Facebook legt Australië 'plat'

Facebook legt Australië 'plat'

Geen nieuws op overheidspagina's meer

Vorig artikel Volgend artikel

De Facebook-pagina's van veel Australische overheidsinstanties staan op zwart. Toegang is door Facebook geweigerd. Het social media bedrijf heeft dat gedaan omdat het niet eens is met het verbod op het plaatsen van nieuwsberichten op hun platform die gemaakt zijn door gebruikers en mediaorganisaties in het land. Er ligt in Australië een wetsvoorstel op tafel dat Facebook dwingt om uitgevers voor nieuws te betalen.

Ernstige zaak voor de gebruikers

In sommige gevallen kan het verwijderen van de berichten een aanzienlijk risico voor het publiek opleveren, aangezien sommige afdelingen Facebook gebruiken als een methode om te waarschuwen voor dreigende risico's voor de volksgezondheid en veiligheid.

Ook Google heeft hetzelfde probleem met Australië

Google heeft al op meerdere plekken ruzie met de media. Niet omdat ze hun zoekmachine-optimalisatie-regels steeds aanpassen, maar omdat men meent dat de verkeerde persoon geld verdient aan artikelen die zijn geschreven door professionals. In Australië loopt die ruzie zelfs zo hoog op, dat Google heeft gezegd zich mogelijk helemaal te gaan terugtrekken uit Australië. Dat zou betekenen dat je geen Google zoekopdrachten meer kunt doen in dat land.

Google heeft inmiddels een oplossing gevonden voor de problemen met Australië. Het heeft News Showcase gelanceerd. Het heeft 1 miljard dollar vrijgevlagd om uitgeverijen te betalen voor het tonen van hun journalistieke producties.


Frankrijk lijkt een oplossing gevonden te hebben met Google

Google trekt de portemonnee en legt 76 miljoen euro op tafel om een deal te bereiken met 121 Franse nieuwsuitgevers. De deal is voor drie jaar en moet een einde maken aan een lang lopende ruzie tussen Google en de Franse mediabedrijven. De ruzie gaat over hetzelfde punt als eerder deze maand in Australië. Nieuwsbedrijven willen dat Google netjes geld neerlegt voor de gemaakte (journalistieke)producties.

[foto: Joey Csunyo on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...