Search12.11.2008

Nederlanders veranderen zoekgedrag


nederlanders-veranderen-zoekgedrag.jpg
nederlanders-veranderen-zoekgedrag.jpg

In deze economisch zwaardere tijden zijn er aantal verrassende veranderingen in het online zoekgedrag van Nederlanders te zien. Er wordt onder andere veel gezocht op veilige spaarrekeningen, goedkope brandstof en geldkluizen.

De data komen uit Insights for Search, een gratis Google tool, die laat zien hoeveel zoekopdrachten zijn gedaan voor een bepaalde term gerelateerd aan het aan het totaal aantal zoekopdrachten dat in Google is ingevoerd in dezelfde periode.

Onder de trends:
* In oktober en november dit jaar is het aantal zoekopdrachten naar “kluis” met 80% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar, voor zoekopdrachten naar “sparen” geldt dezelfde stijging van 80%.

* De zoekterm ”kortingsbon” is in oktober en november van dit jaar 50% populairder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar, het aantal zoekopdrachten naar ”beleggen” is in oktober en november van dit jaar gestegen met 54% ten opzichte van dezelfde periode in 2007.

* De zorgen van Nederlanders om de kredietcrisis uiten zich in zowel verwachte als onverwachte online zoekopdrachten: zoekopdrachten naar “spaarrentes vergelijken” steeg het afgelopen jaar met maar liefst 900%. Zoekopdrachten naar ”brandstofprijzen” zijn het afgelopen jaar met 70% omhoog gegaan, en de zoekopdracht naar ”rente hypotheek” steeg het afgelopen jaar met 50%. Ook het aantal zoekopdrachten naar de ”AEX” zijn het afgelopen jaar gestegen met 53%.

* Ook blijkt dat consumenten in tijden van economische recessie meer interesse hebben in ‘veilige’ investeringen. In 2008 zocht men bijna 3 keer zo veel naar ”goud” als naar ”diamant”; ”Goud” is ruim 190% populairder dan ”diamant” over het hele jaar heen gezien. “Sparen” blijkt voor consumenten nog altijd een veiligere ‘investering’ dan ”beleggen”. Het afgelopen jaar was het zoekwoord ”sparen” 205% populairder dan de zoekopdracht ”beleggen”.

* Dat de huidige economische situatie de gemoederen flink bezig houdt, blijkt, niet geheel verrassend, uit het stijgende aantal zoekopdrachten naar ‘kredietcrisis’ dat vanaf september wordt ingevoerd.  Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, wordt er 9900% meer gezocht op deze term.

Noud van Alem, Google Nederland, zegt, “Dit is een fascinerende manier om na te gaan hoe Nederlanders reageren op de huidige economische situatie. Iedere dag zoeken honderden miljoenen mensen op Google, hierdoor zien we trends real-time ontstaan. Waar grote groepen mensen naar zoeken geeft inzicht in trends, waar de bevolking geïnteresseerd in is en wat hen bezig houdt. En het beste aan deze tool is dat hij gratis is en voor iedereen toegankelijk.  Iedereen kan dus meer te weten komen over eerdere en huidige trends, en deze ook per regio en categorie bekijken.

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Laten we het even hebben over ons zoekgedrag in Google en de effecten daarvan als we de zoekmachine minder gaan gebruiken. In een tijdperk van AI lijkt dat misschien vanzelfsprekend al is daar nog niet echt bruikbare data over beschikbaar.

Advertising25.06.2024

AI heeft een gigantische impact op de werking van Google Ads

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Google kondigde tijdens het Cannes Lions Festival een reeks nieuwe en baanbrekende AI-tools aan die de manier waarop marketeers en creatieven werken fundamenteel kunnen gaan veranderen. Deze tools stellen marketeers in staat om nog sneller en efficiënter te werken, campagnes op maat te maken en resultaten in realtime te meten.

Technology19.06.2024

Google toont nieuwe AI-tools voor marketing en creatie tijdens Cannes Lions Festival

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

In de huidige wereld zien we steeds meer online activiteit. Mensen zijn actiever online, mensen zijn langer online en ze zijn vaker online. Het is dus belangrijk om online zichtbaar te zijn of gemakkelijk te worden gevonden.

Marketing19.06.2024

Waarom is online marketing essentieel voor je onderneming

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google zal er ongetwijfeld zijn algoritme nog op gaan aanpassen, maar dit zijn de belangrijke dingen die we hebben geleerd uit de lekkage bij de zoekmachinegigant.

Search03.06.2024

Wat we hebben geleerd uit het grote Google Zoeken-lek

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Google AI Overview moet met handige samenvattingen van zoekresultaten komen, maar raadde mensen aan om lijm op een pizza te doen. Zo zit dat.

Search31.05.2024

Google legt uit waarom de AI wilde dat je lijm op je pizza deed

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

Google wil minder commercie en meer experts naar voren schuiven in zijn laatste grote algoritme-update van Google Zoeken. Maar lukt dat ook?

Search28.05.2024

Kleine websites zullen verdwijnen door Google’s nieuwe update

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Zie je er als een berg tegenop om Google Foto's op te ruimen? Helemaal niet nodig. Met deze 5 tips heb je het zo gepiept.

Online27.05.2024

5 manieren om Google Foto’s snel op te ruimen

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken

Google gaat dat straks uitbreiden met AI-samenvattingen, waardoor je snel een soort basis-informatie krijgt over een bepaald onderwerp.

Online24.05.2024

Google wil je resultaten én het antwoord geven op Google Zoeken