Waarom je moet oppassen bij geld pinnen in het buitenland

Waarom je moet oppassen bij geld pinnen in het buitenland

Vorig artikel Volgend artikel

Je wil niet met te veel geld op zak in het vliegtuig of in de auto stappen, maar als je naar een ander land reist heb je vaak wel baat bij een stapeltje cash in je zak. Toch handig als je naar een marktje gaat, als je pinpas het om wat voor reden dan ook niet doet of als je iemand fooi wil geven. Je kunt dat geld beter in Nederland pinnen, want buiten Nederland ben je al gauw 2,25 euro kwijt om het op te nemen (en ook nog 1,2% valutakosten als het je tegenzit). Waarom is dat eigenlijk?

Geld pinnen op vakantie

Zelfs als je in Europa op vakantie gaat, dan kun je er donder op zeggen dat je meer moet betalen voor pinnen dan het geld dat je daadwerkelijk opneemt. Dat komt omdat er altijd een extra heffing is op pinnen in het buitenland, als je geld uit ‘de muur’ wil halen. Enerzijds wil je niet met te veel geld het vliegtuig of de auto in stappen, maar aan de andere kant kun je nu eenmaal niet overal je pinpas (of je telefoon) trekken om even van een pinterminal gebruik te maken. Hup, naar de ATM dus, maar het is slim om dan niet voor 50 euro te pinnen. Neem meteen wat extra op, want je wil het aantal ATM-transacties zo laag mogelijk houden. Zo betaal je maar één keer die heffing in plaats van vijf keer voor kleine bedragen.

Aankloppen bij een ATM

Maar, waar komen die extra kosten toch vandaan? Het is makkelijk om te zeggen: dat zijn administratiekosten. Natuurlijk klopt dat gedeeltelijk wel: het kost nu eenmaal meer moeite om de systemen van buitenlandse banken te koppelen aan dat van je eigen bank. Het kost ook geld om zo’n ATM (geldautomaat) up and running te houden: je moet zorgen dat hij stroom heeft, dat hij veilig is en natuurlijk dat er geld inzit. Je bent als bank dus ook wel wat geld kwijt aan het onderhoud ervan. Tot nu toe is dat iets waar

Het vervelende is dat er geen peil op die kosten te trekken is. Sommige banken vragen 75 cent, anderen gaan al gauw naar meer. Er zijn ook banken die pas een vergoeding vragen als je flinke bedragen pint. Kortom, je weet eigenlijk niet snel waar je nou precies aan toe bent als je geld opneemt in het buitenland. Wel kun je zonder transactiekosten iets afrekenen als de winkel Maestro of V Pay ondersteunt. Er zijn landen in Europa waar ook geld uit de muur trekken niet extra’s kost, maar zeker weten doe je het -tot je het daadwerkelijk doet- nooit. Duitsland, Griekenland, Spanje en Oostenrijk zijn typische gevallen van landen waarin er wel degelijk transactiekosten worden gerekend.

Ook geld betalen bij pinnen in Nederland

Daarnaast is het ook in Nederland helaas een trend aan het worden om mensen die pinnen binnen het eigen land geld te vragen. Geld waarover je al belasting betaalt, wat dus helemaal van jou is, gaat je dus alsnog meer geld kosten. Je betaalt straks geld om bij je eigen geld te mogen en dat wordt door veel mensen en consumentenorganisaties afgewezen. Je moet al gauw 75 cent tot 80 cent neertellen per transactie, al zit het bij sommige banken in het ‘betaalpas’-pakket. Banken die transactiekosten rekenen om in Nederland geld op te nemen uit de muur, die zullen in het buitenland minimaal datzelfde bedrag rekenen.

Hoe je je kosten in het buitenland toch laag houdt? In het geval van eurolanden is dat ofwel van thuis al veel cash euro’s meenemen (maar houd er wel rekening mee dat dat misschien gestolen wordt, dus maak het ook weer niet te gek) of zo veel mogelijk direct in winkels en restaurants pinnen. Een creditcard mag door veel mensen wel worden gezien als het ideale betaalmiddel op vakantie, ook die komt met zijn nadelen. Zo kost het bij een creditcard eigenlijk altijd zo’n 5 euro extra. Je kunt dan dus beter je betaalpas gebruiken als je geld wil besparen. Mocht de vraag in de winkel of in het restaurant zijn in welke munteenheid je wil afrekenen: kies dan altijd voor de lokale munteenheid. Je bent dan namelijk altijd goedkoper uit. Er zijn ook banken, zoals Bunq, die je kunnen aangeven in welke valuta je het beste kunt afrekenen: zo zijn Engelse ponden de laatste tijd erg populair voor dit doel.

Jouw geld

Op dit moment strijden diverse consumentenorganisaties voor een duidelijkere, transparantere communicatie rondom de extra kosten die komen bij het pinnen van geld in het buitenland. Zo kun je goed geïnformeerd keuzes maken. Het gaat immers uiteindelijk altijd om jouw geld.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...