VR in de auto: nieuwe Audi's krijgen het al

VR in de auto: nieuwe Audi's krijgen het al

Hallo Holoride

Vorig artikel Volgend artikel

Audi wil virtual reality-ervaringen toevoegen aan zijn bolides. Heb je een Audi met het meest recente besturingssysteem van het merk, dan kun je er al mee aan de slag. Het gaat om een samenwerking met Holoride, een dochteronderneming van Audi die het voor mensen in de auto die niet rijden mogelijk maakt om in een virtual realitywereld te stappen.

Audi Holoride

Het is geen goedkope rit: je bent voor het Holoride Pioneer Pack wel 700 euro kwijt. Daarvoor krijg je wel een HTC Vive Flow VR-bril, een 8BitDo Pro 2-gamepad en een abonnement van een jaar op het Holoride-platform. Hiervoor moet je wel een 2023 Audi hebben of nieuwer, met MIB 3. Let wel: je hebt dan één VR-bril, dus er kan maar één iemand in de auto virtual reality-spellen doen. Je kunt er trouwens meer mee doen dan alleen spellen spelen: Netflix kijken is ook een optie.

Het gaat wel echt om een VR-ervaring, dus geen augmented reality. Dat betekent dat je niet de echte wereld om je heen ziet. We vragen ons af wat dat doet met autoziekte. Immers worden mensen al wat sneller misselijk van in een gewone stilstaande kamer met een virtual reality-bril op te staan of zitten, laat staan als je in een rijdende auto zit. Ook kunnen we ons voorstellen dat je iets minder dynamisch kunt bewegen, want je zit immers in de gordel. Daar is iets op gevonden.

VR-spelen in de auto

Eén van de games die beschikbaar is op Holoride is Cloudbreaker, een spel waarbij je een robot bestuurt die door allemaal zwevende onderdelen moet gaan, om te zorgen dat hij punten verdient en slechteriken doodt. Wanneer de auto stilstaat, dan gaat de VR-wereld op de bril ook langzamer. Gaat de auto juist harder, dan komt alles in het spel veel sneller op je af. Succes dus als je met een snelheidsduivel op de Duitse autobahn rijdt: die zal het spel een stuk moeilijker voor je maken.

Zelfs als de auto een bocht maakt, dan reageert de VR-wereld daarop, zodat je niet volledig misselijk bent omdat je echte lijf een heel andere beweging doormaakt dan je virtuele ‘ik’. Dit alles kan onder andere door GPS-connectiviteit. Ook speelt informatie uit de auto een rol, zoals over de beweging en de snelheid van de wielen. Dit wordt allemaal via Bluetooth doorgegeven aan de headset. De headset werkt verder met een Android-telefoon. Je kunt naast Netflixen en gamen bijvoorbeeld ook YouTube-video’s kijken, maar die zijn niet aangepast op hoe de auto beweegt, waardoor je daar wel wat sneller autoziek van wordt. Datzelfde geldt overigens voor Netflix, dus dat is misschien toch meer iets om lekker te kijken als de auto geparkeerd staat.

Het Holoride Pioneer Pack is alleen verkrijgbaar in Duitsland, maar volgend jaar verschijnt het ook in de Verenigde Staten.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...