Social Media28.11.2013

Bedrijven kunnen beter geen kandidaat-werknemers screenen op social media


bedrijven-kunnen-beter-geen-kandidaat-we.jpg
bedrijven-kunnen-beter-geen-kandidaat-we.jpg

Bedrijven die kandidaat-medewerkers op sociale media controleren, dreigen mogelijk waardevolle werknemers te verliezen. Zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de North Carolina State University. De onderzoekers merken op dat de rekrutering en het selectieproces aan de potentiële werknemer een eerste kijk biedt op de sfeer en de aanpak van de onderneming. Veel kandidaten die in die fase al signalen van wantrouwen bij de onderneming ervaren, kiezen er volgens het rapport voor om uiteindelijk niet op de werkaanbieding in te gaan.

De rekrutering en selectie zijn een eerste indicatie van de behandeling die een potentiële medewerker bij een nieuwe werkgever kan verwachten,” aldus onderzoeker Will Stoughton. “Indien beloftevolle kandidaten het gevoel krijgen dat hun privacy in het gedrang dreigt te komen, verdwijnen mogelijke positieve percepties over de potentiële werkgever en wordt het bedrijf op de arbeidsmarkt met een belangrijk verlies aan concurrentiekracht geconfronteerd.”

Nadat de onderzoekers bij een fictieve jobaanbieding aan de kandidaten hadden gemeld dat hun Facebook-account werd gescreend op het gebied van professionalisme, bleek twee derde van de respondenten de potentiële werkgever minder aantrekkelijk te vinden.

Potentiële werknemers zijn van mening dat het screenen van hun Facebook-account een inbreuk vormt op hun privacy, wat tot een negatieve perceptie over de onderneming leidt,” zeggen de onderzoekers. “Bovendien bleek 59% te overwegen om tegen de onderneming juridische stappen te ondernemen wegens een inbreuk op de privacy. De resultaten van de studie tonen duidelijk aan dat ondernemingen goed moeten overwegen welke potentiële voordelen kunnen worden gerealiseerd door het screenen van kandidaat-medewerkers in sociale media. Talentvolle kandidaten hebben meerdere opties en zullen dan ook uit de buurt blijven van werkgevers waarin ze geen vertrouwen hebben.”

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

...

Verder lezen over Bedrijven

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Post is door e-mail iets minder belangrijk geworden voor privépersonen, maar voor bedrijven is het nog steeds belangrijk. Nu is dat al een reden om te kiezen voor een zakelijk postadres, maar er zijn meer voordelen die kleven aan zo’n adres.

DC Business11.10.2024

5 voordelen van een zakelijk postadres voor je bedrijf

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Backbase, de ontwikkelaar van het Engagement Banking Platform, opende vandaag zijn wereldwijde hoofdkantoor aan de Oosterdoksstraat 114 in Amsterdam. Deze verhuizing is meer dan alleen een adreswijziging; het is een nieuwe stap voorwaarts in de missie van het bedrijf om bankieren opnieuw vorm te geven en de klant centraal te stellen.

DC Business07.10.2024

Backbase opent wereldwijde hoofdkantoor in Amsterdam

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Logisch dat bedrijven die snel willen groeien naar bots of mensen stappen die nepreviews bieden, maar die kunnen daarmee beter stoppen.

Search26.09.2024

Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

Flintfox, een specialist in intelligent prijs- en kortingsbeheer, heeft onlangs de lancering van Flintfox voor SAP aangekondigd. Deze nieuwe applicatie vereenvoudigt en versnelt complex prijsbeheer voor SAP-gebruikers met een snelle real-time pricing engine.

DC Business23.09.2024

Flintfox lanceert snelle real-time pricing engine nu ook voor SAP-klanten

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zomervakantie loopt op zijn einde en dat betekent dat het werkleven weer begint. Voor sommige mensen betekent dit dat er haastig moet worden gekeken naar allerlei feestdagen die eraan komen: wat doen we met Sinterklaas, organiseren we een kerstontbijt, een nieuwjaarsborrel? En: wat doen we dit jaar in het kerstpakket? Met deze cadeaus zit je nooit verkeerd.

Lifestyle04.09.2024

5 dingen die altijd goed zijn in een kerstpakket

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Te veel en te hard geluid op de werkvloer kan het gehoor van je werknemers beschadigen. Als werkgever ben je verplicht om gehoorbeschadiging bij je werknemers te voorkomen. Als werkgever ben je verantwoordelijk om te onderzoeken op welke plekken te hard en te veel geluid is voor de werknemers.

DC Business30.08.2024

De zakelijke voordelen van regelmatige gehoortests voor werknemers

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Zit sta bureaus zijn steeds populairder op de werkvloer. En terecht, want ze bieden een eenvoudige manier om meer beweging in je dag te brengen. Maar wist je dat je met een paar handige tips nog meer kunt profiteren van de voordelen van een zit sta bureau? In deze blog delen we graag onze beste tips om je te helpen je zit sta bureau optimaal te gebruiken. Zo zorg je ervoor dat je de hele dag gefocust, energiek en gezond blijft!

Lifestyle05.08.2024

Hoe maak je optimaal gebruik van een zit sta bureau?

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?

De toekomst van het kantoor was lange tijd onzeker. Door de pandemie werden veel bedrijven genoodzaakt om hun faciliteiten in te richten op thuiswerken. Ook na de pandemie is deze trend gebleven. Maar wat betekent dit voor de huurders van kantoorruimtes in ons land? Zal dit een blijvend iets zijn of stappen we ooit geheel over op thuiswerken. In dit artikel verdiepen we ons in de laatste trends en onderzoeken we de toekomst van kantoorruimte.

DC Business29.07.2024

Toekomst van kantoorruimte: terug naar kantoor of toch thuis blijven werken?