Online18.04.2019

​Zo kies je een goede VPN provider


Een VPN is een uitstekende manier om je internetverkeer extra te beveiligen, je privacy en identiteit te beschermen en blokkades op het internet te omzeilen. VPN wordt inmiddels wat meer gemeengoed, en een vlugge blik in de App Store en Play Store leert dat er honderden VPN-applicaties en aanbieders zijn. Aan de slag dus, maar hoe kies je de juiste VPN-provider?

Waar op letten bij het kiezen van een VPN

Er zijn enkele belangrijke features om op te letten bij het kiezen van een geschikte VPN. Denk aan het gewenste besturingssysteem, logbeleid, prijsklasse (betaald of gratis), encryptieprotocollen, torrentondersteuning en Netflix-compatibiliteit. In dit VPN review overzicht kun je VPN providers vergelijken en filteren op tal van functionaliteiten. De belangrijkste opties lichten we hieronder toe.

Besturingssysteem

Voor welke apparaten wil je VPN gebruiken? Bij veel VPN-aanbieders is het mogelijk op één abonnement meerdere apparaten tegelijk te beveiligen. Heb je dus een Windows laptop en een iPhone, dan is het een idee een VPN te kiezen die je op beide apparaten kan gebruiken. De meeste grote VPN-providers werken overigens goed met alle reguliere besturingssystemen (Windows, OS X, iOS, Android). Draai je Linux op je computer, dan wordt het echter al ietsje lastiger, maar ook dan zijn er nog genoeg opties.

Logbeleid

Ga je het internet op, dan is er altijd een entiteit die precies kan bijhouden wat jij online doet. Normaal gesproken is dat jouw internetprovider. Deze is ook verplicht logs bij te houden van jouw internetgedrag. Mochten er instanties aankloppen bij jouw internetprovider (bijvoorbeeld de overheid, auteursrechtenorganisaties of de politie), dan kan jouw provider jouw gegevens en internetgedrag overhandigen. Gebruik je echter een VPN, dan leidt je al je internetverkeer om via de servers van de VPN-provider. Voor jouw internetprovider is jouw data door de encryptie nu niet meer inzichtelijk, maar in plaats daarvan is het de VPN-provider die alles kan aflezen wat jij op internet doet. Veel VPN-providers kiezen er bewust voor hierbij niets te monitoren, omdat dit in essentie de dienst is die ze aanbieden: privacy! Je betaalt hen, in ruil daarvoor mag je al je data via hun netwerk sturen. Hierbij beveiligen ze je data en beloven ze bovendien niet te monitoren wat jij online doet. Maar je moet een VPN-provider dus wel kunnen vertrouwen.

Veel VPN-providers kiezen ervoor zich te registreren in privacy-paradijzen, zoals de Britse Maagdeneilanden, de Seychellen of Panama. In deze landen zijn de VPN-providers namelijk niet verplicht logs bij te houden van wat hun gebruikers doen. Als de autoriteiten dan komen aankloppen, dan is er simpelweg geen data te overhandigen. Helaas zijn er de afgelopen jaren al enkele providers tegen de lamp gelopen die claimden geen logs bij te houden, maar dit toch bleken te doen. Gelukkig zijn er ook providers die in rechtszaken reeds hebben aangetoond echt geen gebruikersdata bij te houden. Aangeraden wordt in ieder geval een no-logs provider te kiezen voor maximale privacy.

Beveiliging

Het is belangrijk te weten dat er veel belabberde tot ronduit gevaarlijke VPN’s zijn. Zo lekt een groot deel van de VPN’s gevoelige gebruikersdata, wordt in bepaalde gevallen het internetverkeer helemaal niet beveiligd, en wordt er soms zelfs malware geïnjecteerd. Wil je aan de slag met VPN, dan is het dus zaak een betrouwbare aanbieder te kiezen.

De meeste degelijke providers versleutelen je internetverkeer middels 256-bit encryptie. Zelfs met de snelste supercomputer ter wereld is deze beveiliging vrijwel niet te kraken. Daarnaast heb je mogelijk een voorkeur voor een specifiek beveiligingsprotocol, er zijn namelijk meerdere manieren waarop data versleuteld kan worden. Echter, voor het gros van de mensen voldoen de default protocollen die providers aanbieden. Daarnaast bieden sommige VPN-providers ook extra functionaliteiten, zoals malware-detectie en het blokkeren van notoire phishing sites.

Snelheid

Het gebruik van een VPN kan je internetverbinding vertragen. Dit komt omdat je een extra tussenstation (de VPN-server) inbouwt voor je internetverkeer waardoor de data fysiek een langere weg moet afleggen. Daarbij wordt de data ook nog eens versleuteld en ontsleuteld door de VPN-software. Dit proces zorgt ervoor dat je eigenlijk altijd wat snelheidsverlies hebt als je een VPN-gebruikt. Bij een premium provider met een top-notch servernetwerk zal dit verlies slechts 5% zijn, en ondervind je hier totaal geen hinder van. Echter, er zijn ook VPN-servers waarbij je snelheid zo met 80 of 90% dropt. We hoeven je niet te vertellen dat er niets zo frustrerend is als langzaam internet, dus snelheid is een belangrijk punt!

Torrents en Netflix

VPN is een ideale tool om anoniem te torrenten, of om het ruime aanbod van Netflix te kijken (waaronder het USA-aanbod). Echter, niet alle VPN-aanbieders staan torrentverkeer toe (dit kan je een accountban opleveren). Daarnaast werken veel VPN’s niet met Netflix, omdat Netflix actief de IP-adressen van VPN-servers blokkeert. VPN-providers moeten dus continu nieuwe IP-adressen aanmaken om de VPN-blokkade van Netflix te blijven omzeilen. Wil je graag torrenten en Netflixen, kies dan een VPN-provider die torrentverkeer toestaat en die zich actief inzet om Netflix werkend te houden.

Gratis of premium

Er zijn zowel betaalde als gratis VPN-oplossingen. Gratis VPN’s kennen de nodige beperkingen, zoals snelheidslimieten en datalimieten. Gratis VPN’s bieden uitkomst als je sporadisch een keer een VPN nodig hebt, bijvoorbeeld om even snel in te loggen op een openbaar netwerk om te internetbankieren. Voor torrenten, streamen en structurele beveiliging van je dataverkeer zijn gratis VPN’s minder geschikt, omdat je al snel tegen de datalimieten en snelheidslimieten aanloopt. Het alternatief is een betaalde VPN-service, waarbij je doorgaans zo’n 2 tot 6 euro per maand betaalt. Dan krijg je over het algemeen onbeperkte bandbreedte, geen snelheidsbeperkingen en kan je de VPN gebruiken op meerdere apparaten tegelijkertijd. Daarbij kan je de VPN dus continu aan laten staan voor meer privacy en veiligheid bij alles wat je doet op internet. Bij goede VPN-aanbieders is er vaak een ruime geld-terug garantie en een customersupport om je te helpen met eventuele vragen.

Samenvattend geeft een goede VPN-aanbieder je meer privacy, veiligheid en vrijheid op internet. Met bovenstaande informatie ben jij een heel eind op weg een geschikte VPN-aanbieder te kiezen.

David Janssen

David Janssen is cybersecurity analist en betrokken bij verscheidene initiatieven voor online veiligheid, waaronder VPNgids.nl. Voor Dutchcowboys.nl houdt hij ontwikkelingen bij op het gebied van VPN, online privacy, internetveiligheid en online vrijheid. Het is voor hem een mooie uitdaging de technische en droge materie rondom cybersecurity toegankelijk en aansprekend te maken voor een groot publiek.

Verder lezen over Downloaden

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

Vroeger downloadden heel veel mensen illegaal hun muziek. We hadden het laatst al over Winamp dat je gebruikte om geripte of gedownloade muziek te beluisteren of te branden op je pc, maar hoe kwam je aan die muziek? Lime...

Online12.02.2024

Tijdmachine: LimeWire had niks met citrusvruchten te maken

​Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest

Netflix schijnt er bang voor te zijn geweest: de app Popcorn Time. Deze illegale streamingdienst heeft het helaas niet gered. We stappen in de tijdmachine en kijken wat er is gebeurd met deze app met zijn zeer toepasseli...

Entertainment01.01.2024

​Tijdmachine: Popcorn Time was bijna Netflix geweest

Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

Iedereen kent Pirate Bay nog wel, maar er zijn ook miljoenen mensen die een andere Torrent-site gebruiken voor hun films en series: RARBG. Echter gaat dat binnenkort veranderen, want RARBG stopt ermee. RARBG, dat een vre...

Online01.06.2023

Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

​Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten

Auteursrechtenorganisatie Stichting BREIN ken je waarschijnlijk vooral van de waarschuwingen die vaak op een dvd of Blu-ray staan. Het doet echter veel meer dan waarschuwen alleen. Zo meldde het al meer dan 21 miljoen il...

Online09.08.2022

​Stichting BREIN meldt 21 miljoen illegale zoekresultaten

Google verwijderde er 650.000
Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

Stichting Brein verliest het wederom van Ziggo. De rechter heeft bepaald dat Ziggo zijn klanten die aan illegale downloads doen hier niet op hoeft te aan te spreken. Brein wilde graag dat Ziggo een waarschuwing zou sture...

Online09.06.2022

Illegale downloader? Ziggo gaat je er niet op aanspreken

​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

Eén van de meest gebruikte apps om illegaal verkregen films en series te kijken is Popcorn Time. Piraterij is verboden, maar toch heeft de app lang kunnen bestaan. Inmiddels is die tijd voorbij: Popcorn Time gaat offlin...

Online06.01.2022

​Popcorn Time gaat offline: geen illegale films en series meer

Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg

Ziggo en Dutch FilmWorks liggen al heel lang met elkaar overhoop, want Dutch FilmWorks wil de klantgegevens hebben van mensen die illegaal de film The Hitman’s Bodyguard hebben gedownload via hun Ziggo-verbinding. Terw...

Online02.07.2021

Downloaders vrijuit: Ziggo geeft geen gegevens weg

BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden

Deze maand start Stichting BREIN een voorlichtingsproject gericht op mensen die frequent of langdurig illegaal films en series uploaden. Met speciaal ontwikkelde software worden de Nederlandse IP-adressen opgespoord. Het...

Cybercrime03.12.2020

BREIN gaat mensen waarschuwen die illegaal films en series uploaden

Verder lezen over Nederland

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Rijd je rond in Amsterdam en weet je niet waar je allemaal kunt parkeren? Of heb je niet zoveel tijd om een parkeerkaartje te halen? Parkeren is een stuk makkelijker geworden sinds er apps zijn waarmee je dat heel eenvoudig kunt doen.

Automotive13.06.2024

8 redenen om de Q-Park parkeerapp te gebruiken

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Elke reis vereist voorbereiding en planning. Als mensen op reis gaan, zoeken ze op de een of andere manier naar de beste opties op basis van hun financiële mogelijkheden. En, om zo eerlijk mogelijk te zijn, het is onwaarschijnlijk dat iemand zou weigeren om geld te besparen op zijn reis, omdat dit geld kan worden besteed aan verschillende soorten entertainment.

Lifestyle29.05.2024

Voordelig reizen door heel Nederland. Met deze tips kunnen autoreizigers geld besparen op hun reis

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

Spelers die bij Nederlandse online casino's gaan spelen kunnen gebruik maken van diverse soorten bonussen. Niet alleen krijgen nieuwe spelers vaak de mogelijkheid om hiervan te profiteren, ook voor bestaande gokkers die al langer een account hebben zijn er allerlei promoties.

Lifestyle21.05.2024

Nederlandse online casinobonussen uitgelegd

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Eigen tarieven bepalen en eigen werktijden: hoe fijn is dat? Het geeft een enorm gevoel van vrijheid, maar dat betekent niet dat er niet een paar dingen zijn die je toch echt wel even moet regelen. Deze 5 dingen zijn verstandig om op te letten als je je eigen bedrijf start.

Startups15.05.2024

5 dingen om op te letten als je je eigen bedrijf start

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Getir, gezien als een van de pioniers op het gebied van flitsbezorgingen van boodschappen, heeft vandaag (29 april 2024) aangekondigd dat zij het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en de Verenigde Staten gaat verlaten.

Nieuws29.04.2024

Getir stopt met flitsbezorging in Nederland

Ook weg uit de UK, US en Duitsland
Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Het is Koningsdag: de dag waarop je spullen kunt verkopen of blij kunt worden van een mooie aankoop voor weinig. Dit zijn de leukste tweets.

Nieuws27.04.2024

Het is Koningsdag! Dit zijn de leukste tweets en inhakers

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

Welkom in de dynamische wereld van online gokken, waar iedere klik je kan brengen naar een nieuw avontuur. Precies in het midden van deze digitale ontdekkingsreis vinden we het casino zonder Cruks, een oase voor spelers...

Entertainment09.04.2024

Alles wat je moet weten over het casino zonder Cruks

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Het is 420 meter lang en daarmee de langste hyperloop van Europa. We hebben het over het gloednieuwe European Hyperloop Center in Veendam. Het is te vinden bij Husa Logistics en kostte 7,5 miljoen euro om te bouwen. Spec...

Technology28.03.2024

De grootste hyperloop van Europa ligt in Nederland

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Verder lezen over Security

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

Microsoft reageert er verder niet op, maar een security-expert bewijst dat het hem is gelukt om mails te sturen vanuit @microsoft.com. Dat kan grote gevolgen hebben voor phishingmails.

Cybercrime19.06.2024

Pas op: nieuwe bug laat je als Microsoft-medewerker e-mails sturen

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

BIMI: het is niet alleen aspergebroccoli, het is ook een manier voor jou om te zien dat het echt de politie is die je mailt.

Online12.06.2024

BIMI: zo weet je straks dat het echt de politie is die je mailt

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

TikTok meldt nu dat hackers al meerdere accounts van grote merken en beroemdheden hebben aangevallen. Met succes.

Cybercrime05.06.2024

Bedrijfsprofielen en TikTok-beroemdheden worden online aangevallen

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Ticketmaster heeft als grootste ticketbedrijf enorm veel invloed, maar ook enorm veel klantgegevens. En die schijnen nu op straat te liggen.

Cybercrime30.05.2024

Mogelijk hack bij Ticketmaster: honderden miljoenen gegevens buitgemaakt

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

Er verschijnt dagelijks ransomware. ShrinkLocker is de nieuwe 'ster', het maakt misbruik van een belangrijk onderdeel van Windows: BitLocker.

Cybercrime29.05.2024

Pas op voor nieuwe ransomware die Windows BitLocker misbruikt

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Dell heeft een beveiligingsincident gehad. Het is nog wat onduidelijk wat er nu precies is buitgemaakt en waarom.

Cybercrime10.05.2024

Dell maakt melding van een mogelijk datalek

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Fortinet heeft een nieuwe editie van het Global Threat Landscape Report uitgebracht. In deze nieuwe editie van dit halfjaarlijkse rapport zien we de trends uit de periode van juli tot en met december 2023.

Cybercrime08.05.2024

Cybercriminelen maken sneller misbruik van nieuwe kwetsbaarheden

Zo blijkt uit nieuw Global Threat Landscape Report van Fortinet

Verder lezen over VPN

5 tips om online veilig te zijn

Heb jij wel eens een bericht ontvangen, met een eis om nu te betalen of je foto’s zullen online worden gezet? Of je krijgt een telefoontje en je hoort een tape van een of andere officiële instelling zoals Interpol, met de mededeling dat jouw identiteit is betrokken bij een fraudezaak en met de te nemen stappen.

Online20.05.2024

5 tips om online veilig te zijn

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

Is een van je grootste frustraties over Call of Duty dat je in drukke games wordt geplaatst, terwijl je het liever wat rustiger en overzichtelijker hebt? Daar zijn oplossingen voor. We lichten er eentje uit: een VPN gebr...

Gaming28.03.2024

​Zo omzeil je drukke servers in Call of Duty

​Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht

Het onderstaande artikel is tot stand gekomen na eigen onderzoek middels een vragenlijst gericht aan verschillende Nederlandse VPN-services. VPN's zijn oorspronkelijk ontwikkeld als versleutelde verbindingen over het in...

Online09.12.2022

​Het dubbelsnijdende zwaard van de VPN belicht

​Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN

Heb je een Netflix-abonnement en is je favoriete serie in Nederland nog niet beschikbaar? Grote kans dat je het nieuwe seizoen wel graag wilt zien, zeker als deze bij Netflix in Amerika al wel beschikbaar is! Gelukkig ho...

Lifestyle06.09.2022

​Kijk de Amerikaanse Netflix met een VPN

Hoe kun je online pesten voorkomen?

Worden lastiggevallen door mensen online gebeurt helaas veel. Online pesten klinkt vaak als iets dat alleen bij kinderen gebeurt, maar dat is zeker niet het geval. Sommige mensen worden online gepest door collega’s, la...

Online12.07.2022

Hoe kun je online pesten voorkomen?

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

Veel internetgebruikers benaderen het internet via de Chrome-browser of Safari: helemaal omdat die voorgeïnstalleerd zijn op een mobiele telefoon. Microsoft, dat zijn oorsprong vindt in alles PC, wil echter dat je zijn...

Online03.05.2022

Microsoft test gratis VPN-abonnement voor Edge-browser

​De beste manieren om F1 te kijken in 2022 (inclusief gratis, legale streams)

F1 seizoen 2022 is nu echt vol op stoom aan het komen. Eind vorig jaar brachten we op Dutchcowboys al verscheidene opties in kaart om F1 op televisie te kijken in het post-Ziggo tijdperk. Nu is het tijd om de balans op t...

Media22.04.2022

​De beste manieren om F1 te kijken in 2022 (inclusief gratis, legale streams)

4 voordelen die je kunt halen uit een VPN

Ooit de behoefte gehad om anoniemer te kunnen zijn online? Een Virtual Private Network (VPN) kan je daarbij van dienst zijn. Dit is een dienst die er voor zorgt dat alle data die je online verstuurt en ontvangt privé bl...

Online23.08.2021

4 voordelen die je kunt halen uit een VPN