Openbaar achter iemands rug om tweeten: Twitter Circle is live

Openbaar achter iemands rug om tweeten: Twitter Circle is live

Vorig artikel Volgend artikel

Twitter Circle is nu beschikbaar in Nederland. Deze gratis functie voor het social medium staat het toe om één verzendlijst aan te maken naar wie je tweets kunt sturen. Je kunt nu dus zowel voor de ouderwetse openbare tweet gaan, als voor een tweet die alleen gaat naar de mensen de jij hebt geselecteerd. En die mensen hoeven jou niet eens te volgen.

Tweeten naar een select gezelschap

Je kunt een selecte groep maken en daar gaan je tweets vervolgens heen, wanneer jij die groep alleen selecteert. Mensen binnen die groep zien je tweet dan voorbij komen als ze gewoon door hun timeline scrollen: ze krijgen er geen notificatie van. Verder zien andere mensen op Twitter de tweet niet, het is dus een soort openbaar privébericht. Je kunt namelijk vrij veel mensen toevoegen.

Er passen 150 mensen in een Circle en daar blijft het bij. Je kunt dus niet zoals met Google Plus vroeger of Facebook een bepaalde groep selecteren. Elke keer dat je een Circle-bericht stuurt, heb je dus diezelfde groep mensen te pakken (tenzij je er nieuwe mensen aan toevoegt of verwijdert). Je verstuurt een Circle-bericht door de Twitter-app op je telefoon te openen, de blauwe knop rechtsonder te tikken, te tweeten en dan bij ‘Openbaar’ voor ‘Twitter Circle’ te kiezen. Je kunt mensen toevoegen aan je Circle voordat je de tweet naar die betreffende Circle stuurt.

Twitter Circle

Het gaat dus niet om een community, een groep waar je bij gaat en waarmee je dan je hobby deelt, maar het gaat echt om een verzendlijst waarvan jij de allen tijde de curator bent. Jij bepaalt wie erin mag en wie niet. Wel goed om te weten: bij afgeschermde accounts kunnen wel alleen mensen die jou ook volgen je tweets zien naar de Circle. Jij bent wel de enige die de verzendlijst kan zien. Het is ook niet mogelijk om tweets uit de Circle te retweeten, dus het is een soort geheim gezelschap waarvan je dan deel uitmaakt.

Ben je zelf terechtgekomen in een Twitter Circle waar je totaal niet op zit te wachten (er kunnen immers ook mensen worden toegevoegd die de Twitteraar niet eens volgen), dan is je enige optie die persoon te blokkeren of het maar gewoon te negeren. Ben je zelf enthousiast aan het Circle-en geslagen, pas dan wel op: het is dan wel niet te retweeten, iedereen kan natuurijk een screenshot houden. Houd het dus gezellig en veilig, voor jezelf en anderen. Veel plezier!

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...