Zo zit het met locatie delen op Instagram

Zo zit het met locatie delen op Instagram

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram beweert dat het geen nauwkeurige locatie van zijn gebruikers deelt met anderen. Dat betekent dat je vrienden niet precies kunnen zien waar jij je bevindt.

Locatie op Instagram

Hier waren enkele zorgen over die volledig viral zijn gegaan, waarop Instagram een statement moest uitbrengen over wat het precies doet met die nauwkeurige locatie. Het is opmerkelijk dat dit nodig is, want de beweringen gingen vooral los op de grote concurrent TikTok. Hier werd beweerd dat je kon achterhalen wat de locatie van een bepaalde Instagram-gebruiker is. Dit zou bijvoorbeeld stalkers en criminelen vrij spel geven.

Gelukkig blijkt nu dat die locatie niet wordt prijsgegeven, wat waarschijnlijk ook bepaalde influencers enorm gerust moet stellen. Die waren bang dat hun hele hebben en houden op straat kwamen te liggen. Het is overigens niet per se een instelling waar Instagram zelf iets mee te maken heeft, het is in de besturingssystemen van Apple en Android. Hiermee krijg je meer controle over welk apps je nauwkeurige locatie mogen zien, een instelling die overigens al sinds 2020 binnen Apple-gadgets bestaat.

Geotags

Die nauwkeurige locatie blijkt door het social medium alleen te worden gebruikt om vast te stellen welk geotags er mogen worden toegevoegd. Alleen voor Instagrams robot-ogen dus; niet voor je vrienden.

Twijfel je toch? Zet je locatie dan gewoon uit. Instagram zal het niet van je eisen, dus zeker als je bang bent voor stalking of cybercriminelen, dan doe je er goed aan je locatie van je telefoon in zijn geheel uit te schakelen.

Het is op zich niet vreemd dat een social medium locatie deelt met vrienden; Snapchat doet het al jaren. Echter is dat er heel duidelijk over en kun je dat ook uitzetten. Instagram zit niet zo in elkaar. Al is het af te vragen hoe lang dat nog duurt: het aapt wel vaker de concurrentie na.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...