Search08.08.2018

6 redenen waarom je aan SEO moet doen


Met alle updates die Google en andere grote internetbedrijven doorvoeren, is het haast niet voor te stellen dat online marketeers niet continu bezig zijn met SEO. Hiermee bedoel ik niet alleen het optimaliseren van content, maar ook het optimaliseren van de totale gebruikerservaring van je website. Twijfel jij nog over de toegevoegde waarde van SEO? Check dan deze 6 redenen waarom je vandaag nog serieus met SEO aan de slag moet gaan!

1.Voor bezoekers van je website

Een fout die veel marketeers nog maken, is om SEO enkel te zien als methode om je site voor zoekmachines te optimaliseren. Dat terwijl SEO juist ook de website-ervaring voor mensen verbetert.

Het is niet (meer) zo dat de optimalisatie van je site voor Google en voor mensen elkaar bijten. Pakweg 20 jaar geleden was dit vaak nog wel het geval. Toen waren zoekmachines nog niet zo slim als nu. Zoekmachines zagen bijvoorbeeld nog niet dat mensen die op zoek waren naar een ‘vakantie in Ibiza’ dezelfde zoekintentie hadden als mensen die zochten op ‘Ibiza vakantie’. En dus werden SEO-teksten vol letterlijke keywordcombinaties en keywordvariaties geschreven die haast onleesbaar waren voor mensen. Dat werkte toen prima voor de ranking van je site of pagina, maar irriteerde gebruikers mateloos.

Tegenwoordig gaan zoekmachineoptimalisatie en optimalisatie van de gebruikerservaring van je site juist hand in hand. Zoekmachines worden steeds beter en slimmer, waardoor ze de zoekopdrachten van mensen steeds makkelijker kunnen beantwoorden. Het is zelfs Googles missie om alle informatie op de wereld universeel toegankelijk en bruikbaar te maken voor mensen.

Hierbij is het wel belangrijk dat je site volledig geoptimaliseerd is, zodat Google hem kan crawlen. Denk bijvoorbeeld aan een heldere meta-omschrijving op iedere pagina en duidelijke alt-tags bij afbeeldingen. Anders kan Google niet bepalen of je pagina antwoord geeft op de vraag van de gebruiker. SEO is dus heel belangrijk voor je websitebezoekers!

Bied jij het antwoord op de vragen van jouw potentiële klanten en is je site technisch helemaal geoptimaliseerd?

SEO
SEO

2.Voor zoekmachines als Google

Laat ik deze open deur maar gewoon intrappen: SEO doe je natuurlijk ook voor zoekmachines. Het is zelfs onderdeel van de naam: Search Engine Optimization oftewel zoekmachineoptimalisatie.

Het belang van zoekmachines hoef ik aan niemand meer uit te leggen. Het intypen van een zoekopdracht in een zoekmachine is verreweg de meestgebruikte online navigatiemethode in Nederland.

Meestal navigeren we via een specifieke zoekmachine, namelijk Google. Afhankelijk van het device, gebruikt 89% tot 99% van de Nederlandse internetgebruikers Google als zoekmachine.

Als Google jouw website niet kan vinden of niet goed kan crawlen, dan loop je een hoop potentiële bezoekers mis. Met SEO kun je ervoor zorgen dat je website goed gevonden wordt door Google en andere zoekmachines als Yahoo en Bing.

3.Om je traffic te verhogen

Wanneer je makkelijk gevonden wordt in Google en andere zoekmachines, is de kans groot dat ook het bezoek naar je website stijgt. Iedereen weet hoe belangrijk het is om tussen de zoekresultaten op de eerste pagina van Google te staan. Met de beperkte hoeveelheid zoekresultaten die je op het relatief kleine scherm van je smartphone te zien krijgt, is de positie op deze pagina minstens zo belangrijk.

Traffic werkt bovendien ook andersom: websites die veel traffic ontvangen, worden door Google als relevanter gezien. Dit draagt namelijk bij aan de autoriteit van je website of pagina en autoriteit is een belangrijke rankingfactor. Traffic is dus superbelangrijk voor zowel je bedrijf als Google!

4.Voor sales

Het uiteindelijke doel van SEO voor commerciële partijen is natuurlijk om de sales te verhogen. Dat kan direct door spullen te verkopen in een webshop.

Dat kan echter ook indirect wanneer bezoekers van je website veranderen naar leads. Bijvoorbeeld doordat bezoekers zich inschrijven voor een nieuwsbrief, hun gegevens achterlaten voor het downloaden van een whitepaper of rechtstreeks contact opnemen.

Door middel van SEO kun je je website zo inrichten dat bezoekers zo eenvoudig mogelijk een conversie kunnen doen. Een gebruiksvriendelijke website met een goede flow is immers cruciaal voor sales.

SEO
SEO

5.Om je site up-to-date te houden

SEO heeft onder sommigen nog steeds een beetje een nare bijsmaak. Zij zien SEO als een trukendoos om zoekmachines om de tuin te leiden. Onder deze groep is de uitspraak ‘SEO is dood’ ontstaan.

De tijd van link bombing en keywordstuffing is echter al lang verleden tijd. Dit soort ‘trucjes’ schaden je website anno 2018 meer dan dat ze goed doen.

Eén ding is zeker: het internet zal altijd blijven veranderen. Dit zorgt ervoor dat je altijd scherp moet blijven als je bovenaan in de zoekresultaten van Google wilt eindigen. Om deze reden zal er altijd behoefte zijn aan zoekmachinemarketing.

Door middel van SEO houd je jouw website up-to-date. Dit doe je door zowel de content op je website als de techniek achter je website continu te optimaliseren en te updaten. Alleen op die manier houd je jouw website nu en in de toekomst aantrekkelijk voor zowel zoekmachines als bezoekers.

6.Om je concurrenten voor te blijven

Door middel van SEO kun je jouw concurrenten voorblijven. Het analyseren en monitoren van de keywords van jouw concurrenten is hiervoor een goede methode.

Je kunt dan niet alleen in de gaten houden voor welke keywords concurrenten ranken en hoe ze dat doen, maar ook zien waar nog kansen liggen. Voor welke relevante keywords ranken zij bijvoorbeeld nog niet of wat zijn belangrijke keywords waar jouw site nog niet voor rankt, maar je concurrenten wel?

Waarom je vandaag nog met SEO aan de slag moet

Er zijn natuurlijk nog talloze redenen te bedenken om met SEO aan de slag te gaan. Zo kun je met SEO ook je naamsbekendheid vergroten bijvoorbeeld. Bovendien zijn SEO-inspanningen goed meetbaar, waardoor je kunt monitoren wat de resultaten zijn en kunt bijsturen waar nodig.

Accepteer dat je door alle updates en veranderingen je SEO-strategie continu zal moeten bijsturen. Voordeel hiervan is dat je nooit ‘te laat’ kunt beginnen aan SEO. Laat je dus door niemand aanpraten dat je die boot al gemist hebt.

Als SEO binnen jouw organisatie nog in de kinderschoenen staat, is dit wel het moment om er serieus mee aan de slag te gaan. Dit Chinese spreekwoord is eigenlijk perfect toepasbaar op SEO:

Dus kom maar door met die topper van een SEO-strategie! En met een goede SEO-strategie bedoel ik niet dat je nu een goede website bouwt en die op basis van een eenmalig keywordonderzoek vult met goede content. Was het maar zo eenvoudig.

SEO is een continu proces en resulteert in een website die altijd:

  • Technisch perfect in elkaar zit
  • Veilig is
  • Een briljante gebruikerservaring biedt
  • Kwalitatief hoogwaardige content biedt.

Alleen als je steeds aan deze punten blijft werken, weet je zeker dat je er alles aan doet om je concurrentie een stap voor te blijven. Aan de bak dus!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

Google heeft speciaal in het kader van Schrikkeldag een speciale Doodle uitgebracht die in het teken staat van die gekke 29 februari die we af en toe krijgen. Het is een vrolijke kikker die even de 29 laat gelden en verv...

Coffee corner29.02.2024

Google komt met koddige schrikkeljaar-Doodle

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

Inloggen op je Google-account ziet er al jaren hetzelfde uit, maar dat is nu veranderd. Google heeft het lang geteaset en plaatste er zelfs een waarschuwingsmelding over wanneer je de laatste tijd wilde inloggen. Echter...

Online22.02.2024

​Google onthult na teasen nieuwe loginpagina: amper anders

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

Fitbit was ooit het toonbeeld van wearables, sportiviteit en de ‘smartphone’ voor om de pols, maar inmiddels begint het die status steeds meer te verliezen. Zeker met kapers op de kust als Amazfit, ziet het er twijfe...

Gadgets31.01.2024

​Waarom een Fitbit gebruiken steeds onaantrekkelijker wordt

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

Google is relatief laat in de markt van de mobiele telefoons gestapt, maar heeft door zijn sterke marktpositie relatief weinig moeite gehad om binnen dit segment met een nieuw merk voet aan de grond te krijgen. Onder de...

Mobile29.01.2024

De meest voorkomende reparaties aan een Google Pixel (en hoe je ze kunt voorkomen)

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Verder lezen over Online Marketing

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

OBI4wan, Spotler Nederland en Squeezely integreren hun operationele bedrijfsvoering en gaan verder als één organisatie onder de naam Spotler NL. Alle drie de bedrijven zijn al geruime tijd onderdeel van de Spotler Grou...

Marketing06.03.2024

​OBI4wan, Spotler en Squeezely samen verder als één organisatie

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

Het is vandaag de internationale dag van het waarderen van communitymanagers. Maar er is tegelijkertijd veel vaagheid over deze vrij moderne rol. Dat komt mede omdat deze rol in het ene bedrijf veel omvattender is dan in...

Online22.01.2024

​Community Manager Appreciation day: wat doet een Community Manager?

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

Snapchat is een van de meest populaire social media onder jongeren en dat maakt het voor bijvoorbeeld bedrijven een heel interessante plek om aanwezig te zijn. Maar is alleen aanwezig zijn en het standaard adverteren gen...

Social Media28.12.2023

​Deze merken hebben Snapchat helemaal begrepen

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Het zijn de laatste weken van 2023 en iedereen is bezig met het nieuwe jaar: wat zijn de trends, wat verwachten we? Google helpt je een handje door een beetje sturing te geven: dit is wat er volgens de zoekmachinegigant...

Marketing14.12.2023

​Google: ‘Dit zijn de digitale marketingtrends van 2024’

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

Growth hacken, het klinkt als iets wat met cybercrime te maken heeft, maar niets is minder waar. Het betekent vooral het slim inzetten van het internet om groei mogelijk te maken. Een trend die al in 2014 vanuit de Veren...

DC Business26.10.2023

Growth hacken: waarom dat anno 2023 zo populair is

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023

De afgelopen dagen was het druk in Boston, want Hubspot hield zijn jaarlijkse bijeenkomst Inbound 2023. AI voerde, mede door aankondigingen van het bedrijf, de boventoon, maar er waren ook veel leuke, inspirerende en amb...

Marketing08.09.2023

10 slimme, toepasbare lessen over marketing en werk vanaf Inbound 2023

HubSpot komt met HubSpot AI: generatieve AI voor MKB’s

HubSpot heeft tijdens zijn jaarlijkse evenement Inbound onthuld AI-functonaliteit toe te voegen aan zijn software. Er komt een speciaal HubSpot AI-gedeelte waarin allerlei functionaliteiten met kunstmatige intelligentie...

Marketing06.09.2023

HubSpot komt met HubSpot AI: generatieve AI voor MKB’s

HEMA lanceert SLAYMA Roblox-collectie in de populaire game

HEMA lanceert als eerste Nederlandse merk een collectie op Roblox. Het maakt deel uit van de SLAYMA summer school-campagne van het merk. Het is voor het eerst dat een merk uit ons land Roblox inzet binnen een marketingca...

Marketing18.08.2023

HEMA lanceert SLAYMA Roblox-collectie in de populaire game

Rookworstkettingen, tompoucejurkjes en hotdogtasjes

Verder lezen over SEO

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

Google heeft een core update aangekondigd en dat betekent dat er wat staat te veranderen voor vele pagina’s op het internet. De belangrijkste verandering zit hem vooral in het opsporen van pagina’s die niet waardevol...

Search07.03.2024

SEO-tip: 5 dingen die veranderen in de Google-zoekmachine

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

In een recente ontwikkeling, gepubliceerd op 8 augustus 2023, heeft Google aangekondigd dat er minder rich snippets van het FAQ- en HowTo-formaat vertoond zullen worden in de Google Zoekresultaten. Deze verandering heeft...

Search15.08.2023

Wat de verminderde vertoning van FAQ-snippets in zoekresultaten voor jouw SEO betekent

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

De laatste jaren hebben bedrijven hun concurrentie fors zien toenemen, met name op het internet. In de basis heeft iedere ondernemer de mogelijkheid een website te bouwen, om vervolgens consumenten weg te trekken bij bes...

Online21.05.2023

​Zo werken bedrijven aan hun online vindbaarheid

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

Als eigenaar van een website of bedrijf is het belangrijk om ervoor te zorgen dat uw website goed zichtbaar is op zoekmachines zoals Google. Het hebben van een goede SEO-strategie kan helpen om uw online aanwezigheid te...

DC Business09.05.2023

4 redenen waarom je jouw SEO moet uitbesteden aan een SEO Bureau

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Ben jij een online marketeer of SEO-specialist en wil je je kennis en vaardigheden op het gebied van SEO naar een hoger niveau tillen? Dan mag je YoastCon zeker niet missen! YoastCon is hét evenement voor iedereen die g...

Search11.04.2023

​YoastCon: het evenement voor online marketeers en SEO-specialisten!

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

De beroemde SEO-conferentie van Yoast is terug! Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan weer een nieuwe editie van de online market...

Search28.03.2023

Krijg een volledige SEO-update tijdens YoastCon 2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Het maakt niet uit of je een bedrijf hebt of een eigen, persoonlijk blog: zodra je een website runt, wil je dat er traffic komt. Dat komt er zeker niet alleen maar door op social media naar je pagina te verwijzen of een...

Search13.03.2023

Zo maak je een succesvolle SEO-proof contentstrategie in 2023

Verder lezen over Zoekmachine

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Het aantal zoekopdrachten naar kunstmatige intelligentie (AI) heeft vorig jaar in Nederland een recordhoogte bereikt. Uit nieuwe cijfers van zoekmachine Google is een toename van 300% te zien sinds 2022 en 670% sinds 20...

Search19.01.2024

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar 2024 staat voor de deur en dat betekent dat een grote groep Nederlanders weer vol goede moed gaat beginnen met hun goede voornemens. Vaak staan doelen op het gebied van fysieke gezondheid bovenaan de lijs...

Advertising28.12.2023

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Dit kan je eraan doen!
Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Vanaf maart 2024 geldt in Europa de Digital Markets Act (DMA) voor techbedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Google (Alphabet). Deze wetgeving moet consumenten meer keuzevrijheid garanderen. Zo moeten de grote techbedr...

Online11.12.2023

Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Google bereidt 'DMA'-aanpassingen Chrome browser voor
​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord 'gratis.' Dat is wel wat minder dan...

Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Maar ook Vermeer & VanMoof
Google wilde Search App standaard in iOS integreren

Google staat in de VS aardig onder druk van de autoriteiten. Net zoals vele jaren geleden met Microsoft gebeurde – in de zaak van Internet Explorer – wordt Google beschuldigd van machtsmisbruik en het tegenwerken van...

Search31.10.2023

Google wilde Search App standaard in iOS integreren

CEO van Google moest getuigen in de antitrust zaak
Nieuwe Google Doodle ter ere van Jaap Eden

Google viert vandaag de 150ste geboortedag van de Nederlandse atleet Jaap Eden met een speciale ‘Doodle’ op de homepagina van de zoekmachine. In het begin van de 20e eeuw was hij een internationale sensatie vanwege z...

Search19.10.2023

Nieuwe Google Doodle ter ere van Jaap Eden