Wil je Facebook minder data geven? Is met 5 minuten opgeruimd

Wil je Facebook minder data geven? Is met 5 minuten opgeruimd

Kan er ook niks lekken

Vorig artikel Volgend artikel

Met alle gedoe rondom Facebook en de data die ze toch vrij makkelijk lijken weg te geven aan derde partijen zonder ons daar voor te waarschuwen is het misschien wel even handig om zelf te kijken waar de blauwe kolos allemaal toegang tot heeft gekregen. Tien tegen één heb je zelf inmiddels geen idee meer waar je allemaal toestemming voor hebt gegeven in de jaren dat je Facebook gebruikt.

Om dat te checken en misschien ook even goed op te ruimen is het handig om die toestemmingen aan te passen. Om dat te doen ga je naar je instellingen (op mobiel daarna naar 'accountinstellingen' op Facebook en van daaruit naar het menu 'apps'. Als je zoals ik nog nooit naar deze pagina hebt gekeken ziet dat er ongeveer zo uit, maar dan met de apps die jij ooit toestemming hebt gegeven om je Facebook data te bekijken:

facebook-app-settings
De app settings in Facebook.

Het is opvallend hoe dingen die ik ooit één keer heb geprobeerd of die ik jaren geleden blijkbaar toestemming heb gegeven nog steeds allerlei dingen uit mijn profiel mogen trekken. Even goed om in elk geval weg te halen wat je zeker weten nooit meer gebruikt, hoewel het maar weer laat zien hoe biar het is dat Facebook het toelaat dat apps die je letterlijk al jaren niet meer gebruikt nog steeds toegang hebben. Hoe vervalt die toegang niet na een paar maanden of een jaar van geen gebruik? Bizar.

Platform removal

Maar goed, we gaan verder. Het kopje Apps, websites en plug-ins is ook interessant, want daar komt een hoop van deze vervuiling vandaan. Als je het niet relaxt vindt dat Facebook je data kan krijgen kun je het Platform waarmee dat gebeurt uitschakelen. Dat heeft wel consequenties: je kunt dan dus niet meer inloggen met Facebook op andere sites. Je geeft er dus een stukje gemak voor op en zult op andere plekken misschien nieuwe inloggegevens moeten aanmaken.

Nogmaals, dit zit één stap onder helemaal weggaan bij Facebook, want niet alleen kun je niet meer inloggen bij andere apps, alle posts van andere partijen op Facebook worden van je tijdlijn gewist. Ook kunnen vrienden je niet meer bereiken via die andere apps. Je bent wel nog vrienden op Facebook, maar invites via Facebook-apps kun je niet meer krijgen.

facebook-platform
De deactivatie van het Facebook Platform.

Die Apps der Anderen

Deze laatste is misschien wel de belangrijkste. Het is namelijk de 'Apps die anderen gebruiken'-instelling die er voor heeft gezorgd dat Cambridge Analytica de gegevens van miljoenen heeft weten te oogsten door minder dan 300.000 gebruikers toestemming te laten verlenen. Door het spinnenweb dat zich richting de vrienden van die 300.000 uitstrekte kon het bedrijf (tegen de regels in) al die data krijgen.

Als je een beetje wilt beperken wat er uit kan, of Facebook nou oplet of niet, kun je die instelling een beetje zoals hieronder instellen. Dan ben je geen compleet spook en zou een vage bekende eventueel kunnen achterhalen dat je bent wie je bent, zonder voor iemand anders al te nuttige data vrij te geven. Als hier alles aangevinkt staat ben je in elk geval niet heel veilig!

apps-van-anderen

Altijd iets delen

Het ergste is dat zelfs als je alle vinkjes uitzet, andere apps nog steeds toegang hebben tot je vriendenlijst, geslacht en alle informatie die je publiek hebt gedeeld. Dat laatste is nog tot daar aan toe (publiek is publiek) maar de rest is toch een beetje vreemd. Als je zeker wilt weten dat niemand niks van je weet kun je nog steeds het beste Facebook verwijderen, maar dan kun je je ook afvragen waarom je er überhaupt op bent gegaan. Op deze manier deel je in elk geval wat meer de dingen waar je comfortabel bij bent.

[Afbeeldingen © nanomanpro - Adobe Stock]

Meer content

Patrick Smeets

Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes...

Reageren is uitgeschakeld omdat er geen cookies opgeslagen worden.

Cookies toestaan Meer informatie over cookies