Instagram Stories krijgt knop om te liken: scheelt weer DM’s

Instagram Stories krijgt knop om te liken: scheelt weer DM’s

Lekker privéliken

Vorig artikel Volgend artikel

Instagram Stories zijn al sinds ze mogelijk werden gemaakt een groot succes. Er kleven echter wel nadelen aan. Zo kun je Instagram Stories niet zo makkelijk delen en is het niet mogelijk om ze gewoon ‘stil’ te liken. Er wordt meteen een DM met hartjes gestuurd naar die persoon. Beetje overdreven, niet? Instagram snapt het, het komt namelijk met een likeknop voor Stories.

Een Instagram Story liken

Het is altijd een beetje een dilemma: als ik nu iemands Stories like, dan krijgen ze meteen een DM (Direct Messages, oftewel: privéberichten). Hierdoor voelen mensen zich wat meer verplicht om te antwoorden op je like, terwijl dat bij de likes onder de gewone foto’s in de timeline helemaal niet het geval is. Op zich leuk dat het een ‘conversation starter’ is, maar soms is het toch wat overdreven en kun je hierdoor zelfs kiezen om iets dan maar niet te liken, terwijl je het wel waardeert.

Daaraan komt nu een einde, want Instagram-baas Adam Mosseri heeft aangekondigd dat er een privé-likeknop komt. Dat klinkt erg spannend, maar het betekent eigenlijk gewoon dat je nu likes kunt geven op Stories, zonder dat dit meteen in de DM’s van iemand komt te staan. Je krijgt dan dus niet als Stories-maker een notificatie dat je een DM hebt, alleen maar dat er een like is binnengekomen (al zal dat uiteraard ook afhangen van je instellingen). Zeker als je veel likes op verhalen krijgt, dan kan je telefoon wel eens overstromen met notificaties en dat is vervelend.

Not sliding in the DM's

Je kunt binnenkort onderaan een Instagram Story een hartjesicoon verwachten tussen de tekst en het vliegtuig. Je kunt daarop tikken om een like weg te geven die dus niet in de DM’s schiet. Perfect. Zo krijgt de maker van het bericht niet een privébericht, maar kan hij of zij wel zien wie er een like hebben uitgedeeld. Dat werkt op dezelfde manier als checken wat antwoorden waren op een poll in een Story: even omhoog swipen in je verhaal om het te kunnen zien.

Wel heftig, want je ziet dan niet alleen wie je verhaal hebben bekeken, maar ook wie er een like hebben uitgedeeld. Kortom: je kunt precies zien wie wel kijken maar niet liken. Dat kun je wel alleen zelf zien: andere gebruikers zien de likes niet. Dus het is voor anderen niet inzichtelijk hoeveel likes een verhaal heeft of wie een like heeft uitgedeeld. Dit blijft dus wel privé, zonder dat het in de privéberichten terecht hoeft te komen. Goed nieuws voor mensen die graag vragen of anderen in hun DM’s willen sliden, want dat is met een berichtje toch net even leuker dan met een like.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...