Rechter in VS grijpt in, WeChat blijft gewoon in de App Stores

Rechter in VS grijpt in, WeChat blijft gewoon in de App Stores

Vorig artikel Volgend artikel

Nadat TikTok al ten prooi is gevallen aan de regering van Donald Trump leek het er de afgelopen weken ook op dat WeChat uit de Amerikaanse AppStore en PlayStore zou moeten gaan verdwijnen. WeChat is afkomstig uit China en in de VS vooral populair onder Chinese studenten en iedereen die onderweg privé of zakelijk een verbondenheid heeft met China. De app wordt vaak vergeleken met WhatsApp maar gaat veel verder. Het ‘(video)-Chatten’ is zelfs maar een beperkt onderdeel van de app.

WeChat populair in China

WeChat is in China volledig geïntegreerd in het dagelijks leven van de Chinezen. Je kunt er van alles mee bestellen, van een pizza tot kaartjes voor het theater, een taxi, een restaurant reserveren en nog belangrijker, mee betalen. Het is ook de app voor als je op vakantie gaat naar China. Apps als Twitter en Facebook (en dus ook Whatsapp en Messenger) zijn verboden. WeChat is dan het beste alternatief als je toch snel en goedkoop bijv. foto’s wilt delen. Ook de betaalfunctie is een aanrader

WeChat wordt niet verboden in de VS

De bedoeling was dat WeChat afgelopen nacht uit de app stores in de VS zou worden gehaald in opdracht van het Amerikaanse ministerie van Handel. Een federale rechter in San Francisco heeft het verwijderen van WeChat uit de appstores echter herroepen. Uitspraak is dat bij het verwijderen van de app, de vrijheid van meningsuiting in gevaar komt. Verder vindt de rechter dat er nauwelijks bewijs is dat mensen in de VS een gevaar zouden lopen bij het gebruik van de app.

TikTok

Het gedoe rond TikTok duurt voorlopig nog tot 27 september. De app zou ook nog steeds in de appstores zijn te vinden nu het vrijwel zeker is dat de data van gebruikers in de VS in handen komt van Oracle en Walmart. En dan is het niet langer een punt dat China kan meekijken (al wordt dat hardnekkig ontkent door de Chinese overheid) maar is het zoals het altijd al was ‘Big Brother is Watching You’ en kan iedereen weer gewoon verder gaan met z'n leven.

Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade....