De redactie van Dutchcowboys is te bereiken via redactie@dutchcowboys.nl
Een schoenendoos onder een arm meenemen of met een pak melk door de winkelstraat wandelen. Je ziet het steeds vaker gebeuren. Plastic tasjes verdwijnen langzaamaan of maken plaats voor herbruikbare, zoals bijvoorbeeld katoenen, tassen. Dit heeft te maken met een nieuwe regelgeving: sinds januari 2016 is het verboden om gratis plastic tasjes uit te delen in Nederland. Waarom? Vanwege de grote impact op het milieu die deze tasjes veroorzaken. Hieronder een aantal voorbeelden:
1. Uitputting van grondstoffen
Plastic tasjes worden gemaakt met fossiele energieën, zoals olie, en heel veel water. Hierdoor wordt gigantisch veel carbondioxide uitgestoten en afval geproduceerd. En dat is nog niet alles: er wordt niet gekeken naar de vervuiling die komt kijken bij transport en distributie. De productie van tasjes zorgt niet alleen voor uitputting van de grondstoffen van deze planeet, maar draagt ook bij aan de opwarming van de aarde. En dat alles voor een plastic tas? Is dat het werkelijk waard?
2. De vervuiling van de natuur
Er wordt geschat dat er per dag tussen één biljoen en vijfhonderd biljoen plastic tasjes ter wereld worden gebruikt. Met een gemiddelde gebruiksduur van 12(!) minuten. Maar wat gebeurt er als deze tasjes niet meer nodig zijn? Dan belanden ze regelrecht op een stortplaats. Dit komt doordat de tasjes te licht zijn om efficiënt gerecycled te worden, de recycling niet winstgevend is en het meer grondstoffen consumeert dan dat het daadwerkelijk kost om tasjes te produceren.
Is het echt zo erg als ze op een stortplaats belanden? Ja, en als ze in de natuur worden weggegooid, duurt het honderden jaren voordat ze worden afgebroken. Soms zelfs wel 400 jaar!
3. Gevaarlijk voor dieren
Niet alleen de flora lijdt dus onder deze vervuiling, maar ook de fauna. Jaarlijks komen honderdduizend dieren, zoals dolfijnen, walvissen, schildpadden, vissen of vogels vast te zitten in plastic tasjes die in de natuur zijn weggegooid. Dit resulteert in ernstige verwondingen. Of erger: de dieren gaan dood omdat ze de plastic resten verwarren met voedsel en plastic niet kunnen verteren. Dit heeft een aanzienlijke impact op de hele voedselketen en de biodiversiteit. Op dit moment ligt er zelfs meer plastic in de oceaan dan plankton. Blijkt uit de laatste schattingen.
4. Gevaarlijk voor mensen
Het heeft niet alleen gevolgen voor dieren, maar ook voor mensen. De chemische vervuiling die wordt veroorzaakt door plastic tasjes heeft uiteindelijk invloed op de kwaliteit van ons voedsel. En dat niet alleen. In veel overstromingsgevallen waren pijpleidingen en evacuatiepijpen verstopt met plastic tassen, waardoor het water sneller steeg.
Er zijn genoeg redenen te bedenken om plastic tasjes te verruilen voor herbruikbare exemplaren. Al is het enkel om praktische redenen. Tijd voor een alternatief: welke tasjes zijn net zo praktisch, maar hebben meer respect voor onze planeet?
1. Het biologisch afbreekbare tasje
Deze tas zou niet misstaan in de fruit- en groenteafdeling van de supermarkt. Hoewel hij wel gemaakt is van plastic, bestaat een groot deel van deze tas uit natuurlijke en biologisch afbreekbare materialen zoals aardappelzetmeel of maïs. Deze tas is composteerbaar, en daardoor toegestaan. Het enige wat je hoeft te doen is de sorteerinstructies volgen zodat je de tas op juiste wijze kan wegdoen.
2. De kraftpapieren tas
Ze worden al op grote schaal gebruikt door hippe bedrijven. De papieren tassen hebben het voordeel dat ze biologisch afbreekbaar, herbruikbaar en recyclebaar zijn. Ze kosten ook een stuk minder dan tasjes van biologisch afbreekbaar plastic en je kan de opvouwbare tasjes gemakkelijk bedrukken. Het enige nadeel van deze tas is dat hij poreus en breekbaar is als hij nat wordt.
3. De tas van synthetische vezels
Hoewel deze nog altijd gemaakt wordt van plastic, is de shopper een essentieel alternatief voor de plastic tas. Winkeliers hebben deze al jaren in hun assortiment. Het belangrijkste voordeel van de shopper is dat ze goedkoop zijn om te maken, en te kopen. Daarnaast kunnen deze tassen ook gerecycled worden. Hoewel het nog steeds fossiele brandstoffen kost om te maken (het blijven immers plastic tassen), zijn deze tassen veel minder schadelijk voor het milieu dan de wegwerp plastic tas.
4. Stoffen tassen (juten, katoen, linnen…)
De stoffen tassen worden steeds meer gebruikt door consumenten. Ze zijn veel milieuvriendelijker, kunnen biologisch zijn en worden gemaakt van uitsluitend natuurlijke materialen. Ze zijn stevig en herbruikbaar. De stoffen tassen zijn niet alleen handig om je spullen in te dragen, maar ze kunnen ook als modeaccessoire of promotiemiddel dienen. Er zijn websites waar je je eigen bedrukte papieren of stoffen tassen kan laten maken voor advertentiedoeleinden. Je kan het logo van je bedrijf op tasjes bedrukken en op deze manier slim adverteren terwijl je ook nog eens respectvol omgaat met het milieu.
De toekomst van onze planeet is nu, en dat begint ook de regering in te zien. Plannen om de plastic vervuiling tegen te gaan, worden nagestreefd. In 2025 zullen tassen verboden worden die slechts uit 60% biologisch afbreekbaar materiaal bestaan. En in 2020 zullen plastic borden en bestek niet meer in onze winkels te vinden zijn, aangezien deze ook flink bijdragen aan de huidige vervuiling van ons milieu.
Verder lezen over Duurzaamheid
Technology11.12.2024
Zo zit het straks met je zonnepanelen als de salderingsregeling stopt
Lifestyle09.12.2024
De 5 leukste cadeaus voor onder de kerstboom
Mobile02.12.2024
Waarom een Sim Only-abonnement een goede keuze is
Automotive25.11.2024
Bestelbusjes mogen langer de zero-emissiezone in
Automotive20.11.2024
COMIN: De Franse Ride-Hailing Startup die de markt op wil schudden
Nieuws16.11.2024
Consumentenbond: ‘zonnestroomsubsidie’ als alternatief voor salderingsregeling
DC Business14.11.2024
Ericsson Nederland verplaatst hoofdkantoor naar Breda
voor groei, innovatie en duurzaamheidAdvertising06.11.2024
Mag er straks nog wel reclame worden gemaakt voor vliegen?
Verder lezen over Toekomst
Artificial Intelligence29.10.2024
De toekomst van leren: KLM en de impact van AI
Technology11.09.2024
Crikorama verkozen tot winnaar James Dyson Award 2024
zelf krekels kweken!Technology04.09.2024
Challenge: Volledig autonoom dwergtomaten telen zonder menselijke tussenkomst
Events04.07.2024
Dit was het VINT Symposium van 2024
met als thema 'Echt Slim'Nieuws04.07.2024
Merganser: een Offshore Floating Solar platform in de Noordzee
Startups27.06.2024
In Brabant is het aantal startups met 22 procent toegenomen
Artificial Intelligence26.06.2024
Symposium ‘Artificial Intelligence’ door het Jeroen Bosch Ziekenhuis
Gadgets20.06.2024