Online14.09.2021

Wat is hosting en waarvoor heb je een webhost nodig?


De wondere wereld van het internet bestaat uit miljarden websites en webshops. Al deze sites hebben een eigen plekje nodig waar ze gevonden kunnen worden. Een plekje dat je bereikt door een webadres in te vullen. Die ruimte op het web? Daar heb je webhosting voor nodig.

Over webhosting

Om een website online te zetten, moet je als het ware een stukje webruimte huren. Dat doe je via een webhost. De bestanden die jouw website vormen, worden door de host opgeslagen. Dat is dus in feite waar je de data bewaart die jouw website vormt.

Een webhost verhuurt jou dus een plekje op het internet. Daarvoor is een server nodig: alle websites hebben nog een solide basis op een vaste server. Elke webhost heeft dan ook een fysieke server, of meerdere. Wil je dus een eigen website hebben? Met alleen een domeinnaam kom je er niet.

De domeinnaam: en dan?

De domeinnaam is de naam van je website, ofwel het webadres. Dat kan bijvoorbeeld zijn mooieschoenen.nl. De domeinnaam is het adres van je website. Je kunt het vergelijken met de straatnaam: daar kunnen mensen jou vinden. Het huis in die straat? Daarvoor heb je een kavel nodig, ofwel een webhost.

Aan de slag met hosting

De webhost bewaart dus in feite jouw website en zorgt dat deze altijd te bereiken is door middel van jouw domeinnaam, ofwel je adres. Er zijn duizenden webhosts om uit te kiezen. Zo zijn er grote partijen die duizenden websites onderhouden, maar ook kleinere hosts die slechts een enkele server onderhouden en dus niet veel websites beheren.

Als je aan de slag wil met je nieuwe website en hosting, moet je eerst een domeinnaam kopen. Met die domeinnaam kun je een webhost benaderen. Deze kan vervolgens de domeinnaam op zijn server zetten. Vanuit daar kun je gaan bouwen aan de website zelf: deze staat nu op een veilige plek welke door de host wordt bewaakt.

Soorten webhosting

We kunnen onderscheid maken tussen een aantal veelgebruikte soorten hosting. Er zijn ook afwijkingen en uitzonderingen, maar deze zijn de meest voorkomende en waarschijnlijk de soorten webhosts waar jij uit gaat kiezen:

  • shared hosting
  • VPS hosting
  • WordPress hosting

Grote providers bieden vaak meerdere soorten aan. Ook zijn er webhosts die werken met pakketten, zoals mijn.host.

Shared hosting

Voorheen werd het vaak afgeraden om een server te delen met veel andere websites. Een piek in het webverkeer van een van die sites kon er namelijk voor zorgen dat jouw website traag of onbereikbaar werd. Tegenwoordig is shared hosting sterk geoptimaliseerd en dusdanig verbeterd dat je er bij geavanceerde providers zeker vanuit mag gaan dat alles goed werkt.

Shared hosting is zelfs de meest gebruikte vorm van webhosting tegenwoordig. Het concept van servers delen is namelijk voordeliger en zorgt ervoor dat je bij een host kan aankloppen die veel kennis van zaken heeft. Technische problemen komen dan minder vaak voor.

WordPress hosting

WordPress is een softwareprogramma waarop je een website kunt bouwen. WordPress is daarvoor misschien wel het meest gebruikte programma. Er zijn dan ook miljarden websites wereldwijd die op dit systeem draaien. Daarom zijn er ook hosts die specifieke WordPress hosting aanbieden: zij hebben de hosting zo ingericht dat het optimaal compatibel is met WordPress websites.

WordPress hosting verschilt in bepaalde opzichten van reguliere hosting. Elke provider richt deze vorm van hosting weer anders in, maar er zijn vaak een aantal overeenkomsten:

Installatie gebeurt vaak eenvoudig via one-click installer. Daarmee voorkom je dat je allerlei handmatige stappen moet uitvoeren om je nieuwe website te configureren met je nieuwe host. De meest webhosts bieden dit tegenwoordig aan. Je WordPress website is daardoor vaak in enkele minuten al geïnstalleerd.

Daarnaast worden serverconfiguraties zo geoptimaliseerd dat ze WordPress sites sneller laden. Ook beveiligingsmaatregelen zijn specifiek op dit type systeem ingericht. Daarnaast zijn er per webhost afwijkende extraatjes of voordelen van dit type hosting. Bij mijn.host krijg je er bijvoorbeeld ook nog WordPress caching & staging bij.

VPS hosting

VPS betekent Virtual Private Server. De naam doet vermoeden dat je bij VPS een server helemaal voor jezelf hebt maar dat is niet precies het geval. Net als bij shared hosting moet je de server delen met andere websites. Wel heb je een eigen deel op die server. Dat wil zeggen dat er vaak meer geheugen en opslag voor je aanwezig is.

Het voordeel van dit type hosting is dat het ook zware, volle websites goed draaiende kan houden. Als je website veel opslag nodig heeft is dit aan te raden. Een nadeel is het prijskaartje: deze is anders dan bij shared hosting.

De host voor jou kiezen

Een webhost kiezen is een keuze die gebaseerd is op het type website dat je hebt. Werk je bijvoorbeeld met WordPress? Dan is de keuze voor de hand liggend. Heb je een kleine webshop? Dan is shared hosting vaak prima.

Maar let vooral ook op wat jij belangrijk vindt: is de klantenservice goed bereikbaar? Kun je ook speciale persoonlijke mailadressen erbij krijgen? Hoeveel ruimte heb je om je website uit te breiden, en hoeveel backups worden er gemaakt? Inventariseer vooraf wat je belangrijk vindt en maak de keuze die echt bij jou past!

Jeroen de Hooge

Jeroen is al meer dan 15 jaar betrokken bij Dutchcowboys. Voornamelijk als digital content creator. En dan voor alle titels van The Blogidea Factory. Liefhebber van advertising, entertainment, tech, gadgets, en eigenlijk alles online.

Verder lezen over hosting

​Hoe vind je een geschikte hosting provider?

Wil je een blog beginnen of heb je je eigen gym en heeft die nog een website nodig? Daarvoor heb je een hosting provider nodig. Die helpt je jouw stukje op het internet te claimen. De provider helpt met opslagruimte, zod...

DC Business07.12.2023

​Hoe vind je een geschikte hosting provider?

​Misgelopen samenwerking: hoster verpatst domeinnaam en gijzelt website/e-mail

Het gebeurt wel eens dat hosters domeinnamen ‘vasthouden’ of een website ‘gijzelen’ bij ruzie met de klant, meestal over de betaling. Eerder dit jaar was hierover een (hoger beroep) kort geding tussen hoster 4 Bi...

Online29.10.2021

​Misgelopen samenwerking: hoster verpatst domeinnaam en gijzelt website/e-mail

Versio neemt de Nederlandse webhostingprovider QDC over

Een overname in de wereld van webhosting. Versio B.V heeft de Nederlandse webhostingprovider QDC B.V. gekocht. Het is de eerste keer van Versio een ander bedrijf overneemt sinds het zelf onderdeel werd van Total Webhosti...

DC Business13.08.2020

Versio neemt de Nederlandse webhostingprovider QDC over

Tencent & Baidu winnen terrein op Alibaba in de sterk groeiende Chinese cloudmarkt

Chinese techgiganten Tencent Holdings en Baidu winnen marktaandeel in de snelgroeiende markt voor cloudinfrastructuur in China, hoewel de Alibaba Group de sector nog steeds domineert. Cloudmarkt Het marktaandeel van Ten...

Tech in Asia28.03.2020

Tencent & Baidu winnen terrein op Alibaba in de sterk groeiende Chinese cloudmarkt

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

De groei van het aantal domeinnamen met de Nederlandse .nl extensie neemt af. En domeinnamen met nieuwe extensies, zoals .shop, .online en .fun, zijn juist in opkomst. Dit en meer blijkt uit een nieuw domeinnaamonderzoek...

Online28.01.2020

De Nederlandse .nl extensie neemt af in populariteit

Populariteit .shop, .online en .fun groeit
​Hoe kun je continuïteit van je online applicaties garanderen bij een faillissement?

Een faillissement is slecht nieuws in een tijd waarin steeds meer organisaties voor de dagelijkse bedrijfsvoering direct afhankelijk zijn van hun IT-resources. Vaak heb je te maken met strikte regels omtrent informatiebe...

Nieuws20.12.2018

​Hoe kun je continuïteit van je online applicaties garanderen bij een faillissement?

POLL: Wat weet jij van Managed Webhosting?

Managed Hosting. Je krijgt een eigen server maar geeft het beheer en onderhoud hiervan uit handen. Het is een manier van hosting die steeds vaker voorkomt. Wat houdt dit in en waarom is het van belang? En maak jij er geb...

Online19.10.2018

POLL: Wat weet jij van Managed Webhosting?

​De invloed van webhosting op je SEO ranking

Als je een website hebt wil je niets liever dan ervoor zorgen dat deze zo hoog mogelijk in Google komt te staan. Het verbeteren van je positie in Google doe je met zoekmachine optimalisatie, ook wel SEO (Search Engine Op...

Search31.07.2018

​De invloed van webhosting op je SEO ranking

Verder lezen over Internet

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Iedereen kent de Error 404 wel, maar zou je er ook schoenen van aandoen? Natuurlijk, het is herkenbaar en het zal zeker wat mensen aan het lachen maken. Plus, het zijn Nike's.

Online16.04.2024

Nike komt met een 404 Error-schoen voor nerds

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

Heb je enig idee welke website er wereldwijd het meest wordt bezocht? Geen apps, maar website: dat is Google, dat had je vast al verwacht. Maar dat is niet de website waarop mensen de meeste tijd besteden. Het is geen Fa...

Online19.01.2024

​Op deze website spenderen mensen de meeste tijd

​Hoe Google in 2024 strijdt tegen third party cookies

Google doet er steeds meer aan om cookies van derden in zijn browser Chrome uit te roeien. Dat doet het omdat het meent dat de privacy van internetgebruikers hiermee niet voldoende beschermd wordt.

Online28.12.2023

​Hoe Google in 2024 strijdt tegen third party cookies

Tijdmachine: CU2 was hoe we leerden HTML’en

CU2 wordt vaak weggezet als een beetje een kansloze, eerste vorm van social media maar dat is wat ons betreft totaal onterecht. CU2 was juist een heel goede manier om contact te leggen, maar ook om je eerste stappen te z...

Online25.12.2023

Tijdmachine: CU2 was hoe we leerden HTML’en

Glasvezel nu op negen van de tien Nederlandse adressen

Wanneer je de afgelopen jaren door steden en dorpen reed, dan zal het je ongetwijfeld wel een keer opgevallen zijn dat er op veel plekken gegraven werd onder trottoirs en wegen. Tientallen bouwbedrijven hebben zich, en n...

Online19.12.2023

Glasvezel nu op negen van de tien Nederlandse adressen

Alleen in 2023 kwamen er al 1,5 miljoen bij
Bijna 40% van het internetgebruik op basisscholen is niet-educatief

Internetgebruik op basisscholen draagt lang niet altijd bij aan educatie, zo blijkt uit nieuwe gegevens. Anonieme cijfers vanuit de Myndr database bieden een inkijkje in het klassikale online gedrag van basisschoolgroepe...

Online15.12.2023

Bijna 40% van het internetgebruik op basisscholen is niet-educatief

Sociale Media & Games zorgen voor veel afleiding

Verder lezen over Online Shop

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

iDEAL kennen veel mensen als de handige betaaloptie bij webwinkels waarmee je meteen kunt betalen met je bankrekening. We kennen het al decennia en zijn er al helemaal aan gewend, maar in het buitenland zijn ze soms jalo...

Online09.04.2024

Direct betalen via iDEAL hoeft niet meer: nu kan het in drieën

​5 tips zodat je bij online shoppen niks retour hoeft te sturen

Webwinkels zijn er maar druk mee: al die retouren. Bij sommige winkels schijnen retourgestuurde kledingstukken gewoon in de shredder te gaan. Maar ook zonder dat ze geshredderd worden is het niet bepaald duurzaam, al die...

Online27.03.2024

​5 tips zodat je bij online shoppen niks retour hoeft te sturen

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

Amazon heeft geen geweldige ervaringen met AI, of met productpagina’s, maar het gaat de twee desondanks verenigen. Verkopers kunnen straks hun productpagina’s laten maken door kunstmatige intelligentie.

Online14.03.2024

​Amazon laat AI nu de productpagina’s maken voor verkopers

​Webshops pas op: de nieuwe cookiewet wordt volop overtreden

We horen wel veel over de Digital Markets Act vanuit het oogpunt van grote techbedrijven, maar vergis je niet: ook als je een kleine webshop runt krijg je hiermee te maken. Sinds vorige week is er nieuwe cookiewetgeving...

Online11.03.2024

​Webshops pas op: de nieuwe cookiewet wordt volop overtreden

​Hoe je vele honderden euro’s per jaar kunt besparen op boodschappen

Hieronder deel ik een bewezen strategie voor het besparen van vele honderden euro's per jaar op boodschappen. Het vergt slechts een iets verder vooruit kijken dan de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Per persoon kan...

Nieuws04.03.2024

​Hoe je vele honderden euro’s per jaar kunt besparen op boodschappen

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

Als winkel eigenaar ben je ongetwijfeld bekend met het belang van een efficiënt kassasysteem. In dit blog gaan we dieper in op waarom een goed kassasysteem essentieel is voor iedere winkel, en we belichten de voordelen...

DC Business22.02.2024

Een goed kassasysteem: de must voor iedere winkel eigenaar

​Klarna komt met abonnement op…. betalen?

We praten er misschien niet dagelijks over, we gebruiken het met zijn allen wel op zeer regelmatige basis. Soms omdat je iets wil kopen waar je eigenlijk even geen budget voor vrij hebt, soms omdat een andere betaalmanie...

Online25.01.2024

​Klarna komt met abonnement op…. betalen?

​CO2-uitstoot per verzonden pakket is flink afgenomen

De CO2-uitstoot in de last mile voor een e-commercepakket is ten opzichte van 2018 gedaald met 56% tot gemiddeld 100 gram CO2 per pakket. Zo blijkt uit de resultaten van een nieuw onderzoek van Thuiswinkel.org. De sector...

Online18.12.2023

​CO2-uitstoot per verzonden pakket is flink afgenomen

Verder lezen over Website

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

In 2023 heeft 67 procent van de bevolking van 12 jaar of ouder aangegeven op internet informatie gezien of gelezen te hebben die volgens hen niet waar was, of waarbij ze twijfelden aan de waarheid ervan.

Nieuws11.04.2024

Steeds meer mensen twijfelen aan de waarheid van online informatie

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

Een nieuw jaar staat voor de deur en dat betekent dat er weer nieuwe kansen zijn. Tijd voor nieuwe samenwerkingen of het verstevigen van bestaande relaties. Samen internet impact maken, dat doe je bijvoorbeeld met linkbu...

DC Business18.12.2023

​Dit zijn de linkbuilding trends voor 2024

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

OnlyFans: niemand ‘kent’ het, maar toch harkt de website per jaar een bizarre 5,6 miljard dollar binnen. Het platform waarop influencers en andere persoonlijkheden erotische content delen tegen betaling vindt gretig...

Online25.08.2023

​Zo bizar veel geld harkt OnlyFans binnen

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

Als je last hebt van een lekkage, kan dat natuurlijk behoorlijk vervelend zijn. Het kan zorgen voor waterschade, wat veel geld kan kosten en voor stress kan zorgen. Gelukkig zijn er een aantal dingen die je zelf kunt doe...

Lifestyle10.05.2023

Last van lekkage? Met deze 4 tips is dat snel opgelost!

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Goksites zijn in Nederland steeds populairder geworden, vooral door de opkomst van het internet en de toenemende beschikbaarheid van online gokdiensten. Veel mensen vinden het gemakkelijker om vanuit huis te gokken, en a...

Entertainment28.02.2023

​Hoe staat het met de Nederlandse goksites?

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

Op 11 mei aanstaande verzamelt de internationale SEO top zich in het oosten van ons land. In De Lindenberg in Nijmegen vindt dan de online marketing conferentie YoastCon plaats. De online marketing wereld is momenteel vo...

Marketing14.02.2023

Ook tijdens YoastCon komen Bard, Ernie en ChatGPT aan bod

11 mei een dag vol SEO
​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022

De koopjeswebsite iBood is gekroond tot Website van het Jaar 2022. Het is een belangrijke prijs omdat in deze verkiezing het publiek stemt in plaats van een vakjury. Daarnaast zijn er in verschillende categorieën nog me...

Online25.11.2022

​iBood is volgens het publiek de Website van het Jaar 2022

​Check deze drie zaken regelmatig op je website

Ondernemers investeren vaak veel geld in het laten maken van een nieuwe en goede site. Maar ook particulieren die een bedrijfje of webshop starten naast hun huidige baan weten vaak niet hoe snel ze moeten investeren in e...

DC Business20.10.2022

​Check deze drie zaken regelmatig op je website