Social Media28.11.2013

Bedrijven kunnen beter geen kandidaat-werknemers screenen op social media


bedrijven-kunnen-beter-geen-kandidaat-we.jpg
bedrijven-kunnen-beter-geen-kandidaat-we.jpg

Bedrijven die kandidaat-medewerkers op sociale media controleren, dreigen mogelijk waardevolle werknemers te verliezen. Zo blijkt uit onderzoek van wetenschappers aan de North Carolina State University. De onderzoekers merken op dat de rekrutering en het selectieproces aan de potentiële werknemer een eerste kijk biedt op de sfeer en de aanpak van de onderneming. Veel kandidaten die in die fase al signalen van wantrouwen bij de onderneming ervaren, kiezen er volgens het rapport voor om uiteindelijk niet op de werkaanbieding in te gaan.

De rekrutering en selectie zijn een eerste indicatie van de behandeling die een potentiële medewerker bij een nieuwe werkgever kan verwachten,” aldus onderzoeker Will Stoughton. “Indien beloftevolle kandidaten het gevoel krijgen dat hun privacy in het gedrang dreigt te komen, verdwijnen mogelijke positieve percepties over de potentiële werkgever en wordt het bedrijf op de arbeidsmarkt met een belangrijk verlies aan concurrentiekracht geconfronteerd.”

Nadat de onderzoekers bij een fictieve jobaanbieding aan de kandidaten hadden gemeld dat hun Facebook-account werd gescreend op het gebied van professionalisme, bleek twee derde van de respondenten de potentiële werkgever minder aantrekkelijk te vinden.

Potentiële werknemers zijn van mening dat het screenen van hun Facebook-account een inbreuk vormt op hun privacy, wat tot een negatieve perceptie over de onderneming leidt,” zeggen de onderzoekers. “Bovendien bleek 59% te overwegen om tegen de onderneming juridische stappen te ondernemen wegens een inbreuk op de privacy. De resultaten van de studie tonen duidelijk aan dat ondernemingen goed moeten overwegen welke potentiële voordelen kunnen worden gerealiseerd door het screenen van kandidaat-medewerkers in sociale media. Talentvolle kandidaten hebben meerdere opties en zullen dan ook uit de buurt blijven van werkgevers waarin ze geen vertrouwen hebben.”

Dominique Dewitte

Dominique Dewitte is hoofdredacteur en mede-uitgever van het in Belgie populaire zakenportaal Express.be. Daarnaast is hij schrijver van boeken en publiceert hij als Blogger artikelen op Dutchcowboys.

Verder lezen over Bedrijven

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

We hebben allemaal weleens van die dagen waarop we liever in bed zouden blijven liggen dan naar het werk te gaan. Het kan ook anders, af en toe pauze nemen op een plek waar je je comfortabel voelt en waar je geïnspireerd kunt werken is veel fijner. Hieronder lees je 5 tips om te werken in een chille omgeving, waardoor je kunt relaxen én productief kunt werken.

DC Business21.06.2024

5x tips om van jouw werkplek een chille omgeving te maken

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

De wereld van bedrukte relatiegeschenken blijft zich ontwikkelen, waarbij elk jaar nieuwe trends opduiken die aansluiten bij de wisselende voorkeuren en technologische ontwikkelingen.

DC Business15.05.2024

Trends in 2024 voor bedrukte relatiegeschenken: Wat is hot en wat niet?

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

Deze jaarlijkse lijst biedt een overzicht van de 15 beste werkplekken voor professionals om op dit moment carrière te maken in Nederland. Het is dit jaar een mix van bedrijven in tech, financiën, consumentengoederen en logistiek.

Social Media16.04.2024

Dit zijn volgens LinkedIn de beste bedrijven voor carrièreontwikkeling in 2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

Het inrichten van een kapsalon is meer dan alleen het kiezen van mooie meubels en decoraties. Het gaat om het creëren van een ruimte die zowel functioneel als uitnodigend is voor je klanten en medewerkers. Hier zijn enk...

DC Business09.04.2024

​Waar moet je op letten bij het inrichten van jouw kapsalon?

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

In een wereld waar technologie razendsnel evolueert en bedrijfsprocessen steeds complexer worden, is de behoefte aan softwareoplossingen die naadloos aansluiten op specifieke bedrijfsbehoeften urgenter dan ooit. Maatwerk...

Technology28.03.2024

​Hoe gepersonaliseerde software innovatie aandrijft

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Logitech heeft deze week 2 nieuwe webcams onthuld voor zowel consumenten als bedrijven die behoefte hebben aan videovergaderingen in de hoogste kwaliteit, compleet met het meest uitgebreide aanbod aan features dat Logite...

Gadgets07.03.2024

Nieuwe webcams van Logitech: MX Brio & MX Brio 705 for Business

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen

Expatfile is een toonaangevend Amerikaans belasting- en financieel technologiebedrijf dat een gebruiksvriendelijk belastingplatform biedt aan Amerikanen die in het buitenland wonen. Het bedrijf heeft een innovatieve oplo...

DC Business29.02.2024

Expatfile vereenvoudigt FBAR-aangiftes voor Amerikanen