Search02.03.2009

iLocal komt met eigen zoektechnologie


ilocal-komt-met-eigen-zoektechnologie.jpg
ilocal-komt-met-eigen-zoektechnologie.jpg

iLocal maakt sinds enkele weken gebruik van een nieuwe op Open-Source gebaseerde zoektechnologie. Dat lijkt niet opvallend maar voor de wereld van Yellow Pages, waarbinnen het bedrijf opereert, wel degelijk.

Binnen die wereld van “Gouden en Gele Gidsen” is de veranderingsgezindheid niet bijster hoog en struikelt men nog steeds over internet. Het overstappen naar nieuwe innovatieve technologien is zeker geen vanzelfsprekendheid en dat geldt ook voor de toeleveranciers. Bedrijven die al sinds jaar en dag de industrie voorzien van technologie en met veel te weinig visie op onze snel veranderende wereld.

Dat iLocal die stap maakt is niet zo verrassend. Zonder “boeken” mee te moeten torsen is er 100% focus op online. In een gesprek met Niek Veendrick vertelde deze dat iLocal er alles aan is gedaan om zo snel mogelijk aansluiting te krijgen met web 2.0 en de mogelijkheden die daar liggen.

Dat onderdeel van hun strategie daarbij is dat de zoekmotor onder de site moet voldoen aan de modernste eisen lijkt vanzelfsprekend. De nieuwe zoekmachine is gebaseerd op Lucene en SOLR open source libraries.

We zijn het eerste bedrijf dat een local search platform lanceert gebaseerd op de Lucene/SOLR open source projecten’, zegt Edwin Adriaansen, CTO van ilocal. ‘We hebben vele unieke toevoegingen en verbeteringen gedaan aan de bestaande Lucene/SOLR codebase. Het intellectueel eigendom van deze verbeteringen is volledig in handen van ilocal. Tevens worden we met deze stap minder afhankelijk van externe technologie leveranciers, verbetert onze time to market en besparen we op licentiekosten. Tenslotte profiteren we van toekomstige verbeteringen die de open source community maakt op het Lucene / SOLR platform. Uiteraard geeft ilocal generieke verbeteringen op het platform terug aan de community.

Henkey
Henk de Hooge

Henk is Internet Entrepreneur, founder van Dutchcowboys en daarnaast tech en travelblogger, fotograaf, visual storyteller en bovenal een digitale nomade. Je maakt Henk vooral blij met bijzondere auto's, verre reizen en coole gadgets. Zijn grootste passies zijn echter innovatie, creativiteit en duurzaamheid.