TikTok komt met 92 miljoen dollar over de brug

TikTok komt met 92 miljoen dollar over de brug

Schikking privacyzaak

Vorig artikel Volgend artikel

In Nederland hebben we een spreekwoord: 'Wie pardon vraagt, erkent schuld'. Dat lijkt toepasselijk voor de schikking die TikTok heeft gedaan in een rechtszaak over de schending van de privacy.

Het Chinese bedrijf heeft ermee ingestemd $ 92 miljoen te betalen om een zaak te schikken over vermeende privacyschendingen, waaronder beweringen dat de app 'zeer gevoelige persoonlijke gegevens' verzamelde om gebruikers te volgen en advertenties op hen te richten. TikTok verwierp de aantijgingen, maar zei dat het geen tijd wilde besteden aan het procederen over de kwestie.

Schikking is combinatie van meerdere rechtszaken

De schikking combineert 21 rechtszaken tegen TikTok over een reeks vermeende privacyschendingen. De rechtszaak maakt enkele substantiële claims, van beschuldigingen dat TikTok de gezichten van gebruikers analyseerde om hun etniciteit, geslacht en leeftijd te bepalen tot vermeende schendingen van diverse privacywetten.

Als onderdeel van de schikking heeft TikTok ermee ingestemd om verschillende gedragingen te vermijden die de privacy van gebruikers in gevaar kunnen brengen, tenzij het dat gedrag specifiek onthult in zijn privacybeleid. Dat gedrag omvat het opslaan van biometrische informatie, het verzamelen van gps en het verzenden of opslaan van gegevens van Amerikaanse gebruikers buiten het land, meldt The Verge.

Niet de eerste en zeker niet de laatste zaak

De schikking is slechts een van de vele schikkingen die TikTok heeft getroffen om privacy problemen opzij te zetten. Het bedrijf schikte in 2019 een rechtszaak over vermeende beschuldigingen van privacy van kinderen, en datzelfde jaar betaalde het $ 5,7 miljoen aan de Amerikaanse overheid.

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...