunnen deelnemers op hun PC of Mac deelnemen aan een vergadering, zien ze HD-video, kunnen ze spraak toevoegen, chatten en bestanden in de vergadering delen.

lync02.jpg
lync02.jpg

De nieuwe Lync Online Web App vanaf een tablet 

Bellen met Lync Online

Een gesprek starten met andere gebruikers van Lync kan al langer. Met Microsoft Lync 2013, de lokale versie van Lync, kunnen Lync gebruikers elkaar niet alleen onderling bellen, ze hebben ook de mogelijkheid om met vaste en mobiele nummers te bellen. Hiervoor moet wel een koppeling gemaakt zijn met een spraakleverancier zoals Vodafone.

Bellen met vaste nummers kan nu ook In Lync Online. Door te koppelen met een operator kunnen gebruikers van Lync Online bellen met vaste en mobiele telefoonnummers. Indien dat rechtstreeks gebeurt vanuit Lync Online biedt dit slechts beperkte functionaliteit. Grofweg wordt alleen de belfunctie en enkele ondersteunende diensten ondersteund. Door een hybride opstelling te maken wordt de volledige telefoniefunctionaliteit geboden.

Het rechtstreeks bellen vanuit Lync Online zonder tussenkomst van een lokale Lync server wordt op dit moment alleen ondersteund in enkele landen zoals Amerika en Engeland. Microsoft is echter druk bezig het aantal landen waarin deze functie gebruikt kan worden uit te breiden.

Hybride configuratie

Willen organisaties hun hele telefooncentrale vervangen door Microsoft Lync dan is dat ook mogelijk. Hiervoor wordt een koppeling gelegd tussen Microsoft Lync en een telefoonoperator zoals Vodafone. Wil je dit doen in Lync Online dan kun je daarvoor een hybride configuratie op stellen. Daarmee worden de Microsoft cloud en lokaal geïnstalleerde producten aan elkaar gekoppeld. Door deze koppeling te leggen kunnen Lync Online gebruikers gewoon via Lync Online bellen met het vaste net. Bij het starten van een telefoongesprek gaat de conversatie via het eigen lokale netwerk.

Lync lokaal of in de cloud?

Voordat bepaald wordt of Lync Online de meest optimale oplossing is of dat een Lync On Premise omgeving toch beter is, dient de gewenste functionaliteit bepaald te worden. Op welke manier zal Lync worden ingezet. Moet Lync een volwaardige telefoonoplossing worden die een telefooncentrale vervangt, dan is het zinvol voor een lokale installatie van Lync te kiezen óf voor een hybride Lync Online, Lync On Premise omgeving. Wordt Lync voornamelijk gebruikt om de aanwezigheid van collega’s te controleren en als vervanger van e-mail door direct met elkaar te kunnen chatten dan volstaat Lync Online prima en zijn geen aanvullende configuraties nodig.

Conclusie

De verschillen tussen Lync 2013 lokaal geïnstalleerd en Microsoft’s cloud oplossing worden steeds kleiner. Doordat Microsoft haar cloud oplossing kan koppelen aan een lokale omgeving, is het ook nog eens mogelijk om het gat tussen beide wereld te beslechten. Lync Online is zeker de moeite waard om te analyseren.

Microsoft biedt een proefabonnement waarmee iedereen Lync Online gedurende 30 dagen gratis kan uitproberen. Na deze dertig dagen kan besloten worden de dienst aan te schaffen.

Ik ben benieuwd naar je mening!

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Waar veel AI-tools tot nu toe veelal hetzelfde doen, is Microsoft Recall iets compleet nieuws. Maar het komt met de nodige vraagtekens.

Technology04.06.2024

Microsofts ‘fotografische geheugen’ Recall vormt mogelijk securityprobleem

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Microsoft heeft na veel vragen alvast laten weten dat Call of Duty: Black Ops 2 al meteen vanaf dag 1 op Xbox Game Pass staat. Bedankt Activision-overname.

Gaming28.05.2024

Call of Duty: Black Ops 6 komt direct uit op Xbox Game Pass

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Soms zit je zo vast in een game dat er nog maar twee keuzes zijn: je controller kapotgooien en nooit meer gamen, of een walkthrough opzoeken. Nu is er iets nieuws: AI om hulp vragen.

Gaming21.05.2024

Je krijgt straks tips van Copilot als het niet lukt met gamen

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft Teams wordt wat leuker, want je kunt straks zelfgemaakte emoji toevoegen om de chat nog wat meer vrolijkheid te geven.

Online21.05.2024

Microsoft Teams wordt een stuk leuker met eigen emoji

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

AI gebruiken is best leuk, maar het voelt vaak alsof elke prompt een soort examen is. Je wil het meteen goed doen. Microsoft gaat helpen.

Online08.05.2024

Microsoft wil je helpen betere prompts te schrijven

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Microsoft heeft een nieuw AI-model gepresenteerd dat op vrij indrukwekkende wijze en met heel weinig informatie al volledige video's kan maken, mét tekst.

Online22.04.2024

Een realistische video van jou is gemaakt met één foto

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Verder lezen over Office 365

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Weer een MS Teams-meeting in je agenda? Kom je eigenlijk niet meer aan werken toe? Microsoft komt met een reddende engel. Een reddende AI-engel, want per 1 november kun je dankzij Autopilot zelf lekker even flink doorwer...

Online19.10.2023

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft hield gisteren een Surface-evenement en daar heeft het veel aankondigingen gedaan. Een nieuwe laptop en een heleboel kunstmatige intelligentie vooral. Dit zijn de vijf belangrijkste aankondigingen. De echte on...

Gadgets22.09.2023

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Wie Clippy nog kent, weet dat Microsoft al vroeg mensen wilde helpen om zijn programma’s beter te gebruiken. Nu komt er een soort Robocop-versie van het koddige paperclipje, namelijk Copilot. Copilot is een AI-assisten...

Online17.03.2023

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Hoezeer Microsoft Windows 11 ook anders maakt dan eerdere versies, er blijven dingen die we altijd terug willen zien. Het Teletubbie-achtige landschap als achtergrond van Windows? Dat hoeft niet zo nodig. Maar een graag...

Technology12.07.2021

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft verandert de benaming van de webversie van Office. De term ‘Online’ verdwijnt om zo een meer uniform naamgeving te krijgen. Dit omdat verschillende apps op meer dan een platform worden gebruikt en een speci...

Online26.07.2019

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Microsoft Office is nog steeds één van de meest gebruikte softwarepakketten ter wereld. Mensen zijn er niet bij weg te slaan, wat verklaart waarom Office 365 het zo goed doet. Er zijn echter ook nog altijd mensen die g...

Technology02.02.2018

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Office 365 ook om in 2020
Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

Microsoft heeft gisteren tijdens het MicrosoftEDU Event een aantal op onderwijs gerichte producten en diensten gepresenteerd. Ondermeer een nieuwe ervaring van het besturingssysteem Windows, genaamd Windows S. Meer mogel...

Technology03.05.2017

Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

En meer nieuwe soft- en hardware voor studenten
Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad

Microsoft heeft zoals verwacht Office voor de iPad uitgebracht. Je kon al geruime tijd het bekende pakket gebruiken op iPhone en Android smartphones, daar komt nu ook de Apple tablet bij. Sinds gisteren is Office Mobile...

Technology28.03.2014

Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad