Social Media23.12.2014

​Het allesomvattende social media lijstje van 2014!


Wat werd afgelopen jaar op Facebook, YouTube, Instagram en Twitter het meest bekeken?

Het einde van het jaar nadert en we worden langs alle kanten weer overspoeld door de beroemde lijstjes. Zo hebben we naast de politicus, sportman, sportvrouw en sportploeg van het jaar onder andere ook een prijs voor de meest irritante, beste of grappigste reclame van het jaar. Het zijn veelal deze lijstjes die de komende weken voortdurend terugkomen tijdens de diverse borrels en kerstdiners.

Het is dan ook wel aardig om de meest gebruikte social media kanalen in Nederland onder de loep te nemen. Dan heb ik het uiteraard over Facebook, YouTube, Instagram, Twitter, Pinterest en LinkedIn. Aangezien 9 op de 10 mensen actief is op de social media kanalen geven dit soort lijstjes vrij duidelijk aan waar we ons het afgelopen jaar druk om hebben gemaakt. Zo waren we massaal actief op de diverse kanalen rondom het WK voetbal in Brazilië en maakten we ons druk over #zwartepiet, #waariswaylon en de #yolanthetweet.

Facebook
Facebook was ook in 2014 nog het grootste social media platform met 8,9 miljoen gebruikers in Nederland. Ook loggen we dagelijks met zijn allen vaker in ten opzichte van 2013 (+22%). Facebook heeft afgelopen week een filmpje gepubliceerd waarin ze zelf terugblikken op het jaar 2014.

Wereldwijd spraken we op Facebook het meest over het WK voetbal 2014 in Brazilië, de uitbraak van Ebola en de verkiezingen in Brazilië. Het vierde meest besproken onderwerp is de dood van Robin Williams. Het jaar 2014 was uiteraard ook het jaar van de Ice Bucket Challenge. Zie hieronder voor de volledige top tien:

World Cup
Ebola virus outbreak
Elections in Brazil

Robin Williams

Ice Bucket Challenge

Conflict in Gaza

Malaysia Airlines

Super Bowl

Michael Brown/Ferguson

Sochi Winter Olympics

In 2013 was het Paus Franciscus die de lijst van meest besproken onderwerpen op Facebook aanvoerde. Facebook publiceert overigens geen exacte cijfers. De lijst wordt opgesteld door te meten hoe vaak een onderwerp in Facebook-berichten van januari tot en met december 2014 voorkwam.

YouTube

Youtube komt ieder jaar zelf met een terugblik van alle hits van het afgelopen jaar.

De top 3 van best bekeken video’s wordt aangevoerd door
de Giant Spider Dog. Deze gigantische achtpotige mensenvriend staat met 113 miljoen views bovenaan de lijst. De reclame van Nike Football met de sterspelers Ronaldo, Rooney en Neymar is met 99 miljoen views goed voor een tweede plaats. De derde plaats is de video waarin wildvreemde mensen elkaar zonder aarzelen, voor een lopende camera, vol op de mond kussen. Deze reclame voor een groot modemerk werd toch 94 miljoen keer bekeken.

In Nederland is er ook een winnaar en dat is uiteraard de fenomenale WK voetbal wedstrijd Spanje – Nederland waar we met 1-5 wonnen. Op YouTube keken we massaal naar de
samenvatting van deze legendarische wedstrijd.

Voor wie er geen genoeg van kan krijgen:

Instagram

Op dit moment maken 1,4 miljoen Nederlanders gebruik van Instagram en het gebruikt blijkt alsmaar stijgen. Het social media platform is hot. Het platform heeft inmiddels meer gebruikers dan Twitter. Evenals bij Facebook en YouTube publiceerde Instagram ook een lijst met de meest gefotografeerde plekken van 2014! Met op nummer 1 good old Disneyland in California, gevolgd door Dodger Stadium LA en Times Square in NYC.

Twitter

Twitter gaf ook in 2014 weer een duidelijk beeld geeft van de wereldwijde gebeurtenissen. De meest opvallende hashtags waren: #WK2014, de #ComerLanding, #Ferguson en de crash van de #MH17. Om het einde van het jaar te markeren, heeft Twitter ‘het jaar op Twitter‘ in kaart gebracht. Het jaar op Twitter is gebaseerd op de onderwerpen die het meest trending waren, opvallende hashtags, nieuwkomers en de grootste stijgers in volgers aantallen. Ieder jaar wordt de Tweet met de meeste retweets gekroond tot ‘golden Tweet’.

In 2014 is Ellen Degeneres’ Tweet tijdens de uitreiking van de Oscars het meest geretweet. Deze tweet is inmiddels meer dan 3,4 miljoen keer geretweet. Het WK in Brazilië was met meer dan 673 miljoen Tweets het meest besproken sportevenement op Twitter allertijden. De voetballer Neymar Jr. kreeg maar liefst 1,5 miljoen nieuwe volgers erbij.

In Nederland bestond de top 3 trending topics uit #vacature, #wk2014 en #MH17. Andere opvallende hashtags waren #zwartepiet, #waariswaylon en de #yolanthetweet. De Nederlandse DJ’s doen het ook op Twitter goed. Zo kreeg Martin Garrix er dit jaar maar liefst 1 miljoen volgers bij en pluste Hardwell ruim 875.000 volgers.

De top 10 meest gevolgde accounts wereldwijd ziet er op dit moment als volgt uit:

Katy Perry (@katyperry) – 60.7 miljoen
Justin Bieber (@justinbieber) – 57.3 miljoen
Barack Obama ( @BarackObama) – 50.5 miljoen
Taylor Swift ( @taylorswift13) – 47.6 miljoen
YouTube ( @YouTube) – 46.8 miljoen
Lady Gaga – ( @ladygaga) – 42.9 miljoen
Britney Spears ( @britneyspears) – 39.7 miljoen
Rihanna ( @rihanna) – 38.2 miljoen
Justin Timberlake ( @jtimberlake) – 38.1 miljoen
Instagram ( @Instagram) – 36.3 miljoen

Pinterest

Ook het gebruik van Pinterest, het digitale fotoprikbord, hoort uiteraard bij het allesomvattende social media lijstje van 2014! Hier dacht Pinterest zelf echter anders over. In tegenstelling tot Facebook, YouTube en Twitter heeft Pinterst namelijk geen terugblik op het jaar 2014 gemaakt. Zelf geven ze aan alle creativiteit en energie te willen steken in 2015. Om dit kracht bij te zetten hebben ze de Pinterest top 100 in 2015 gemaakt. Wat eten we, maken we en proberen we uit in 2015? Deze pins zijn gebaseerd om de most influential pinners!

LinkedIn

Het grootste social media netwerk voor de professional loopt al aardig wat jaartjes mee. In Nederland heeft het platform inmiddels ruim 5,1 miljoen gebruikers. Wereldwijd staat LinkedIn met haar 332 miljoen gebruikers op nummer 1 qua gebruikerspercentage van de beroepsbevolking. Dit blijkt wel uit het feit dat 40% van de gebruikers dagelijks zijn LinkedIn checkt. LinkedIn heeft recent een aantal nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Terugkijkend op 2014 heeft LinkedIn een top 10 van beste bedrijfspagina’s samengesteld. De top 3 van wereldwijd beste bedrijfspagina’s ziet er als volgt uit:

Dell
Evernote
Hootsuite Media Inc.

Voor de complete topt 10 en tips:

Onno Rompa

Onno is blogger op DutchCowboys, Travelvalley en StyleCowboys. Onno schrijft over technologische innovaties en trends en ontwikkelingen op het gebied van (online) marketing.

Verder lezen over 2014

Infographic: 10 interessante internet-feitjes over 2014

Op de valreep van januari nog een laatste recap van 2014... 10 bijzondere feitjes over het internet in 2014. Want wist jij dat er in 2014 ruim 2.4 miljard mensen gebruik maakten van het internet. Dat is nog steeds mind...

Online31.01.2015

Infographic: 10 interessante internet-feitjes over 2014

Een minuut op het internet [Infographic]

Wat gebeurt er allemaal in een minuut op het World Wide Web? Heel veel, dat is een ding wat zeker is. In de onderstaande infographic is een overzicht gemaakt hoeveel er gepost, bekeken en gedeeld wordt op het interne...

Online13.01.2015

Een minuut op het internet [Infographic]

Wat plaatsen we allemaal online in 60 seconden?
De Dutchcowboys top 10 van 2014

Met de lancering van ons nieuwe platform is er een ding veranderd waarover we zelf veel vragen krijgen, de viewtellertjes staan namelijk niet meer bij de artikelen. Hoe vaak worden de blogs dan gelezen. En wat zijn dan...

Online24.12.2014

De Dutchcowboys top 10 van 2014

Wat waren de best scorende artikelen van het afgelopen jaar!
Een jaaroverzicht om niet te vergeten

Het einde van 2014 is in zicht. Dat betekent dat de jaaroverzichten, lijstjes en terugblikken je om de oren vliegen. Dit bijzondere jaaroverzicht is een van de mooiste overzichten tot nu toe. Kijk en geniet van de ho...

Online17.12.2014

Een jaaroverzicht om niet te vergeten

Final Cut 2014: 330 films in een supertrailer

Nick Bosworth van JoBlo creëert al een aantal jaren deze uitgebreide supertrailers als jaaroverzicht van de vele films die het afgelopen jaar weer zijn uitgekomen. En ook "Final Cut: 2014" is weer een briljantje! C...

Entertainment17.12.2014

Final Cut 2014: 330 films in een supertrailer

De populairste zoekopdrachten van 2014 – Google Year in Search

Google heeft vandaag de meest populaire Nederlandse zoektermen van 2014 naar buiten gebracht. De zoekterm WK 2014 is de snelste stijger van het afgelopen jaar, gevolgd door het tv-programma Utopia, de nieuwe iPhon...

Search16.12.2014

De populairste zoekopdrachten van 2014 – Google Year in Search

WK, Utopia, ebola, Tinder & Sven Kramer scoren hoog in Nederland.
Facebook kijkt terug op 2014

Dagelijks bespreken mensen onderwerpen en verhalen die voor hen belangrijk zijn op Facebook. Facebook kijkt nu terug op de momenten, plaatsen en personen die belangrijk voor ons waren in 2014. Voor deze informatie heef...

Social Media09.12.2014

Facebook kijkt terug op 2014

Wereldkampioenschap voetbal was het populairste onderwerp.
Sprout: Bart Oosterholt beste jonge ondernemer van 2014

De 24-jarige Bart Oosterholt, die samen met Rens van den Berg kortingensite Social Deal drijft, is door Sprout uitgeroepen tot de ‘Beste jonge ondernemer van 2014’. Donderdagmiddag pikte een jury hun bedrijf als mees...

Events20.06.2014

Sprout: Bart Oosterholt beste jonge ondernemer van 2014

Verder lezen over Facebook

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

De wereld van social media verandert steeds meer. Enerzijds omdat Meta nu eenmaal de meeste succesvolle social media-platforms in handen heeft, anderzijds omdat de EU ook zijn zegje doet. En dat zegje komt met veel regel...

Social Media22.02.2024

​Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

Facebook kampt met een technisch probleem waardoor het ineens een heel vervelend voortbrengt wanneer je door je tijdlijn scrollt. Het is ontzettend vreemd en je vraagt je in eerste instantie misschien wel af of het aan j...

Social Media14.02.2024

Raar geluid bij het scrollen op Facebook? Zo zet je het uit

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

Meta gaat op zijn platforms Facebook, Instagram en Threads een label geven aan content die is gemaakt met behulp van kunstmatige intelligentie. Dit moet voor meer transparantie zorgen, en hopelijk minder social media-los...

Online07.02.2024

​Facebook, Instagram en Threads geven AI-afbeeldingen een label

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

Er is een klein mirakel gebeurd. Meta-CEO Mark Zuckerberg heeft zijn excuses aangeboden voor de geestelijke problemen die social media kunnen veroorzaken bij vooral jongeren. Sowieso is het vrij uniek dat hij überhaupt...

Social Media02.02.2024

​Mark Zuckerberg zegt sorry voor mentale schade social media

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Het kopieert van anderen en het komt zelf met weinig nieuws: het wordt regelmatig gezegd over Facebook, het social medium dat geleid wordt door Mark Zuckerberg. Is dat helemaal terecht, is Facebook inderdaad niet vernieu...

Social Media29.01.2024

​Social medium Facebook wordt 20 jaar: is het nog vernieuwend?

Feestboek, maar dan echt
Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

In de drukte van het TikTokken, het delen van Stories en het uitdelen van likes, eisen de uren die we op sociale media doorbrengen hun tol. Een verlaagd zelfbeeld, voortdurende druk om het 'perfecte leven' te leiden en m...

Social Media12.01.2024

Bewust omgaan met social media overload: 8 tips voor mindful telefoongebruik

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Bumble is het vrouwvriendelijke antwoord op Tinder, maar het bleek niet zo vriendelijk op Instagram te staan. Tinder ook niet trouwens. Moederbedrijf Match heeft daarom besloten om zich geheel terug te trekken van Instag...

Social Media28.11.2023

​Waarom je even geen Bumble-ads op Instagram ziet

Verder lezen over Twitter

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

X is definitief X. Het heeft heel lang gebruikgemaakt van de domeinnaam van Twitter, maar dat is nu voorbij.

Social Media17.05.2024

Social medium X gaat echt niet terug naar Twitter

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Internet en sociale media hebben het podium voor nepnieuws enorm vergroot. Doordat iedereen kan publiceren en daarmee in potentie een groot publiek bereiken kan, is nepnieuws niet eerder in onze geschiedenis zo wijdverspreid geweest.

Nieuws15.05.2024

Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Soms denk je: hoeveel erger kan het nog worden? Vrij veel erger. X mag ondanks een bevel om het tegen te houden bijvoorbeeld gewoon de beelden blijven tonen van een steekpartij.

Social Media13.05.2024

Winst voor X: het mag een video van een steekpartij tonen

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

De mannen van Even Tot Hier hadden het echt 'even tot hier' over alle perikelen rondom het Songfestival. Ze maakten er een protestsong van.

Social Media13.05.2024

Even Tot Hier gaat viral met eigen Joost Klein-song

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Heb je wel eens van de cronut gehoord? Of de Crompouce? Natuurlijk. Maar nu is er wat nieuws: de crookie. Lees meer in deze week viral.

Social Media21.04.2024

Deze week viral: ninjakat, crookie en meer

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Elon Musk wil nog meer geld vragen voor het gebruik van X. Maar het is niet wat je denkt. Het is een keer per jaar, een dollar, en mogelijk alleen voor nieuwe gebruikers.

Social Media17.04.2024

Nieuwe X-gebruikers moeten straks betalen voor ze mogen posten

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt

Trots op je badge op X, dan is er voor jou niks aan de hand. Premium-gebruikers die dat liever privé houden hebben echter pech.

Social Media12.04.2024

Je kunt op X niet meer verbergen dat je voor de dienst betaalt