Technology13.03.2013

De nieuwe SharePoint Online


de-nieuwe-sharepoint-online.jpg
de-nieuwe-sharepoint-online.jpg

Microsoft heeft onlangs de nieuwe Office 365 gepresenteerd. Onderdeel daarvan is SharePoint Online, de cloud versie van SharePoint 2013. Microsoft is verantwoordelijk voor het onderhoud en beheer. Klanten nemen SharePoint af als een dienst. Microsoft is verantwoordelijk voor het technisch beheer, klanten voor de inrichting. SharePoint Online is inmiddels echt een volwassen product geworden. Een overzicht.

Het lijkt erop dat Office 365 een zeer populaire dienst aan het worden is. Steeds meer organisaties kiezen ervoor het beheer van hun Microsoft-suite niet meer zelf uit te voeren, maar door de maker van de producten uit te besteden. De meeste van deze klanten hebben dit in eerste instantie gedaan vanwege de e-mail dienst Exchange. De drie andere producten, Lync Online, Microsoft Office en ook SharePoint Online waren in Office 365 qua functionaliteit beperkter dan de lokaal te installeren versies. Om die reden kozen organisaties die behoefte hadden aan specifieke functionaliteiten of zelf veel aanpassingen wilden doen voor lokale versies.

Bijna hetzelfde

In de nieuwe Office 365 is dat verandert. SharePoint 2013, de lokaal te installeren versie van SharePoint en SharePoint Online komen bijna volledig met elkaar overeen. Toch zitten er subtiele verschillen tussen beide producten.

Met SharePoint 2013 is het mogelijk websites samen te stellen. Deze websites kunnen volledig dynamisch worden opgebouwd qua inhoud en structuur. Dit is niet mogelijk in SharePoint Online. Ook ontbreken de uitgebreide BI-functies in SharePoint Online. Hoewel meerdere functies ondersteund worden zal voor gecompliceerde BI-omgevingen een lokale SharePoint omgeving beter geschikt zijn. Daarnaast is het onmogelijk componenten van derden te installeren op SharePoint Online. Hiervoor is het App model ontwikkeld als alternatief.

SharePoint Online biedt echter ook andere functies dan de lokale variant. Zo kunnen zonder daarvoor aanvullende maatregelen te hoeven treffen tot 10.000 externe gebruikers toegang gegeven worden op de SharePoint online en is er een hele basale website functie toegevoegd waarmee voornamelijk kleinere bedrijven een simpele website kunnen bouwen.

Een nieuw uiterlijk

De nieuwe SharePoint Online heeft een nieuw uiterlijk gekregen ten opzichte van haar voorganger. Dit nieuwe uiterlijk oogt veel meer van deze tijd. Ook is ze volledig gebaseerd op HTML 5, de nieuwe standaard. Daarnaast is besturing vanaf een touchscreen ondersteund. Iets wat erg gemakkelijk is indien de site benadert wordt vanaf een Android-tablet, iPad of Windows 8 systeem.

Werken met bestanden

Ook is het werken met bestanden sterk verbetert. De Office Web Apps bieden functionaliteit om direct in de browser documenten aan te kunnen maken, bewerken en in te zien. Dit is echter ook nog gewoon mogelijk met de normale Office applicaties. Documenten opgeslagen in SharePoint kunnen daarnaast met een simpele druk op de knop worden gesynchroniseerd met een lokale computer. Dit kan voor alle SharePoint sites waar een gebruiker lid van is. Iedere SharePoint Online gebruiker krijgt een eigen SkyDrive Pro, niet te verwarren met de Windows Live SkyDrive dienst. SkyDrive pro is een aparte site in SharePoint Online waar gebruikers hun eigen bestanden in kunnen opslaan en kunnen delen met derden.

Betere integratie met Microsoft Office

Er is veel aandacht besteed aan de integratie met de Microsoft Office producten. Rechtstreeks vanuit de Office producten kunnen documenten in SharePoint Online worden opgeslagen. Ook is het mogelijk de SharePoint omgeving aan Microsoft Outlook te koppelen. Hiermee kunnen e-mails en ontvangen bestanden rechtstreeks in SharePoint worden opgeslagen. Een wens van veel huidige SharePoint gebruikers. De betere integratie tussen Microsoft Office en SharePoint werkt alleen met de nieuwste versie van Microsoft Office; Office 2013 of Office 365 ProPlus.

Apps

Net als bij Microsoft Office 365 ProPlus is SharePoint voorzien van een nieuw App model. Dit nieuwe App model maakt het mogelijk Apps uit de Office store aan te schaffen en vervolgens binnen SharePoint te gebruiken. Het is ook mogelijk eigen Apps te ontwikkelen en die in een eigen SharePoint Store te zetten die alleen voor de gebruikers van de desbetreffende omgeving zijn te gebruiken. Apps voegen functionaliteit toe aan SharePoint. Ze breiden een SharePoint omgeving uit.

Yammer

Ongeveer een jaar geleden nam Microsoft de zakelijke sociale netwerkdienst Yammer over. Yammer had op dat moment ongeveer vijf miljoen zakelijke gebruikers. Wat Microsoft van plan was te gaan doen met Yammer was lange tijd onduidelijk. Met de introductie van de nieuwe Office 365 is dit duidelijk geworden. Eerder rapporteerden we daar al over toen we de nieuwe versie van SharePoint bespraken. Yammer is nu een onderdeel geworden van Office 365. Alle organisaties die SharePoint Online of Office 365 aanschaffen middels een zogenaamde Enterprise Agreement krijgen een gratis abonnement op Yammer.

Ook is ook meer duidelijk over de toekomst van Yammer. Hoewel niet uitgesproken lijkt het erop dat Microsoft Yammer in al haar producten zal gaan integreren als primaire social networking oplossing. De eerste stappen daarvoor zijn al gezet met CRM Online waar de zogenaamde Activity Feed vervangen kan worden voor een Activity Feed op basis van Yammer. Ook zal Yammer verder gaan integreren met SharePoint Online. Zo is bijvoorbeeld al aangekondigd dat Yammer het Office 365 authenticatiemechanisme over zal nemen en dat documenten opgeslagen in Yammer in de nabije toekomst zullen worden opgeslagen in SharePoint Online.

Aandachtspunten

Hoewel SharePoint Online zeer veelbelovend is, zitten er natuurlijk ook nadelen aan. Zo biedt Microsoft een up-time garantie van 99,9%. Maximaal 44 minuten per maand is het volgens de contracten dus toegestaan om storingen te hebben. Organisaties die een hogere beschikbaarheid nodig hebben kunnen dus niet kiezen voor de Online variant. Ook zijn niet alle functies beschikbaar. Organisaties die een website willen bouwen met SharePoint, zeer complexe BI-oplossingen moeten bouwen of maatwerkapplicaties moeten installeren op de server (en dus niet via het App model) kunnen ook beter kiezen voor de lokale versie. Daarnaast wordt de dienst geleverd aan miljoenen gebruikers tegelijkertijd. Hierbij zijn diverse variabelen niet te beïnvloeden. De maximale omvang van een SharePoint Online omgeving is bijvoorbeeld 25TB, de maximale omvang van een persoonlijke SkyDrive Pro 7GB.

Zelf uitproberen

Microsoft biedt een proefabonnement waarmee iedereen SharePoint Online gedurende 30 dagen gratis kan uitproberen. Na deze dertig dagen kan besloten worden de dienst aan te schaffen.

Ik ben benieuwd naar je mening!

Danny Burlage

Danny is Entrepeneur, auteur, blogger, Microsoft MVP, CTO, Microsoft-watcher, Enterprise solutions specialist en werkt voor Wortell.

Verder lezen over Microsoft

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Windows staat al bol van de advertenties, maar daar komt nog veel meer bij. Microsoft introduceert straks aanbevolen apps.

Online11.04.2024

Windows 11 wordt voorzien van meer reclame

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Microsoft is van plan om een virtuele chatbot aan zijn Xbox-gameconsole toe te voegen. Het gaat dan om een chatbot die door middel van kunstmatige intelligentie helpt bij de klantenservice. Denk bijvoorbeeld aan vragen d...

Gaming05.04.2024

Xbox krijgt een AI-chatbot die nu al tegenvalt

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Het is al 29 jaar geleden dat Microsoft met Bob kwam. Niet de bewust onbeschonken bestuurder, maar een gebruikersomgeving die was bedoeld om mensen die zich niet zo comfortabel voelden bij het gebruiken van een computer...

Technology01.04.2024

Tijdmachine: Microsoft Bob was Microsoft voor beginners

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Veel mensen adviseren ertegen, maar Microsoft gaat het toch doen: Office en Teams scheiden. Het komt dan met een nieuwe versie van Microsoft 365 en Office 365 waarbij Teams er niet meer bij zit. Microsoft doet dat echter...

Marketing01.04.2024

Microsoft gaat het doen: Teams en Office scheiden

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

De zwarte Xbox Series X kennen we: maar Microsoft schijnt ook een witte variant in de maak te hebben. Het apparaat is nagenoeg identiek aan de zwarte, maar komt behalve in een andere kleur ook zonder disc drive. Xbox Ser...

Gaming28.03.2024

Komt er een witte, discloze Xbox Series X?

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

Sinds het thuiswerken is zakelijk en privé meer dan ooit verwoven. De een kan daar beter mee omgaan dan de ander, maar waar we het allemaal over eens kunnen zijn is dat die constante scheiding niet altijd zijn vruchten...

Online14.03.2024

​Microsoft Teams verenigt eindelijk privé en zakelijk gebruik

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Je kunt het wiel natuurlijk zelf proberen uit te vinden door te ploeteren in Photoshop of Canva, maar tegenwoordig kan AI je met talloze dingen helpen. Zo ook binnen Microsoft Designer, waar je heel toffe stickers kunt m...

Online12.03.2024

​5 toffe dingen die je kunt doen met Microsoft Designer

Verder lezen over Office 365

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Weer een MS Teams-meeting in je agenda? Kom je eigenlijk niet meer aan werken toe? Microsoft komt met een reddende engel. Een reddende AI-engel, want per 1 november kun je dankzij Autopilot zelf lekker even flink doorwer...

Online19.10.2023

Wéér een call? Microsoft komt met AI-assistent in jouw plaats

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft hield gisteren een Surface-evenement en daar heeft het veel aankondigingen gedaan. Een nieuwe laptop en een heleboel kunstmatige intelligentie vooral. Dit zijn de vijf belangrijkste aankondigingen. De echte on...

Gadgets22.09.2023

Microsoft Surface-evenement: de 5 grootste aankondigingen

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

Wie Clippy nog kent, weet dat Microsoft al vroeg mensen wilde helpen om zijn programma’s beter te gebruiken. Nu komt er een soort Robocop-versie van het koddige paperclipje, namelijk Copilot. Copilot is een AI-assisten...

Online17.03.2023

Microsoft onthult zijn AI voor Office 365: Copilot

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Hoezeer Microsoft Windows 11 ook anders maakt dan eerdere versies, er blijven dingen die we altijd terug willen zien. Het Teletubbie-achtige landschap als achtergrond van Windows? Dat hoeft niet zo nodig. Maar een graag...

Technology12.07.2021

​Microsoft-mascotte Clippy is terug: nu als achtergrond in Teams

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft verandert de benaming van de webversie van Office. De term ‘Online’ verdwijnt om zo een meer uniform naamgeving te krijgen. Dit omdat verschillende apps op meer dan een platform worden gebruikt en een speci...

Online26.07.2019

Office Online wordt gewoon Office

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Microsoft Office is nog steeds één van de meest gebruikte softwarepakketten ter wereld. Mensen zijn er niet bij weg te slaan, wat verklaart waarom Office 365 het zo goed doet. Er zijn echter ook nog altijd mensen die g...

Technology02.02.2018

Microsoft: Office 2019-update alleen voor Windows 10

Office 365 ook om in 2020
Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

Microsoft heeft gisteren tijdens het MicrosoftEDU Event een aantal op onderwijs gerichte producten en diensten gepresenteerd. Ondermeer een nieuwe ervaring van het besturingssysteem Windows, genaamd Windows S. Meer mogel...

Technology03.05.2017

Microsoft komt met besturingssysteem Windows S

En meer nieuwe soft- en hardware voor studenten
Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad

Microsoft heeft zoals verwacht Office voor de iPad uitgebracht. Je kon al geruime tijd het bekende pakket gebruiken op iPhone en Android smartphones, daar komt nu ook de Apple tablet bij. Sinds gisteren is Office Mobile...

Technology28.03.2014

Microsoft Office is nu ook beschikbaar op iPad

Verder lezen over Sharepoint

Vernieuwde toepassingen in Office 365

Op de SharePoint Conference 2014 in Las Vegas toonde Microsoft vandaag nieuwe verbeteringen en toepassingen van Office 365 voor gebruikers en ontwikkelaars en innovaties gebaseerd op de kracht van de cloud, zakelijke soc...

Technology04.03.2014

Vernieuwde toepassingen in Office 365

Bill Clinton keynote speaker SharePoint Conference

Over een kleine maand is het weer zover, de SharePoint Conference in Hotel and resort The Venetian in Las Vegas. Dit wereldwijde evenement wordt georganiseerd door Microsoft. De eerste SharePoint Conference vond plaats i...

Technology05.02.2014

Bill Clinton keynote speaker SharePoint Conference

Verbeter SharePoint adoptie; It’s about people!

SharePoint implementatie vs. adoptieWaar SharePoint implementaties over het algemeen goed gaan, lopen SharePoint adopties vaak een stuk moeizamer. Hoe komt dat toch? Hoewel het lastig is om dit onderwerp in een blog te d...

Technology12.11.2013

Verbeter SharePoint adoptie; It’s about people!

Office 365, wat is dat nu eigenlijk?

Onder de productnaam Office 365 biedt Microsoft een online dienst aan waar de Microsoft Office producten onder vallen en de daarbij behorende serversystemen Exchange, SharePoint en Lync. In plaats van deze producten aan...

Technology21.02.2013

Office 365, wat is dat nu eigenlijk?

8 grootste verbeteringen in SharePoint 2013

In een overvolle zaal in Las Vegas met meer dan 10.000 mensen uit 200 verschillende landen is de SharePoint Conference van start gegaan. Tijdens de openingspresentatie die verzorgd werd door een groot aantal verschillend...

Technology13.11.2012

8 grootste verbeteringen in SharePoint 2013

10.000 SharePoint groupies in Fabulous Las Vegas

Meer dan 10.000 klanten, partners en medewerkers van Microsoft verzamelen zich deze week in Las Vegas om daar alles te weten te komen over SharePoint. Tijdens de SharePoint Conference 2013 zal Microsoft alles uit de doek...

Technology12.11.2012

10.000 SharePoint groupies in Fabulous Las Vegas

Hoe Social wordt SharePoint 2013? [Infographic]

Vorige week publiceerde Microsoft officieel de preview van de volgende versie van SharePoint. SharePoint is het meest geïnstalleerde samenwerkingsplatform en intranetoplossing, maar wordt soms bekritiseerd op gebied van...

Technology28.07.2012

Hoe Social wordt SharePoint 2013? [Infographic]

Waarom Microsoft Yammer koopt

Het lijkt een zekerheid dat Microsoft Yammer koopt voor meer dan 1 miljard dollar. De algemene reden van de koop die ik lees op diverse sites is dat Microsoft hiermee hun producten meer social kan maken. Dat is mijns inz...

Social Media18.06.2012

Waarom Microsoft Yammer koopt