Startups29.05.2012

Duurzame denkwonders naar finale in Oeganda


Met moeite maar veel plezier koos een internationale jury van Join Our Core vorige week in Londen 15 duurzame denkwonders uit, waaronder drie Nederlanders. Omdat ijsmerk Ben & Jerry’s gelooft dat succesvol ondernemen en duurzaamheid heel goed samen gaan, schreef het bedrijf in februari de wedstrijd Join Our Core uit.

Daarbij werden jonge slimmeriken opgeroepen hun ondernemersplannen met een duurzame of sociale missie in te sturen. Vijf uitverkoren Nederlandse wereldverbeteraars pitchten op 22 en 23 mei hun ideeën voor een jury vol kopstukken uit de duurzame wereld. Deze halve finales vonden plaats in The Depository in Castle Gibson, een hip ingericht pakhuis dat ook de setting was voor het bekende BBC programma Dragons’ Den.

Volgens Nederlands jurylid Wubbo Ockels was het een moeilijke keuze omdat alle Nederlandse inzendingen de wereld wel een stukje beter zouden maken. De keuze is gevallen op One for One, Fairmail en !SYou vanwege de uitvoerbaarheid van de ideeën, de aansluiting op de idealen van Ben & Jerry’s en, niet onbelangrijk: de bruisende persoonlijkheid van degene die het idee pitchte. 

duurzame-denkwonders-naar-finale-in-oega.jpg
duurzame-denkwonders-naar-finale-in-oega.jpg

Op 12 augustus vertrekken deze ondernemende wereldverbeteraars voor tien dagen naar Oeganda voor het laatste onderdeel van de wedstrijd. De vijf uiteindelijke winnaars krijgen ieder 10.000 euro en mogen hun bedrijf promoten op een nieuwe Ben & Jerry’s ijssmaak. Uit ieder land zal een winnaar gekozen worden, er zal dus zeker een Nederlandse winnaar zijn. De drie Nederlandse finalisten:

!SYOU// co-designed sneakers – Jaap Spoorenberg
!SYOU wil de sneaker industrie veranderen met unieke gympen die geproduceerd worden in samenwerking met bepaalde ontwikkelingslanden. Ze worden mede ontworpen door lokaal talent en lokaal gewonnen materialen en de winst wordt eerlijk verdeeld. Het motto is ‘Trade, not Aid’.

FairMail – Peter den Hond
FairMail produceert fairtrade wenskaarten met foto’s uit exotische oorden. De foto’s op de kaarten worden genomen door kansarme jongeren uit Peru, India en binnenkort ook uit Marokko. De tieners ontvangen een gratis camera, een cursus fotografie, ziektekostenverzekeringen voor hun familie en steun bij plannen voor hun toekomst. Bovendien krijgen ze vijftig procent van de opbrengst van de kaarten.

One for One – Wouter Durville
One for One is een organisatie die groene energie, ziektekostenverzekeringen en waterflesjes verkoopt op een ‘buy one, give one’ basis. Voor ieder product dat een klant koopt, wordt eenzelfde product geschonken aan iemand in nood. Bijvoorbeeld: als iemand een ziektekostenverzekering aanschaft, krijgt een wees in Tanzania er ook een. Daarbij probeert One for One zo duurzaam mogelijk te ondernemen, zo zijn de waterflessen een goed alternatief voor de vele plastic flesjes die weggegooid worden. Met de verkoop van waterflessen worden waterpompen in Malawi geplaatst.

Verder lezen over Duurzaam

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

De knappe koppen van MIT hebben cement ontwikkeld dat vol energie zit. Hiermee maak je in één keer een giga-accu van je woning.

Technology14.06.2024

Huizen worden met speciaal energiecement een soort giga-accu’s

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

De slimste manier om je terugleverkosten laag te houden, is door zoveel mogelijk van je eigen energie zelf te gebruiken. Wat je immers zelf gebruikt, hoef je niet terug te leveren. En kost je dus niets extra’s. Zo houd je grip op je energierekening.

Technology13.06.2024

Terugleverkosten bij zonnepanelen: zo verminder je ze

Houd je energierekening laag 
Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Industrie 5.0 staat voor schaalbaarheid met een doel: bedrijven groeien op een manier die zowel de samenleving als het milieu ten goede komt. Het introduceert systemen die menselijke creativiteit en machinale efficiëntie combineren om flexibele en veerkrachtige bedrijfsmodellen te ontwikkelen. 

Technology11.06.2024

Industrie 5.0: Integratie van menselijke ethiek en machinale efficiëntie voor duurzame groei

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

We weten al dat we microplastics binnenkrijgen door vis die we eten, of scrubs die we gebruiken, maar wist je dat het echt overal zit? Nieuw onderzoek wijst uit dat microplastics ook in sperma zitten.

Nieuws10.06.2024

Microplastics zitten volop in sperma: waarschijnlijk ook bij jou

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Het leek alsof het de hele maand regende, maar zonnepanelen hebben dus alsnog een heleboel zon weten op te vangen. Mei was een recordmaand voor zonne-energie.

Technology03.06.2024

Zonnepanelen hebben hun best gedaan: record zonne-energie gehaald

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

De salderingsregeling van zonnepanelen gaat veranderen. Althans, als het huidige kabinet zijn zin krijgt. Dat betekent een voordeel minder voor mensen met zonnepanelen.

Technology17.05.2024

Er valt in 2027 waarschijnlijk een groot voordeel van zonnepanelen weg

Het belang van goede woning isolatie

Een goed geïsoleerde woning houdt niet alleen de warmte in de winter binnen en buiten in de zomer, maar het verlaagt ook de energiekosten.

Lifestyle15.05.2024

Het belang van goede woning isolatie

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Je eet ze niet bewust, maar je krijgt ze toch volop binnen: microplastics. Waar denk je dat die uiteindelijk terechtkomen? Ja, daar ook. Maar niet alleen daar...

Nieuws24.04.2024

Dit is wat er gebeurt met microplastics die je eet en drinkt

Het is niet wat je denkt