Search20.12.2007

De evolutie van websearch


de-evolutie-van-websearch.jpg
de-evolutie-van-websearch.jpg

In Technology Review staat een interessant interview van Kate Greene met Peter Norvig, hoofd research bij Google. In dit artikel komt onder andere naar voren wat de visie van Google is op natuurlijke taal voor websearch. Norvig is expert in A.I. (kunstmatige intelligentie) en is zo’n beetje al zijn hele leven bezig met hoe computers denken en hoe deze nog efficiënter te maken. Norvig doceerde aan enkele universiteiten, werkte bij NASA , en schreef ‘AI: A Modern Approach’. In 2001 kwam hij bij Google terecht.

Toen Norvig in 2001 bij Google terecht kwam was web search nog redelijk eenvoudig: er wordt een pagina met resultaten gegenereerd met de meest relevante documenten voor gegeven query bovenaan. Maar ondertussen is het web gegroeid en moeten mensen meer(soortige) informatie snel kunnen filteren. In het artikel beantwoordt Norvig enkele interessante vragen.

Waarom is in de afgelopen 10jaar de look en feel van Google websearch amper veranderd?

We hebben iets bedacht dat mensen gewoon het prettigste vinden, we waren overigens niet het eerst die deze interface bedacht hebben. Eerdere zoekmachines als excite hadden al bewezen dat het handig is dat je een invulveld hebt waar je je query invult en vervolgens krijg je een lijst met de 10 best matchende resultaten en bij elk resultaat staat een korte beschrijving. Dit principe is simpel maar werkt gewoon enorm goed.

Wat is er wel veranderd? De achterkant bevat duizenden keren meer informatie, en ook zijn er inmiddels veel meer verschillende soorten media en bestandstypen. Ook is de ververs snelheid van de indexen veranderd, Enkele jaren geleden was het nog toereikend om indexen 1maal per maand te verversen, zoals bij bibliotheeksystemen waarbij de collectie ook gestaag groeit. Maar nu wil je indexen het liefst geheel uptodate hebben, zo dat het nieuws van 5min geleden al in de indexen verwerkt is.

Er wordt gezegd dat de accuraatheid van Google redelijk goed is, maar hoe weet men dit? En hoe maak je het beter?

We testen en tracken veel bij Google, als gebruikers op het eerste resultaat klikken en zijn vervolgens klaar met zoeken, weten we dat onze nummer 1 dus een goed antwoord was op de informatievraag van de gebruiker . Als ze veel moeten scrollen, door pagina’s skippen of een nieuwe query starten, weten we dat we niet het juiste antwoord hebben gegeven. Wat we ook doen is random queries genereren en getrainde personen (ingehuurd) de resultaten laten beoordelen. Dit soort oordelen zien we als een soort van gouden standaard. Maar aangezien het mensenwerk is, kunnen we nooit zoveel testen als onze datacenters genereren. Verder nodigen we ook mensen uit om ons te bezoeken in onze laboratoria, of we filmen ze thuis om te bekijken waar ze problemen mee hebben.

Bedrijven als Ask en Powerset hebben een sterk geloof in search dmv natuurlijke taal, zodat we in onze eigen woorden een vraag kunnen stellen aan het systeem. Dit kan eventuele ambiguitetsproblemen voorkomen. Wat gaat google met natuurlijke taal doen?

Wat google belangrijk aan natuurlijk taal vindt is het kunnen extraheren van de juiste informatiebehoefte uit een vraag. Maar we denken niet dat het in kunnen typen van een vraag in natuurlijke taal beter is dan het intikken van keywords. Een zin als ‘Wat is de hoofdstad van Frankrijk; is niet significant beter als het tikken van de keywords ‘hoofdstad Frankrijk’ . Wat wel belangrijk is om te weten is de verbintenis tussen woorden. Iets als ‘New York’ is anders dan ‘York’, maar ‘Vegas’ is weer hetzelfde als ‘Las Vegas’. En ‘Jersey’ en ‘New Jersey’ kan afhankelijk van de context wel of niet hetzelfde betekenen. Onze focus ligt dan dus ook in deze verbintenis van woorden. We bekijken dit vooral op woord en zinsdeel niveau en niet kijken zozeer naar een gehele zin.

Wordt google search persoonlijker?

We zijn op verschillende vlakken bezig. Zo personaliseren we bijvoorbeeld al nieuws en geven we gebruikers aanbevelingen voor nieuws artikelen. We bekijken wat voor nieuws een gebruiker bekijkt en vergelijken dit met andere gebruikers. Dit is eenvoudiger dat onze gehele databases te moeten doorzoeken naar geschikte artikelen voor de gebruiker. Deze technologie werkt perfect, alleen om deze technologie voor het hele web in te gaan zetten, is tamelijk complex, daarom beginnen we simpel met het nieuws.

Google over 2 tot 5 jaar? Er zal nog meer diversiteit aan content zijn. We zijn bezig met spraakherkenning en er komen verschillende interfaces op telefoons waar we ons ook mee gaan bezighouden. We gaan meer en meer verschillende typen data integreren in de websearch, vroeger moest je zelf nog een keuze maken tussen internet, afbeeldingen of video. Nu geven we een resultaten pagina terug met alle typen door elkaar heen, op zo een manier, dat het voor de gebruiker zijn gevoel klopt.

technologyreview.com

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over Google

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Google wil AI toevoegen aan je telefoongesprek om te voorkomen dat je wordt opgelicht. De kunstmatige intelligentie luistert mee.

Mobile15.05.2024

AI gaat met je telefoongesprekken meeluisteren

Wel voor een goed doel, waarschijnlijk
AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google heeft een nieuwe robothand helpen ontwikkelen met Deepmind. En die heeft het ook meteen even flink geslagen met een hamer.

Technology09.05.2024

Google slaat eigen robothand met een hamer: dit is waarom

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google heeft zijn nieuwe midrange-toestel Pixel 8a aangekondigd. Het toestel lijkt erg op het vlaggenschip van Google.

Mobile07.05.2024

Google Pixel 8a is officieel: lijkt veel op Pixel 8 en 8 Pro

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

Nederlandse retailers zijn goed in het binden van klanten aan hun merk en digitale marketing, maar schieten nog regelmatig tekort als het aankomt op SEO-optimalisatie en websiteprestatie.

Marketing06.05.2024

Google: Nederlandse retailer blinkt uit in loyaliteit en marketing

maar de website kan vaak beter
Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

De Herineringen-opties van Google Foto's zijn vaak leuk, maar soms zit je op een bepaald persoon niet te wachten. Google Foto's helpt.

Online02.05.2024

Verberg nu je ex van herinneringen op Google Foto’s

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

YouTube bestaat uit zoveel reclame, dat het soms niet meer leuk is om iets te kijken. Daar komt nu meer reclame bij: in de door jou gekozen pauze.

Advertising26.04.2024

YouTube wil straks ook reclame laten zien als je pauzeert

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Google Cloud heeft vandaag, tijdens het Google Cloud Next event in Las Vegas, nieuwe innovaties en verbeteringen aangekondigd voor Google Workspace.

Video10.04.2024

Dit is Google Vids – de nieuwe Workspace app

Verder lezen over Mac

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Het is deze week veertig jaar geleden dat Apple met zijn eerste Mac op de proppen kwam. Het bijzondere aan dit apparaat was dat het een alles-in-een computer was. Wel een los toetsenbord en losse muis, maar de monitor en...

Gadgets24.01.2024

​Apple Mac bestaat 40 jaar: en er is veel veranderd

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

We zien het de laatste tijd steeds vaker en op CES was het ook weer raak: de mini-PC. Het is een klein kastje dat je onder andere kent van Apple, de Mac Mini, maar ook van Intel met zijn Intel NUC. Ze zijn erg hip: is he...

Gadgets15.01.2024

Wat is een mini-PC en is het beter dan een gewone desktop?

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Apple biedt zijn zelfreparatieprogramma nu ook aan in Nederland. Goed nieuws, want hierdoor kun je Apple-onderdelen kopen om zelf je iPhone of je Mac te repareren. Zo heb je dus wel échte onderdelen, maar hoef je geen g...

Gadgets13.12.2023

Fix je iPhone of Mac gewoon zelf: Apple lanceert DIY in Nederland

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

Je moet er even voor opblijven, maar als je een beetje een Mac-fan bent, dan doe je dat natuurlijk. Waar evenementen van Apple meestal in de Amerikaanse ochtend plaatsvinden, heeft het bedrijf nu gekozen voor een moment...

Gadgets30.10.2023

Onze verwachtingen voor Apple’s Scary Fast-event vannacht

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

We kennen Apple als een vrij luxe merk. Het is niet goedkoop, het heeft een bepaalde uitstraling en die is voor velen aantrekkelijk. Apple lijkt echter laagdrempeliger te willen worden. Het zou werken aan een Chromebook-...

Gadgets06.09.2023

​Chromebook-alternatief: Apple heeft goedkope MacBook in de maak

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Als je deel uitmaakt van de bètatest van iOS 17 of macOS Sonoma, dan heb je geluk: je kunt namelijk passkeys gebruiken. Het woord is een combinatie van password en keys en dat betekent: toegang. Makkelijke toegang. Pass...

Cybercrime21.06.2023

Handig: Apple ID’s kunnen nu passkeys gebruiken

Relaxed inloggen op je iPhone
Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Apple-verkooppunt Amac heeft een abonnement geintroduceerd waardoor je voor een maandelijks bedrag Apple-computers en andere gadgets van Apple kunt huren. Een gadget-abonnement. Dat past helemaal in de huidige maatschapp...

Gadgets02.06.2023

Abonnement op een Macbook: of toch beter zelf kopen?

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Apples jaarlijkse, grote ontwikkelaarsconferentie komt er weer aan en dat betekent: aankondigingen van nieuwe tech. We zitten al in de startblokken, maar wat verwachten we eigenlijk dat Apple zoal zal aankondigen.

Technology02.06.2023

Dit verwachten we van Apple WWDC 2023 op 5 juni

Verder lezen over Zoekmachine

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Er werd veel gezegd, er werd ook wel heel wat gewauweld, maar Google heeft drie AI-mogelijkheden aangekondigd die ons opvielen.

Online14.05.2024

AI is wat de klok slaat: 3 grote AI-dingen die Google gaat doen

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

De zoekmachine van Google wordt binnenkort waarschijnlijk betaald. Niet voor iedereen: de versie zoals we die nu kennen blijft wat het is. Er wordt echter AI aan toegevoegd en dat zal waarschijnlijk geld kosten. Het nieu...

Search04.04.2024

Google’s zoekmachine gaat geld kosten en dat komt door AI

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Het aantal zoekopdrachten naar kunstmatige intelligentie (AI) heeft vorig jaar in Nederland een recordhoogte bereikt. Uit nieuwe cijfers van zoekmachine Google is een toename van 300% te zien sinds 2022 en 670% sinds 20...

Search19.01.2024

Het aantal zoekopdrachten naar AI steeg in 2023 met 300%

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Het nieuwe jaar 2024 staat voor de deur en dat betekent dat een grote groep Nederlanders weer vol goede moed gaat beginnen met hun goede voornemens. Vaak staan doelen op het gebied van fysieke gezondheid bovenaan de lijs...

Advertising28.12.2023

Zijn online advertenties over afvallen kwetsend rond de start van het nieuwe jaar?

Dit kan je eraan doen!
Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Vanaf maart 2024 geldt in Europa de Digital Markets Act (DMA) voor techbedrijven als Microsoft, Meta, Apple en Google (Alphabet). Deze wetgeving moet consumenten meer keuzevrijheid garanderen. Zo moeten de grote techbedr...

Online11.12.2023

Je kunt straks eenvoudiger je favoriete zoekmachine kiezen in Chrome

Google bereidt 'DMA'-aanpassingen Chrome browser voor
​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Google heeft bekendgemaakt welke woorden we nou het meest googelden en dat biedt een verrassende uitkomst op sommige vlakken. In Nederland hielden we ons vooral bezig met het overlijden van Matthew Perry, maar ook zanger...

Search11.12.2023

​Dit googelden we het meest in 2023: Oppenheimer en Rob de Nijs

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Kijk jij ook wel eens naar alle gratis ‘tweedehands parels’ die op Marktplaats worden aangeboden? Dan ben je zeker niet de enige. Dit jaar er werd 55,5 miljoen gezocht op het woord 'gratis.' Dat is wel wat minder dan...

Online06.12.2023

Jaaroverzicht Marktplaats: ook in 2023 scoort ‘gratis’ met 55,5 miljoen zoekopdrachten

Maar ook Vermeer & VanMoof
Google wilde Search App standaard in iOS integreren

Google staat in de VS aardig onder druk van de autoriteiten. Net zoals vele jaren geleden met Microsoft gebeurde – in de zaak van Internet Explorer – wordt Google beschuldigd van machtsmisbruik en het tegenwerken van...

Search31.10.2023

Google wilde Search App standaard in iOS integreren

CEO van Google moest getuigen in de antitrust zaak