Search23.12.2015

Kerst online populairder dan ooit: foute kersttruien zijn de trend!


De online zoektrends rondom Kerst op een rij

Het gaat goed met de economie en dat is te merken. Consumenten hebben dit jaar meer interesse in de feestdagen dan ooit tevoren. Hoe gaan ze kerst vieren en wat zijn de online trends rondom de kerstdagen? Expand Online zocht het voor je uit.

Nederlanders weer vol vertrouwen de Kerstdagen in

Tijdens de crisis hebben we jarenlang zo’n 30% minder aandacht besteed aan Kerst dan dit jaar, maar met de aantrekkende economie is de interesse inmiddels weer helemaal terug.

Zo was kerst afgelopen jaar online voor het eerst net zo populair als Sinterklaas en ook dit jaar word er weer veel gezocht. Hierbij is kerst het populairst in Drenthe, gevolgd door Overijssel, Flevoland, Friesland en Zeeland.

Opvallend is dat bijna 1 op de 3 Nederlanders hierbij in het Engels zoekt naar kerstfilms, markten en wensen. In totaal zijn dat zo’n 1.400.000 zoekopdrachten in december alleen in vergelijking met 3.300.000 Nederlandstalige kerst zoekopdrachten.

Afbeelding 1 - Overzicht Nederland
Afbeelding 1 - Overzicht Nederland

Meer dan 2x zoveel Kerst- als Sinterklaascadeaus

Sinterklaas is het land nog niet uit of de feestdagen staan voor de deur. De schappen vullen zich met kerstkransen, kerstballen en kerst cd’s, want het van oudsher Christelijk feest draait ook in Nederland steeds meer om luxe eten en cadeaus.

Inmiddels word er online meer dan 2 keer zo vaak gezocht naar kerst- als naar sinterklaas cadeautjes. Met name voor cadeaus voor mannen lijken we hulp te zoeken. De top 4 zoekopdrachten op een rijtje:

 1. Kerstcadeau voor hem (16.000 zoekopdrachten per jaar)
 2. Kerstcadeau tips (14.000 zoekopdrachten per jaar)
 3. Kerstcadeau man (10.500 zoekopdrachten per jaar)
 4. Gedeelde vierde plek:
  Kerstcadeau vriend (8.000 zoekopdrachten per jaar)
  Kerstcadeau voor haar (8.000 zoekopdrachten per jaar)
  Kerstcadeau mannen (8.000 zoekopdrachten per jaar)

Ook hebben steeds meer Nederlanders interesse in kerstpakketten. Naast de toegenomen interesse vanuit werkgevers blijkt ook de RTL kerstpakketten actie met nu al meer dan 30.000 zoekopdrachten ook dit jaar een groot succes.

Kerstbomen in alle soorten en maten

Dit jaar zien we een stijging van 50%(!) qua interesse in kerstbomen (zie grafiek hieronder). Hiermee komt het aantal zoekopdrachten dit jaar boven de 1.300.000 uit. Hierbij nemen Drenthe, Friesland en Overijssel de leiding, maar ook in Eindhoven en Rotterdam is er hierin veel interesse. In Noord-Holland blijkt de populariteit van kerstbomen relatief het laagste. Waar de Nederlanders uiteindelijk het liefste hun kerstboom halen is bij de Ikea (90.000 zoekopdrachten), gevolgd door de Gamma (45.000) en de Intratuin (20.000).

Afbeelding 2 - Trend kerstbomen
Afbeelding 2 - Trend kerstbomen

Welke soort kerstbomen zijn in? Net als de afgelopen 2 jaar blijven houten kerstbomen duidelijk de trend. Meer dan 100.000 Nederlanders zijn dit jaar online op zoek gegaan naar een houten kerstboom, voornamelijk in Limburg en Amsterdam doen deze moderne kunstbomen het erg goed. Onze schatting is dat in deze regio’s de kans dat er een houten boom in de woonkamer staat zo’n 4 keer hoger ligt.

Een relatief kleinere trend is de adoptiekerstboom. Deze kan online rekenen op slechts zo’n 1.000 geïnteresseerden.

Ondanks de groeiende zorgen om het klimaat is kerstverlichting dit jaar populairder dan ooit. Ook hier verwachten we een groei van ten minste 50% aan online verkopen, met name in het oosten van het land. Hiermee verwachten we dat het dit jaar in totaal om zo’n 200.000 zoekopdrachten zal gaan.

Daarnaast vertrouwen we ook de kerstballen steeds vaker toe aan een bezorger. Zo’n 200.000 Nederlanders lijken inmiddels bereid de gok te wagen. Zorgen om gebroken glas lijken daarmee geheel verdwenen.

Minder aandacht voor kerstwensen?

Al jaren versturen Nederlands minder kerstkaarten. Waar we 10 jaar geleden nog meer dan 520.000 keer zochten naar de kerstkaarten, is het dit jaar gezakt naar onder de 330.000 (zie de grafiek hieronder). Door alle nieuwe vormen van communicatie, zoals Whatsapp en Facebook, dreigen de jaarlijkse kerstwensen via kaarten voorgoed te gaan verdwijnen.

Afbeelding 3 - Trend kerstkaarten
Afbeelding 3 - Trend kerstkaarten

Of we meer tijd besteden aan kerstkaarten die we wel versturen is niet bekend. Wel stijgt de interesse om zelf de kerstkaarten te maken. Inmiddels zoekt bijna 1 op de 3 (een deel van) naar “kerstkaarten zelf maken”. In totaal wordt hier jaarlijks zo’n 90.000 keer naar gezocht. Dit is zelfs een lichte stijging ten opzichte van 10 jaar geleden, met name kaarten gemaakt met eigen foto’s (25% van de interesse) en online kaarten (10%) zijn dit jaar populairder.

Wat eet Nederland tijdens kerst?

Ondanks dat de woonboulevards open zijn op 2de kerstdag word er in Nederland nog steeds (3x) meer gezocht naar zoektermen als kerstavond en kerstdiner. Bij veel mensen slaat de paniek namelijk toe als het gaat om de kerstmaaltijd tijdens de kerstdagen. De familie of vrienden komen langs, er is te weinig tijd en toch wil je wat speciaals op tafel zetten.

Afbeelding 4 - Trend recepten
Afbeelding 4 - Trend recepten

Hierbij wordt massaal gezocht naar kerstrecepten. De recepten van Albert Heijn zijn in deze maand ook ongekend populair. We blijken vooral inspiratie te zoeken voor voorgerechten en desserts. Voor het hoofdgerecht gaan veel Nederlanders net als voorgaande jaren gourmetten (50.000 zoekopdrachten) en fonduen (10.000 zoekopdrachten) tijdens kerst, maar op nummer 1 staat dit jaar de kalkoen met 100.000 zoekopdrachten. Deze traditie is een aantal jaren terug overgewaaid uit Engeland en de Verenigde Staten.

Foute kersttruien de trend van 2016!

Je hebt hem vast en zeker al wel voorbij zien komen: De foute kersttrui! Deze winter is de kersttrui onder de Nederlanders populairder dan ooit. Online is de kersttrui ondertussen dan ook echt een fenomeen. Deze maand is er nu al 45.000 keer gezocht naar een kerstrui en 18.100 keer specifiek naar een foute kersttrui. De traditie die begonnen is in Amerika, is inmiddels ook overgewaaid naar ons land. Voor de kersttrui geldt eigenlijk maar één regel: “Hoe gekker, hoe beter”. Dus weg met de nette kleren rondom kerst, ga mee met de trend en trek een foute kersttrui aan!

Afbeelding 5 - Trend foute kersttrui
Afbeelding 5 - Trend foute kersttrui

Naar de kerstmarkt in Duitsland of toch wat dichterbij?

Kerstmarkten stijgen aan populariteit en steeds meer Nederlanders gaan naar een kerstmarkt, ook in eigen land. Inmiddels wordt naar de kerstmarkten in Valkenburg en Dordrecht, respectievelijk 110.000 en 85.000 keer per maand gezocht. De kerstmarkten komen daarmee dit jaar voor het eerst in de buurt van de interesse in de kerstmarkt in Düsseldorf. Naar deze bekende kerstmarkt wordt door de Nederlanders deze maand ongeveer 140.000 keer gezocht.

Afbeelding 6 - Trend kerstmarkten
Afbeelding 6 - Trend kerstmarkten

Kerstmarkten – Top 5

 1. Kerstmarkt Dusseldorf
 2. Kerstmarkt Valkenburg
 3. Kerstmarkt Dordrecht
 4. Kerstmarkt Maastricht
 5. Kerstmarkt Oberhausen

Favoriete kerstliedje nog altijd “All I want for Christmas”

Elk jaar zoeken Nederlanders online weer massaal naar leuke en vrolijke kerstliedjes om de kerstperiode mee door te komen. Ook dit jaar wordt er veel gezocht naar liedjes voor de kerst. Zo zien wij dat ‘Flappie’ van Youp van ‘t Hek en ‘Stille Nacht’ al jaren in december een veel gezochte zoekterm is binnen Google. Het populairste kerstliedje van dit jaar is ‘All I want for Christmas’ van Mariah Carey, kort gevolgd door ‘Jingle bells’ en ‘Last christmas’ van ‘Wham’.

Kerstliedjes – Top 5

 1. All I want for Christmas
 2. Jingle bells
 3. Last Christmas
 4. Flappie
 5. Stille nacht

Ook Sky Christmas blijft populair. De eerste luisteraars willen het liefste al in september beginnen met luisteren. Nog eens 60.000 anderen gaan in de maanden erna naar de zender op zoek. Voornamelijk in de provincies Zuid-Holland, Noord-Holland, Noord-Brabant en Gelderland scoort de radiozender goed.

The Santa Claus: De populairste kerstfilm

Kerstmis is niet compleet zonder een fijne kerstfilm. Het is elk jaar dan ook weer genieten in december van het grote aanbod films op de televisie. Maar welke film is online het populairst rond de kerstdagen? Het antwoord is the Santa Claus! De kerstfilm, waarin hoofdrolspeler Scott Calvin (Tim Allen) verandert van huisman in de nieuwe kerstman, scoort al jaren goed in de zoekresultaten van Google. De feel-good film wordt de laatste jaren echter kort gevolgd door de nieuwe film van Walt Disney: Frozen.

Kerstfilms – Top 3

 1. The Santa Claus
 2. Frozen
 3. Home Alone

Afbeelding 7 - Trend films
Afbeelding 7 - Trend films

Deze blogpost is geschreven door Maarten Cavé & Iris van Hees – Expand Online.


[Afbeelding © Asia Yakushevich – Fotolia]

20151222 Kerst infographic
20151222 Kerst infographic

Verder lezen over Kerst

​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

Sneeuwballen gooien die niet nat en koud zijn, van een ‘piste’ af met een band, zonder dat je bang hoeft te zijn in een ravijn te vallen en een heleboel sfeervolle stalletjes met warme chocomel met rum, ook al is opw...

Nieuws30.12.2023

​Het Amsterdamse Winterparadijs biedt toch nog een wintergevoel

3FM Serious Request haalt vele miljoenen op voor Stichting ALS Nederland

Op kerstavond is bekend gemaakt dat 3FM Serious Request dit jaar in totaal €7.502.981,- heeft opgebracht voor Stichting ALS Nederland. De drie NPO 3FM-dj’s Barend van Deelen, Sophie Hijlkema en Wijnand Speelman kwame...

Media25.12.2023

3FM Serious Request haalt vele miljoenen op voor Stichting ALS Nederland

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Het is kerst! Fijne feestdagen! Wist je dat naast de decembermaand 26 november de dag is waarop de meeste kerstmuziek wordt afgespeeld? En dat de zondagen vooral populair zijn als het gaat om kersthits luisteren? Spotify...

Entertainment25.12.2023

Fijne kerstdagen! Dit wordt nu het meest geluisterd op Spotify

Kerstmis in Space… met boom!

It’s Christmas in heaven’ is een van de leukere zoete, met een flinke dosis humor, kerstnummers van Monty Python. Een hit is het nooit geworden, in tegenstelling tot het bekende nummer uit de slotscène van Life of B...

Entertainment22.12.2023

Kerstmis in Space… met boom!

​6 last minute-cadeaus voor de feestdagen of verjaardagen

Je leest er het ene na het andere artikel over: holiday stress. Blijkbaar is al dat samenkomen met familie en vrienden toch een moeilijk onderwerp voor velen. Je zal in al je angsten en stress maar een kerstcadeau verget...

Gadgets21.12.2023

​6 last minute-cadeaus voor de feestdagen of verjaardagen

Voor vergeetachtigen en als PostNL te laat is
Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Sinterklaas is terug naar Spanje, en dus is het moment daar om ons te richten op Kerstmis. Misschien ben je nog op zoek naar wat cadeau-inspiratie. Om voor jezelf te vragen, of om aan je geliefde, vrienden of familie cad...

Gadgets12.12.2023

Gift guide: de leukste gadgets & cadeautips voor Kerstmis

Dit zijn de leukste kerstcommercials van 2023

Supermarkten en warenhuizen zijn er al maanden mee bezig en wij zien er nu het eindresultaat van: de kerstcommercials. Zowel in het buitenland (de Britten zijn er heel goed in) als in het binnenland (HEMA scoort veel pun...

Video10.12.2023

Dit zijn de leukste kerstcommercials van 2023

Helemaal in kerstsferen
Videoland: Eerste Hulp Bij Kerst te streamen met audiodescriptie

De nieuwe Will Koopman film 'Eerste Hulp Bij Kerst' die per 6 december exclusief te streamen is bij Videoland heeft een primeur. Het is de allereerste Videoland Original op het platform met audiodescriptie via Earcatch....

Entertainment07.12.2023

Videoland: Eerste Hulp Bij Kerst te streamen met audiodescriptie

Verder lezen over Trends

Dit was het VINT Symposium van 2024

Voor de 30e keer was er het VINT Symposium in het Spant! te Bussum. Dit jaar stond het thema 'Echt Slim' centraal, wat een interessant perspectief bood op de rol van intelligentie in technologie. Elk jaar biedt het symposium de kans om nieuwe technologische trends en inzichten te verkennen, en dit jaar was geen uitzondering.

Events04.07.2024

Dit was het VINT Symposium van 2024

met als thema 'Echt Slim'
​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

“Het lijkt niet uit te maken wat ik doe. Ik ben altijd nummer twee. Niemand weet hoe hard ik het geprobeerd heb. Ik heb gevoelens die ik niet kan uitleggen. Ik word er gek van.” Je zou het niet zeggen, maar dit zijn...

Entertainment27.02.2024

​Waarom Barbie-nummer I’m Just Ken zo’n internethype is

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

Een dag voor de verkiezingen stijgen GroenLinks-PvdA en met name de PVV plots hard in de peilingen. Volgens Google Trends, een belangrijke indicator voor welke onderwerpen in de samenleving leven, is de PVV in acht van d...

Search21.11.2023

Google Trends: PVV grootste partij in acht provincies

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Ben je op zoek naar een mooi pak waarmee je nog jaren kunt doen? Je hoeft je natuurlijk niet te laten verleiden door de trends van dit moment, maar aan de andere kant, waarom niet? Het voordeel is dat trends in pakken va...

Lifestyle16.02.2023

​Dit zijn de trends voor herenpakken in 2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

De wereld van online marketing staat nooit stil. Ieder bedrijf wil natuurlijk hun graantje mee prikken, maar hoe blijf je actueel? Deze vraag wordt in deze blog behandeld door de laatste onlinemarketingtrends van 2023 on...

DC Business10.01.2023

Dé onlinemarketingtrends van 2023

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

Het jaar is weer bijna voorbij. Tijd voor lijstjes en andere bespiegelingen. Op dit moment loopt de verkiezing voor woord van het jaar en vandaag heeft Google haar jaarlijkse overzicht van populaire – trending – zoek...

Search07.12.2022

Year in Search 2022: Oorlog in Oekraïne wint nipt van Voice-schandaal

​De leukste kantoortrends van 2022

Om optimaal te kunnen werken is het van groot belang dat u over een goed kantoor beschikt. Nu is het wellicht mogelijk dat u een kantoor wilt huren maar dat u niet precies weet waar u moet beginnen. Aangezien wij ervoor...

DC Business04.04.2022

​De leukste kantoortrends van 2022