Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Nepnieuws op Facebook is inmiddels al bijna uitgekauwd, maar we mogen met z’n allen niet stoppen met ons daar druk over te maken, zeker met de verkiezingen in maart voor de deur en de Brexit- en Trump-victories in het achterhoofd. In Duitsland maakte de politiek zich ook ernstige zorgen welk effect grootschalig gedeelde nep-berichten zouden kunnen hebben op de aanstaande verkiezingen daar. De druk op Facebook werd vanuit die hoek flink opgeschroefd en dat is vermoedelijk de reden dat de in de VS geteste tools tegen nepnieuws nu ook in Duitsland uitgerold gaan worden op hele korte termijn.
Stabiliteit
Hoewel de stabiliteit van Duitsland voor de EU en de verhoudingen binnen de wereldpolitiek zeker belangrijker zijn dan die in Nederland (wat de haast ook deels verklaart) is de kans echter groot dat we hier in Nederland eenzelfde filter gaan krijgen, en snel ook. Facebook wilde nog niet direct namen en rugnummers geven, maar zei wel tegen de Financial Times dat er wordt nagedacht over welke landen hierna deze tools krijgen. Ze zullen wel moeten, want Facebook wordt door veel regeringen met argusogen bekeken en zouden straks verantwoordelijk gehouden kunnen gaan worden voor de ellende die het nepnieuws veroorzaakt.
Hoe werkt het?
Het systeem is op dit moment afhankelijk van derde partijen om nieuws te controleren. Alle content die door gebruikers wordt gerapporteerd komt in Duitsland terecht bij een non-profit nieuwsorganisatie die het verhaal checkt, vlagt als ‘betwist’ en erbij zet waarom dat is. Alles met die vlag wordt door het algoritme van Facebook automatisch lager in de nieuwsfeed gezet en als gebruikers het willen delen krijgen ze een waarschuwing dat de realiteitswaarde van het stuk twijfelachtig is.
Wie gaat het doen?
Dat betekent dat er, zou dit in Nederland van de grond komen, ook door een organisatie hier bekeken moeten worden. Wie dat dan zou moeten worden zal zeker een punt van discussie worden, maar het zou in elk geval een stap in de juiste richting zijn om de filters aan te kunnen zetten in ons land, wie de berichten ook bekijkt. Of het de post-feitelijke maatschappij nog kan redden? Dat is een hele andere discussie. Laten we hopen dat Nederland in elk geval nog voor maart aan de beurt komt.
[Afbeelding © Sondem – Fotolia]
Verder lezen over Facebook
Social Media26.09.2024
Zuckerberg: ‘Social media geen directe invloed op geestelijke gezondheid’
Social Media30.07.2024
Meta opent AI Studio zodat iedereen eigen AI-chatbot kan maken
Online25.07.2024
Meta gaat de strijd aan met Yahoo Boys en sluit duizenden accounts
Social Media22.07.2024
Kun je Facebook wel gratis noemen? De EU vindt van niet
Social Media01.07.2024
Facebook geeft gebruikers onvoldoende kans om van gepersonaliseerde ads af te komen
Krijgt Meta een miljardenboete?Social Media28.05.2024
Zo zorg je dat Instagram en Facebook je foto’s niet gebruiken om AI te trainen
Nieuws15.05.2024
Vijfpunts snelcursus nepnieuws herkennen!
Social Media22.02.2024
Je kunt je Facebook-berichten straks doorposten op Threads
Verder lezen over Social Network
Social Media03.10.2024
Snapchat zou geld belangrijker vinden dan afpersing van tieners
Social Media02.10.2024
Instagrams ‘best practices’ geeft je tips voor je post
Social Media28.09.2024
Je kunt nu je locatie delen op social medium Threads
Social Media24.09.2024
Mensen die je blokkeert op X kunnen je posts gewoon zien
Social Media19.09.2024
YouTube wordt met Communities nu echt een social medium
Social Media18.09.2024
Instagram is niet meer hetzelfde voor tieners
Social Media17.09.2024
Snapchat test een versimpelde versie van de app en introduceert nieuwe AR-bril
Social Media16.09.2024