David Janssen is cybersecurity analist en betrokken bij verscheidene initiatieven voor online veiligheid, waaronder VPNgids.nl. Voor Dutchcowboys.nl houdt hij ontwikkelingen bij op het gebied van VPN, online privacy, internetveiligheid en online vrijheid. Het is voor hem een mooie uitdaging de technische en droge materie rondom cybersecurity toegankelijk en aansprekend te maken voor een groot publiek.
Een VPN is een uitstekende manier om je internetverkeer extra te beveiligen, je privacy en identiteit te beschermen en blokkades op het internet te omzeilen. VPN wordt inmiddels wat meer gemeengoed, en een vlugge blik in de App Store en Play Store leert dat er honderden VPN-applicaties en aanbieders zijn. Aan de slag dus, maar hoe kies je de juiste VPN-provider?
Waar op letten bij het kiezen van een VPN
Er zijn enkele belangrijke features om op te letten bij het kiezen van een geschikte VPN. Denk aan het gewenste besturingssysteem, logbeleid, prijsklasse (betaald of gratis), encryptieprotocollen, torrentondersteuning en Netflix-compatibiliteit. In dit VPN review overzicht kun je VPN providers vergelijken en filteren op tal van functionaliteiten. De belangrijkste opties lichten we hieronder toe.
Besturingssysteem
Voor welke apparaten wil je VPN gebruiken? Bij veel VPN-aanbieders is het mogelijk op één abonnement meerdere apparaten tegelijk te beveiligen. Heb je dus een Windows laptop en een iPhone, dan is het een idee een VPN te kiezen die je op beide apparaten kan gebruiken. De meeste grote VPN-providers werken overigens goed met alle reguliere besturingssystemen (Windows, OS X, iOS, Android). Draai je Linux op je computer, dan wordt het echter al ietsje lastiger, maar ook dan zijn er nog genoeg opties.
Logbeleid
Ga je het internet op, dan is er altijd een entiteit die precies kan bijhouden wat jij online doet. Normaal gesproken is dat jouw internetprovider. Deze is ook verplicht logs bij te houden van jouw internetgedrag. Mochten er instanties aankloppen bij jouw internetprovider (bijvoorbeeld de overheid, auteursrechtenorganisaties of de politie), dan kan jouw provider jouw gegevens en internetgedrag overhandigen. Gebruik je echter een VPN, dan leidt je al je internetverkeer om via de servers van de VPN-provider. Voor jouw internetprovider is jouw data door de encryptie nu niet meer inzichtelijk, maar in plaats daarvan is het de VPN-provider die alles kan aflezen wat jij op internet doet. Veel VPN-providers kiezen er bewust voor hierbij niets te monitoren, omdat dit in essentie de dienst is die ze aanbieden: privacy! Je betaalt hen, in ruil daarvoor mag je al je data via hun netwerk sturen. Hierbij beveiligen ze je data en beloven ze bovendien niet te monitoren wat jij online doet. Maar je moet een VPN-provider dus wel kunnen vertrouwen.
Veel VPN-providers kiezen ervoor zich te registreren in privacy-paradijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen of Panama. In deze landen zijn de VPN-providers namelijk niet verplicht logs bij te houden van wat hun gebruikers doen. Als de autoriteiten dan komen aankloppen, dan is er simpelweg geen data te overhandigen. Helaas zijn er de afgelopen jaren al enkele providers tegen de lamp gelopen die claimden geen logs bij te houden, maar dit toch bleken te doen. Gelukkig zijn er ook providers die in rechtszaken reeds hebben aangetoond echt geen gebruikersdata bij te houden. Aangeraden wordt in ieder geval een no-logs provider te kiezen voor maximale privacy.
Beveiliging
Het is belangrijk te weten dat er veel belabberde tot ronduit gevaarlijke VPN’s zijn. Zo lekt een groot deel van de VPN’s gevoelige gebruikersdata, wordt in bepaalde gevallen het internetverkeer helemaal niet beveiligd, en wordt er soms zelfs malware geïnjecteerd. Wil je aan de slag met VPN, dan is het dus zaak een betrouwbare aanbieder te kiezen.
De meeste degelijke providers versleutelen je internetverkeer middels 256-bit encryptie. Zelfs met de snelste supercomputer ter wereld is deze beveiliging vrijwel niet te kraken. Daarnaast heb je mogelijk een voorkeur voor een specifiek beveiligingsprotocol, er zijn namelijk meerdere manieren waarop data versleuteld kan worden. Echter, voor het gros van de mensen voldoen de default protocollen die providers aanbieden. Daarnaast bieden sommige VPN-providers ook extra functionaliteiten, zoals malware-detectie en het blokkeren van notoire phishing sites.
Snelheid
Het gebruik van een VPN kan je internetverbinding vertragen. Dit komt omdat je een extra tussenstation (de VPN-server) inbouwt voor je internetverkeer waardoor de data fysiek een langere weg moet afleggen. Daarbij wordt de data ook nog eens versleuteld en ontsleuteld door de VPN-software. Dit proces zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd wat snelheidsverlies hebt als je een VPN-gebruikt. Bij een premium provider met een top-notch servernetwerk zal dit verlies slechts 5% zijn, en ondervind je hier totaal geen hinder van. Echter, er zijn ook VPN-servers waarbij je snelheid zo met 80 of 90% dropt. We hoeven je niet te vertellen dat er niets zo frustrerend is als langzaam internet, dus snelheid is een belangrijk punt!
Torrents en Netflix
VPN is een ideale tool om anoniem te torrenten, of om het ruime aanbod van Netflix te kijken (waaronder het USA-aanbod). Echter, niet alle VPN-aanbieders staan torrentverkeer toe (dit kan je een accountban opleveren). Daarnaast werken veel VPN’s niet met Netflix, omdat Netflix actief de IP-adressen van VPN-servers blokkeert. VPN-providers moeten dus continu nieuwe IP-adressen aanmaken om de VPN-blokkade van Netflix te blijven omzeilen. Wil je graag torrenten en Netflixen, kies dan een VPN-provider die torrentverkeer toestaat en die zich actief inzet om Netflix werkend te houden.
Gratis of premium
Er zijn zowel betaalde als gratis VPN-oplossingen. Gratis VPN’s kennen de nodige beperkingen, zoals snelheidslimieten en datalimieten. Gratis VPN’s bieden uitkomst als je sporadisch een keer een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om even snel in te loggen op een openbaar netwerk om te internetbankieren. Voor torrenten, streamen en structurele beveiliging van je dataverkeer zijn gratis VPN’s minder geschikt, omdat je al snel tegen de datalimieten en snelheidslimieten aanloopt. Het alternatief is een betaalde VPN-service, waarbij je doorgaans zo’n 2 tot 6 euro per maand betaalt. Dan krijg je over het algemeen onbeperkte bandbreedte, geen snelheidsbeperkingen en kan je de VPN gebruiken op meerdere apparaten tegelijkertijd. Daarbij kan je de VPN dus continu aan laten staan voor meer privacy en veiligheid bij alles wat je doet op internet. Bij goede VPN-aanbieders is er vaak een ruime geld-terug garantie en een customersupport om je te helpen met eventuele vragen.
Samenvattend geeft een goede VPN-aanbieder je meer privacy, veiligheid en vrijheid op internet. Met bovenstaande informatie ben jij een heel eind op weg een geschikte VPN-aanbieder te kiezen.
Verder lezen over Downloaden
Online12.02.2024
Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken
Entertainment01.01.2024
Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest
Online01.06.2023
Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk
Online09.08.2022
Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten
Google verwijderde er 650.000Online09.06.2022
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken
Online06.01.2022
Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer
Online02.07.2021
Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg
Cybercrime03.12.2020
BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden
Verder lezen over Nederland
Online11.12.2024
Zo ziet ‘de wetenschappelijke methode’ van onze wolvendeskundigen eruit
Lifestyle05.12.2024
Wat kost een verkeersbord eigenlijk?
Automotive04.12.2024
Geen Formule 1 Grand Prix van Zandvoort meer na 2026
Nieuws04.12.2024
Hoe konden Nederlandse wolvendeskundigen er zo faliekant naast zitten?
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Nieuws20.11.2024
Je zorgverzekering voor 2025 kiezen: hier moet je op letten
Technology18.11.2024
Onderzoek: Mkb heeft behoefte aan ondersteuning bij digitalisering
gebrek aan kennis en expertiseNieuws14.11.2024
Wolven die niet worden bejaagd, worden steeds brutaler!
Jaarlijks wolvenafschot dringend noodzakelijkVerder lezen over Privacy
Social Media25.11.2024
Bluesky neemt standpunt in tegen AI-training met gebruikersdata
Cybercrime30.09.2024
Hoe bescherm je de data in je brein?
Cybercrime16.09.2024
Eenvoudige tips voor meer privacy tijdens het reizen met openbaar vervoer
zorgen om privacy tijdens woon-werkverkeerSocial Media09.09.2024
Telegram modereert privégesprekken toch niet
Online24.04.2024
Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen
Cybercrime15.04.2024
Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?
Online18.03.2024
Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?
Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijnOnline15.02.2024
Je AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld
Doe het veiligVerder lezen over Security
DC Business09.12.2024
Waarom regressietests belangrijk zijn voor je IT-organisatie
Cybercrime25.11.2024
Ook bekende webshops kunnen je oplichten tijdens Black Friday
Gadgets25.11.2024
Review: Yale Linus slim deurslot L2 & Smart Keypad met vingerafdrukherkenning
En Black Friday deals!Cybercrime20.11.2024
Wortell opent nieuw next-gen Cyber Defense Center
Cybercrime11.11.2024
Dit zijn de huidige trends binnen cybersecurity en hoe je jezelf beschermt
Online06.11.2024
Veel computer-influencers zijn weinig meer dan pseudo-experts
Online31.10.2024
Eerst checken, dan bestellen: Klik niet meteen op die bestelknop!
Nieuwe campagne tegen onbetrouwbare webshopsCybercrime23.10.2024
Ransomwareaanvallen slagen nog steeds: 178 stuks in 2023
Verder lezen over VPN
Artificial Intelligence14.08.2024
Heeft AI-chatbot ChatGPT onze levens echt veranderd?
Online20.05.2024
5 tips om online veilig te zijn
Gaming28.03.2024
Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty
Online09.12.2022
Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht
Lifestyle06.09.2022
Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN
Online12.07.2022
Hoe kun je online pesten voorkomen?
Online03.05.2022
Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser
Media22.04.2022