Online29.12.2022

​Wat is hypotheekrente en waarom is het belangrijk?


Hypotheekrente-aftrek, dat kennen we van de jaarlijkse Belastingaangifte, maar wat is hypotheekrente en waarom is het zo belangrijk? Wanneer je een huis koopt, dan krijg je er sowieso mee te maken. Maar is het iets dat je juist hoog wilt hebben, of laag? Waarom zijn de verschillen hierin zo groot?

Een hypotheek is de lening die je aangaat voor het kunnen kopen van een woning. De rente die je op die lening betaalt is het geld dat je de hypotheekverstrekker verschuldigd bent bovenop het geleende bedrag zelf. Net als dat je op een persoonlijke lening ook rente moet betalen: je krijgt dat geld niet gratis, geldt dat ook voor een hypotheek. Die rente heet hypotheekrente.

Hypotheekrente

Je wil dus dat die rente zo laag mogelijk is, want dan betaal je zo min mogelijk extra aan je de hypotheek. Het is direct van invloed op hoeveel jij maandelijks kwijt bent aan je hypotheek. De hypotheekrente is niet standaard een bepaald percentage: het heeft te maken met verschillende factoren, namelijk de risico’s, de kosten en de inkoopprijs. De inkoopprijs is de prijs die hypotheekverstrekkers betalen aan de Nederlandsche Bank en de Europese Centrale Bank om weer geld van die banken te kunnen lenen. Maar ook als een hypotheekverstrekker het uit het eigen spaarvarken haalt, dan moet het rente betalen (net als dat je als individu ook rente betaalt bij een x aantal euro’s aan spaargeld). Het is allemaal rente die wordt doorberekend in jouw hypotheekrente.

Daarnaast nemen banken een risico met je door je zo’n groot geldbedrag te lenen. Nu zijn er wel manieren waarop de bank beoordeeld of je kredietwaardig bent, maar alsnog is er een risico dat je je hypotheek op een bepaald moment niet kunt betalen. Dat risicobedrag wordt ook meegenomen bij de totstandkoming van de hypotheekrente. Daarnaast heeft een hypotheekaanbieder bedrijfskosten die het ook nog even doorberekend: er moet toch iemand het licht aan kunnen doen op kantoor. Vaak is het rentepercentage ook nog afhankelijk van de economie: gaat het slecht met de economie, dan daalt de hypotheekrente (maar goed, de rest van het leven wordt duurder, dus reken je niet rijk).

Rentevaste periode

Het rentepercentage heeft tot slot ook nog te maken met de waarde van je woning, de hypotheekvorm en de rentevaste periode. Je kiest bij dat laatste hoe lang de rentevaste periode duurt (het kan 1 jaar zijn, maar ook 30 jaar). De rente staat dan vast, wat slim is om te doen als de rente laag is. Aan de andere kant weet je nooit wat er gaat gebeuren en of de rente veel lager zal worden op een x moment in die 30 jaar. Het voordeel aan het vastleggen is wel dat je meer zekerheid hebt over wat je maandlasten gaan zijn op het gebied van de hypotheek.

Kortom, er zijn enorm veel factoren die een rol spelen in het bepalen van de hypotheekrente. Wil je weten of je hierin iets kunt veranderen of welke keuze je het beste kunt maken, dan kun je het beste met een hypotheekadviseur praten: die kennen alle ins en outs van verschillende hypotheekverstrekkers en kunnen je vragen beantwoorden over de hypotheekrente.

[Fotocredits –
David © Adobe Stock]

Verder lezen over Toekomst

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

SAP Labs France, een SAP-dochteronderneming die zich bezighoudt met R&D-activiteiten, kondigt de opening aan van haar Customer Experience Center in het Zuid-Franse technologiepark Sophia Antipolis.

Technology17.04.2024

SAP opent een experience center dat volledig is gericht op AI

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Na de verhelderende presentaties tijdens de HLTH Europe Roadshow 2024 blijft één ding onmiskenbaar: de toekomst van de gezondheidszorg is nauw verweven met technologische innovatie.

Technology17.04.2024

AI in de Zorg: Inzichten van HLTH Europe Roadshow 2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Ergens in de uitgestrektheid van de ruimte zou zomaar een onopgemerkte asteroïde op koers kunnen liggen voor een frontale botsing met de aarde.

Technology15.04.2024

Die botsproef in de ruimte heeft een Nederlands tintje

Dit is HyperScout H.
Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Deze cursus is een initiatief om het brede publiek, scholieren, bedrijven en beleidsmakers bewust te maken van de opkomende mogelijkheden en uitdagingen van quantumtechnologie.

Technology15.04.2024

Nationale Quantum Cursus nu beschikbaar voor het grote publiek

Quantum wordt de volgende techrevolutie
2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

Weet je hoeveel van de stroom die je zonnepanelen opwekken je zelf gebruikt? 30 procent. De rest gaat terug het net op.

Technology12.04.2024

2024 is hét jaar om te investeren in een thuisbatterij

En dit is waarom
135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

Marketing12.04.2024

135.000 voetstappen voor een duurzame boodschap in de sneeuw

in de strijd tegen plastic
Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Het Freedom of Mobility Forum is is een platform dat geïnitieerd is door Stellantis, een van de grootste wereldwijde autofabrikanten en bij ons bekend met o.a. merken als Fiat, Opel, Peugeot, DS Automobiles, Citroen, Je...

Technology27.03.2024

Stellantis Freedom of Mobility Forum ambitie voor wereldwijde duurzame mobiliteit

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Vandaag de dag is een auto niet meer weg te denken uit onze wereld. En hoeveel problemen er ook aan verbonden zijn (files, brandstofprijzen, milieuschade, ongelukken, enzovoort), de mensheid blijft steeds meer nieuwe voe...

DC Business21.03.2024

Benzine, diesel of elektriciteit: wat is milieuvriendelijker?

Correlatie tussen prijs en milieuvriendelijkheid van brandstof in Nederland