Search04.04.2006

Het Zembla gevoel over Google


1144099047googel-en-zembla.jpg
1144099047googel-en-zembla.jpg

Dit weekend heb ik de inmiddels veelbesproken TV uitzending van Zembla over Google bekeken. Eigenlijk was de uitzending net zo onthutsend als het artikel over Google in het AD van een aantal weken terug. In beide nieuwsitems vallen meerdere zaken op. Allereerst blijkt uit alles dat menige journalist het zichbaar moeilijk heeft met een onderwerp wat zich in een wereld afspeelt die te ver van hen vandaan is. Men stelt of de verkeerde vragen, of aan de verkeerde personen, het effect is in ieder geval dat je in beide gevallen een verkeerd antwoord krijgt, of wil perse een bevestiging van een door hen vooraf ingenomen standpunt, juist of onjuist. Don’t be Evil (zie ook deze wiki).

In beide gevallen, het krantenartikel en de Zembla uitzending, was notabene een journalist van Wegener (Henk van Ess) betrokken die zelf al jaren actief publiceert over zoekmachines. Als geestelijk vader van Voelspriet.nl zou juist hij voor veel meer diepgang hebben moeten kunnen zorgen. Het tegendeel is helaas waar.

De makers van het programma wilden vooral duidelijk maken dat (zoekmachine)optimalisatie (SEO) synoniem is voor manipulatie . Meer dan waarschijnlijk heeft Paul in z’n interview getracht aan te geven wat de verschillen zijn maar knap knipwerk wekt een ander beeld, het beeld wat de makers duidelijk wilden maken.

Het feit dat de overheid haar sites optimaliseert werd omschreven alsof de overheid nu ook al de niets vermoeddende burger tracht te bedotten via zoekmachines. Onbenulliger kan bijna niet. De werkelijke redenen alsmede de maatschappeljk effecten kwamen niet of nauwlijks naar boven. Men bleef vooral benadrukken dat het alleen om een top 10 positie gaat (van Ess). Dat de “longtail in search vele malen belangrijker is dan het alleen scoren van een toppositie op een populaire term was geen onderwerp. Nog los van feit dat het optimaliseren vandaag voor Google eigenlijk vooral het strippen is van juist de spam en ruis op webistes. De crawlers van Google (niet besproken, noch uitgelegd) hebben op dit punt een steeds scherpere neus.

Daar komt een heel ander punt naar boven in relatie tot de uitzending. Men heeft getracht met behulp van meerdere bronnen een vraag of juist een stelling zien te worden bevestigd. Wat de programmamakers echter juist niet hebben gedaan is het onderwerp centraal plaatsen en de de bron te gebruiken als de bron. Huhhh, lekker onduidelijk, nee juist niet, want die bron, Google zelf, had men minimaal als research instument kunnen en moeten gebruiken. Maar ja welke vragen moet je Google dan stellen en hoe kun je Google juist gebruiken voor jouw research? Hoe kom je bij al die miljoenen zoekresultaten waarvan Google er slechts een aantal honderdtallen van laat zien. Waar is dat beruchte “Deep web “? eigenlijk?

Wat zijn de de sociale invloeden van Google op de maatschappij, is dit alleen Google of is de gehele orientatie zich aan het verplaatsen naar internet? Wat is de relatie tot andere zoekmachines, waarom gebruiken mensen deze nauwelijks? En bijna ultiem bij al deze vragen, waarvoor is Google zelf bang?

Een knullig item over een privedetective, laat dat in godsnaam aan Peter R. over, moest de indruk wekken dat via IP-adressen iedereen zomaar even op te sporen was. Droom verder, zou ik bijna zeggen, of had het even gevraagd aan XS4ALL die notabene bij de uitzending betrokken was. Wat nu overblijft is dat het lijkt alsof iedereen binnen enkele muisklikken is te identificeren.

Dat advertenties (Adwords) eveneens een grote invloed hebben op klikgedrag was zelfs al helemaal geen onderwerp. Het is begrijpelijk dat de media meer en meer geïnteressserd raken in het fenomeen Google. Dat hun rol veel te dominant is moet zeker worden benadrukt. Maar om alleen op basis van een (verkeerd) standpunt perse je gelijk te willen verfilmen draagt weinig bij en frustreert eerder. Het is te hopen dat de media hun werk wat beter voorbereiden en werkelijk achter de geheimen van Google trachten te komen. Dat is een deel van hun taak, maar in godsnaam heren, leerst eerst te Googelen voordat je weer een keer uitglijdt. Don’t do Evil.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.

Verder lezen over Dutchcowboys

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

De prijzen blijven maar stijgen. Dat merk je aan alles, van de huizenprijzen tot aan de energierekening en de benzinepomp. Vroeger kon je nog sparen, maar tegenwoordig nadert de rente op je rekening 0%. Het gevolg: je ge...

Online22.02.2022

​Inflatie is torenhoog: is het slim om te beleggen in crypto’s?

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

Ben je op zoek naar nieuwe medewerkers voor jouw bedrijf? Dan bent je bij DC Vacatures aan het goede adres. Daarmee bereikt je vacature een grote doelgroep hoogopgeleiden van Nederland middels het krachtige platform van...

Vacatures11.10.2018

Eenvoudig online vacatures plaatsen op DC Vacatures

advertorial
7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

Hartje zomer in Nederland. Temperaturen rijzen de pan uit en mensen pakken massaal hun koffers om naar nóg lekkerder weer te reizen. Hier in Nederland is ook nog genoeg te beleven hoor, zeker als je het nieuws volgt. He...

Nieuws24.07.2018

7 keer komkommernieuws van de bovenste plank

De DC Yearly van 2017

2017 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys en al onze zustersites. Zo hebben we afscheid genomen van Mobilecowboys. Is er een boek uitgeven door Marloes: 25 Bucketlist reizen. Zijn we gestart...

Online31.12.2017

De DC Yearly van 2017

De DC Yearly van 2016

2016 was weer een bewogen jaar, vol ups en downs. Ook bij Dutchcowboys is er het afgelopen jaar veel veranderd. We zijn begonnen met de dagelijkse DC Daily, met daarin kort enkele hoogte(of diepte)punten van die betreffe...

Online31.12.2016

De DC Yearly van 2016

De 10 best gelezen artikelen op Dutchcowboys van 2016!
Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief Op zoek naar een baan en wil je op de hoogte blijven van de nieuwste vacatures op het gebied van media, marketing, ICT, communicatie, sales, consultancy, retail, telecom en leisure? Sch...

Vacatures29.05.2016

Schrijf je in voor de DC Vacatures nieuwsbrief!

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

Op zoek naar mooie aanbiedingen, leuke deals en vaak met flinke korting op het gebied van Web Services, Lifestyle, Software, Gear & Gadgets, Designer Assets en E-Learning? Dan ben je bij ons nieuwe DC Deals platform aan...

Online25.05.2016

​DC Deals: Relevante aanbiedingen met flinke korting via Dutchcowboys

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Op zoek naar nieuwe medewerkers voor je bedrijf? Dan ben je bij het nieuwe platform voor vacatures, DC Vacatures, aan het goede adres. Plaats je vacature op DC Vacatures en bereik een grote doelgroep van hoogopgeleiden i...

Vacatures29.01.2016

DutchCowboys lanceert nieuw platform voor vacatures: DC Vacatures

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Verder lezen over Mac

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Apples jaarlijkse, grote ontwikkelaarsconferentie komt er weer aan en dat betekent: aankondigingen van nieuwe tech. We zitten al in de startblokken, maar wat verwachten we eigenlijk dat Apple zoal zal aankondigen.

Technology02.06.2023

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni