Australië zet zijn hakken in het zand

Australië zet zijn hakken in het zand

'Facebook moet gaan betalen voor nieuws'

Vorig artikel Volgend artikel

Australië houdt voet bij stuk. Het land gaat de voorgestelde wetten niet wijzigen. Er ligt in Australië een wetsvoorstel op tafel dat Facebook dwingt om uitgevers voor nieuws te betalen. De Big Tech-bedrijven zijn uiteraard fel tegen deze wet.

"Dit gaat allemaal over het beschermen van journalistiek van algemeen belang en ervoor zorgen dat journalisten worden beloond voor het nieuws dat ze maken", zei Josh Frydenberg minister van Financiën van Australië.

Overheid en Facebook in gesprek

Facebook en de overheid zijn dit weekend in gesprek gegaan met elkaar maar daar lijkt niks uit te zijn gekomen. Vandaag (maandag) staat er een debat gepland in de Australische Senaat waar het wetsvoorstel wordt besproken. Het is al bekend dat er geen wijzigingen komen en de wet aangenomen kan worden.

Facebook heeft zwaar geprotesteerd tegen de wetten en blokkeerde vorige week abrupt alle nieuwsinhoud en verschillende overheidspagina's.

Wetsvoorstel is goed voor journalisten en slecht voor Facebook

Het wetsvoorstel in zijn huidige vorm zorgt ervoor dat 'er op een eerlijke en legitieme manier betaald moet worden voor door Australische nieuwsorganisaties gegenereerde content'.

De wetten zouden de regering het recht geven om een soort scheidsrechter te benoemen die het proces controleert. Die kan dan licentiekosten voor inhoud vaststellen als privé onderhandelingen mislukken.

Hoewel zowel Google als Facebook campagne hebben gevoerd tegen de wetten, heeft Google vorige week deals gesloten met de beste Australische verkooppunten.

[foto: Amber Weir on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...