Technology01.11.2012

NU.nl lanceert nieuwe iPad / iPhone app


Na een lang ontwikkeltraject heeft NU.nl vandaag een nieuwe iPad en iPhone app gelanceerd. Voor de iPad is dit ‘slechts’ een update. Voor de iPhone is dit een volledig nieuwe app. De app is per direct te downloaden in de App store. Bij gebruik van iCloud zal de app na het downloaden/updaten op de iPad gelijk verschijnen op de iPhone. 

nu-nl-lanceert-nieuwe-ipad-iphone-app.jpg
nu-nl-lanceert-nieuwe-ipad-iphone-app.jpg

Voor NU.nl is mobiel ontzettend belangrijk. Mensen consumeren meer en meer nieuws terwijl ze niet meer achter een computer zitten. Waar gedurende de dag desktop nog een heel belangrijke rol speelt, wordt het nieuws in de ochtend en avond vaak via een mobiel apparaat geconsumeerd. 

Om voor een goede ervaring te zorgen, heeft NU.nl ervoor gekozen om naast een grote update voor de mobiele website ook de native apps onder handen te nemen. Vandaag krijgen eerst de iPhone en de iPad een update. 

Lees ook: NU.nl in Cijfers 

Synchronisatie en Lees Later

Meer en meer mensen lezen het nieuws via verschillende apparaten. Een van de veel gehoorde klachten hierbij is dat mensen nieuws vaak dubbel lezen. Met de nieuwe app worden gelezen artikelen gesynchroniseerd via iCloud met andere iOS apparaten. Op deze manier hoef je dus het nieuws nooit dubbel te lezen. 

Daarnaast bestaat er de mogelijkheid om een artikel te bewaren om deze later te lezen. Op deze manier kun je in de bus of metro snel door de koppen bladeren en aangeven wat je later wilt lezen. Eenmaal thuis gekomen staan deze artikelen klaar in de Lees Later-lijst. Er is geen synchronisatie met andere Lees Later-diensten zoals Pocket.

Op het moment is er nog geen synchronisatie met de NU.nl-website. Over dit idee wordt momenteel wel gedacht alleen is het niet bekend wanneer een dergelijke functionaliteit beschikbaar zal komen. 

Personalisatie via Mijn NU

Iedereen consumeert nieuws op een andere manier. Waar de een veel waarde hecht aan sport en economie, leest de ander liever binnenland en Achterklap. Via Mijn NU kan nu de indeling van de katernen worden gewijzigd. Deze wijzigingen worden via iCloud met andere iOS-apparaten gesynchroniseerd. Hierdoor zie je op elk apparaat nieuws wat je graag wilt lezen.

Onder elk artikel staat filterwoorden. Met deze filterwoorden kan het nieuws precies worden toegespitst op de behoefte van de gebruiker. Door op een filterwoord te tappen, wordt het nieuws gefiltered op dit woord. Daarnaast kunnen er lijsten op basis van deze filterwoorden worden aangemaakt. Zo kan er in één oogopslag worden gezien of er nieuwe berichten zijn over dat bepaalde onderwerp. 

mijnfilters.jpg
mijnfilters.jpg

Dag van NU

Uniek voor de iPad is de sectie de Dag van NU. Iedere dag om zes uur zet de NU.nl redactie 5 tot 6 berichten bij elkaar. Op deze manier willen ze mensen die gedurende de dag geen tijd hebben gehad om NU.nl te lezen toch het belangrijkste nieuws tonen.

Bij ieder item zal de redactie meer dan alleen maar een geschreven bericht laten zien. Er zullen videobeelden, foto’s, tweets en veel meer worden toegevoegd. Op deze wijze willen ze de lezer meer diepgang bieden. 

Voor nu is de Dag van NU alleen beschikbaar op de iPad. In een aantal maanden zal de Dag van NU ook op de website verschijnen.

dag-van-nu.jpg
dag-van-nu.jpg

Mobiele website

Ondanks dat veel mensen apps installeren wordt de mobiele website van NU.nl nog veel bezocht. Daarnaast worden voor sommige telefoons geen apps ontwikkeld en voor deze gebruikers is de mobiele website een must. 

Om iedere gebruiker de juiste ervaring te bieden, is er gekozen voor een responsive HTML5 website. Deze website schaalt mee met de grootte van het scherm en kijkt daarnaast ook naar welke apparaat er gebruikt wordt om de pagina te bezoeken. Wanneer er een “dumb”-phone gebruikt wordt, worden er andere navigatie elementen getoond dan wanneer er een “smart”-phone gebruikt wordt. 

Bij gebruik op een brede telefoon of tablet, wordt er gebruik gemaakt van de breedte om meer content te tonen. Net als de iPad/iPhone app is de mobiele website vanaf vandaag voorzien van een update.

Lees ook: NU.nl iPad use-case

Andere toevoegingen

Naast hierboven beschreven veranderingen zijn er nog enkele andere wijzigingen doorgevoerd in deze laatste update. Een kleine opsomming:
– Op de iPhone 5 is de app nu schermvullend
– In een katern kan er nu oneindig worden teruggelezen. Voorheen kon maar enkele dagen worden teruggegaan
– Verbeterde TV Gids functionaliteit
– Makkelijker delen via Facebook en Twitter. Er wordt nu gebruik gemaakt van de aan iOS6 toegevoegde accounts
– Direct reageren op NUJIJ.nl vanuit een artikel
– Eenvoudig verder lezen door de toevoeging van gerelateerde berichten
– De app is geschikt voor apparaten met een Retina-display 
– de iOS app is geschikt voor zowel mensen die “swipen” als mensen die liever “tappen”

Bekijk ook: Explanimation video over de nieuwe NU.nl-app 

De iPad app in gebruik

Na de presentatie had ik de mogelijkheid om de nieuwe iPad app te gebruiken. Het nieuws wordt op een aantrekkelijke wijze getoond. Hier wordt veel gebruik gemaakt van beelden. Dit spreekt uiteraard op een iPad ontzettend aan. De navigatie is prettig en de app reageert goed.  

De “Live Tiles” aan de rechterkant geven je direct toegang tot informatie die relevant kan zijn op ieder moment tijdens het consumeren van nieuws. Deze tegels zijn op een dergelijke manier geïmplementeerd dat ze niet de leeservaring van het nieuws benadelen. Het direct toegang hebben tot extra informatie over bijvoorbeeld verkeer of het weer is een welkome toevoeging. 

De personalisatie en synchronisatie is een bijzonder prettige toevoeging aan de iOS app. Op deze manier kun je het gebruik van de NU.nl app toespitsen op de manier hoe jij het nieuws wilt consumeren. Het enige probleem is hier dan weer wel dat wanneer je maar één iPad in een gezin hebt, deze opties wellicht niet veel nut zullen geven. De synchronisatie is gekoppeld aan het iTunes-account. 

De Dag van NU is het gedeelte van de app wat mij het meeste aansprak. Hier kun je op een eenvoudige manier het belangrijkste nieuws van de dag tot je nemen. Met grote afbeeldingen navigeer je door de belangrijkste berichten. Door het openen van een van deze afbeeldingen krijg je meer diepgang. De Dag van NU voelt aan als het zes uur journaal in je handen. 

Deze update voor iPad en nieuwe app voor iPhone voegt veel nieuwe functionaliteiten toe zonder de eenvoud van NU.nl te verliezen. Met recht kan NU.nl zeggen dat ze zowel op de desktop als mobiel de beste nieuwssite zijn.

Lees ook: Wanneer zijn Android en Windows 8 aan de beurt?

NU.nl in cijfers

Hoe vaak wordt NU.nl eigenlijk bezocht en wat is het bereik van deze nieuwssite? Een opsomming van de feiten:

NU cijfers
– 15 – 20 redacteuren
– 1,6 miljoen unieke bezoekers per dag op de desktop
– 5,2 miljoen unieke bezoekers per maand
– 5,2 miljoen bezoekers per maand op mobiele devices
– Meer dan 900 miljoen pageviews per maand op desktop en mobiel waarvan 700 miljoen pageviews op mobiele devices
– 936.538.948 pageviews in de maand september

NU.nl op social media
– 50.600 fans op Facebook
– 321.000 volgers op Twitter
– 11.000 keer in een cirkel geplaatst op Google+ 

Bereik per maand (STIR)
– NU.nl – 37,4% – 5.206.828
– Telegraaf.nl – 26,9% – 3.745.018
– NOS – 35,8% – 4.984.076
– RTLnieuws.nl – 8,8% – 1.255.136
– Volkskrant.nl – 10,5% – 1.461.810
– NRC.nl en NRCnext – 7,6% – 1.058.072
– AD.nl – 18% – 2.505.960

Bereik mobiel per maand (Google Analytics)
– Mobiele site – 2.526.627 (uniek) – 53.158.739 (pageviews)
– iPhone app –  1.128.970 – 258.674.507
– Android app – 954.062 – 222.553.906
– iPad app – 524.102 – 66.819.768
– Nokia OVI app – 16.495 – 2.124.504
– Windows Phone 7 app – 33.490 – 4.855.699
– Blackberry app – 66.853 – 3.668.363
– m.NU.nl – N/A – 26.707.481
– Totaal – 5.250.599 – 638.562.967

Downloads mobiel
– iPhone* – 43.600 (afgelopen maand) – 1.415.303 (cumulatief)
– Android* – 100.332 – 1.449.329
– iPad – 33.964 – 809.144
– WP7 – 3.613 – 72.460
– Blackberry – 13.642 – 294.905
– Nokia – N/A – 133.409
– Totaal – N/A – 4.174.550 
* Relatief iPhone vs Android: 49% vs 51% 

iPhone:

voorpagina.jpg
voorpagina.jpg
tv-gids.jpg
tv-gids.jpg
mijn-filters1.jpg
mijn-filters1.jpg
artikel-pagina.jpg
artikel-pagina.jpg
menu.jpg
menu.jpg

iPad:

voorpagina-1.jpg
voorpagina-1.jpg
tv-gids-1.jpg
tv-gids-1.jpg
dag-van-nu1.jpg
dag-van-nu1.jpg
artikel-pagina-1.jpg
artikel-pagina-1.jpg
artikel-pagina-sociaal-paneel.jpg
artikel-pagina-sociaal-paneel.jpg

Android en Windows 8

Tijdens de presentatie werd ons verteld dat er ook hard wordt gewerkt aan een nieuwe versie van de Android app en een nieuwe app voor Windows 8. De Android app ontvangt vandaag een kleine update. Daarnaast wordt er net als bij de iOS app al enkele maanden gewerkt aan een totaal vernieuwde app. Het zal nog enkele maanden duren alvorens deze in Google Play te vinden zal zijn. Voor Android zal er dan tevens ook een tablet versie beschikbaar komen. 

De app voor Windows 8 is ook per direct beschikbaar. Ook hier is gekeken naar de manier waarop de gebruiker binnen het besturingssysteem de app zal gebruiken. De NU.nl app voor Windows 8 zal dus Live Tiles en swipe bewegingen ondersteunen. 

Zoals eerder opgemerkt, maakt de nieuwe iOS app gebruik van iCloud voor de synchronisatie van persoonlijke instellingen. Hoe dit zal gaan werken wanneer iemand een iOS en een Android/Windows 8 apparaat heeft is nog niet bekend. 

Verder lezen over App

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

Spotify ziet er binnenkort een tikkeltje anders uit. Betekent dat er verder ook veel is veranderd? Nee. De streamingdienst heeft eigenlijk maar één detail aangepast.

Mobile23.05.2024

Spotify ziet er anders uit: dit is wat er is veranderd

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

WhatsApp heeft een nieuwe functie om het wat rustiger voor je te maken wanneer je de app opent. Een beetje rust.

Mobile22.05.2024

WhatsApp helpt je in de strijd tegen veel te veel meldingen

Er komt eindelijk een app van Winamp

Mediaspeler Winamp krijgt een app. De retro-tool voor PC's maakt binnenkort de overstap naar smartphones. Ook de PC-tool wordt verbeterd.

Mobile20.05.2024

Er komt eindelijk een app van Winamp

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Dyson komt met een app om je te wijzen op de plekjes waar je hebt vergeten te stofzuigen. Heel confronterend, maar er zijn nog vragen.

Technology12.04.2024

Dyson wil je met AR-app laten zien welke plekjes je bent vergeten

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

Taxichauffeurs uit Zwolle kunnen sinds een week de Uber app gebruiken om passagiers te vinden die op zoek zijn naar een rit.

Online10.04.2024

Uber nu ook beschikbaar in Zwolle

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Sommige spelletjes of apps begin je mee, maar laat je na een paar dagen al links liggen. Anderen doe je elke dag, alsof het een religie is. Helemaal als de klok bijna 12 uur slaat ‘s nachts, dan breekt het zweet je uit...

Mobile18.03.2024

​Waarom je gedreven blijft om Duo Lingo of Candy Crush te doen

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp mag zich binnenkort dan openstellen voor meer ander appverkeer, er zijn nog steeds altnernatieven voor de app die flink in opkomst zijn. Zo schijnt Signal het in Nederland enorm goed te doen: er zijn 1 miljoen N...

Online07.02.2024

Signal heeft meer dan 1 miljoen Nederlandse gebruikers

WhatsApp-alternatief boert goed

Verder lezen over iPad

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple biedt zijn excuses aan, zegt dat het de plank heeft misgeslagen, maar het laat zijn controversiële reclame wel staan. 

Gadgets10.05.2024

Apple: ‘Sorry voor onze smakeloze reclamespot voor de iPad’

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Apple heeft vandaag, zoals verwacht, zijn nieuwe iPads gepresenteerd. De iPad Pro (met M4-chip) is een krachtig nieuw model verkrijgbaar in zilver en spacezwart, en die komt in 2 formaten: een lekker ruim 13‑inch model of het wat meer handzame 11‑inch model.

Gadgets07.05.2024

Apple toont een geheel vernieuwde iPad-lineup

Nieuwe Pro's & Air's
Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Apple heeft zijn nieuwe event aangekondigd en het heet ‘Let Loose’. Verwacht geen auto’s of huisrobots, denk wel aan iPads en accessoires. 

Gadgets25.04.2024

Een nieuw Apple-event op 7 mei: iPads, iPads, iPads

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

iPads zijn inmiddels zo’n standaard geworden in de tabletwereld, dat we het vaker een iPad noemen dan een tablet. Ook als het helemaal geen tablet van Apple is. Ze bestaan: non-Apple-tablets, en die zijn lang niet alti...

Gadgets02.04.2024

Waarom je niet altijd voor een iPad hoeft te kiezen

Verder lezen over iPhone

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Wist je bijvoorbeeld dat je deze 10 handige dingen kunt doen met Apple’s Siri? Misschien ken je er velen al, maar is dit net even die reminder om het toch eens een weekje wat vaker te gebruiken en te zien of het je misschien toch bevalt.

Mobile14.06.2024

10 dingen waar je Apple Siri heel handig voor kunt gebruiken

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Het is wat iedereen zegt, en nu ook wat Apple zegt: kunstmatige intelligentie. Dit zijn de 10 grootste aankondigingen van Apple WWDC 2024.

Mobile11.06.2024

Apple WWDC 2024: de 10 grootste aankondigingen

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Het nieuwe beleid van Apple kan een reden zijn voor mensen om voorzichtiger met hun gadgets om te springen. Barstjes worden niet meer gefikst.

Mobile07.06.2024

Dunne barsten op iPhone en Apple Watch niet meer gedekt

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Mooie foto gemaakt met je iPhone, maar later bedacht dat die foto helemaal niet zo mooi was? Het kan zijn dat die verwijderde foto toch recent weer terugkwam. Dit is waarom.

Mobile27.05.2024

Dit is wat Apple te zeggen heeft over die terugkerende foto’s

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

Goed nieuws en slecht nieuws: het goede nieuws is dat er een fix is verschenen voor mensen wiens iPhone of iPad verwijderde foto's toonde. Het slechte dat Apple geen uitleg heeft.

Mobile21.05.2024

Apple fikst fotoprobleem en doet alsof er niks aan de hand is

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

Wagenziekte is heel vervelend, zeker wanneer je een lange rit naar je vakantiebestemming hebt. Apple gaat er iets aan doen om te helpen je autorit wat prettiger te maken.

Mobile17.05.2024

iPhone gaat helpen tegen wagenziekte

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Heb je foto's jaren geleden weggegooid, verschijnen ze doodleuk weer op je iPhone. Het gebeurt momenteel bij diverse gebruikers.

Mobile16.05.2024

iPhone-probleem zorgt dat weggegooide foto’s van jaren geleden terug zijn

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis

Het is weer de maand waarin bij veel mensen het vakantiegeld wordt gestort. Sommigen stellen het aanschaffen van een nieuwe gadget er speciaal voor uit, anderen gebruiken het waar het voor bedoeld is: vakantie. Waarom die twee niet verenigen?

Mobile15.05.2024

Zo koop je van je vakantiegeld een telefoon én ga je op reis