Twitch gaat de fout in met 'genderneutrale' term 'womxn'

Twitch gaat de fout in met 'genderneutrale' term 'womxn'

Vorig artikel Volgend artikel

Streamingplatform Twitch dacht een oplossing te hebben voor het gevoelig thema: genderneutraliteit. Het bedrijf had juist bedacht om de term 'womxn' te gebruiken om genderneutraal te zijn in haar taalgebruik.

Daar komen ze nu op terug na felle kritiek van diverse transgender gemeenschappen.

Twitch krijgt veel kritiek

Online LGBT-gemeenschappen noemden de verandering transfobie (angst voor transmensen en transseksualiteit). Het suggereerde volgens hun dat transvrouwen geen vrouwen waren.

'Womxn' is een populair alternatief woord geworden in Amerika voor mensen die zeggen dat de term 'vrouwen' patriarchale wortels heeft. Dat wil zeggen dat de term 'vrouwen' bedacht is door mannen. Beetje ingewikkeld, maar het gaat om de oorsprong van het woord.

Twitch geeft reactie via Twitter

Twitch heeft via Twitter een statement naar buiten gebracht. "Hoewel we oorspronkelijk een woord wilden gebruiken dat de tekortkoming van gender-binaire taal erkent, zullen we, nadat we direct van jullie kritiek hebben gekregen, gewoon weer het woord vrouwen gaan gebruiken."

Twitch wil vooral naar voren brengen dat ze erg inclusief zijn. "We willen je verzekeren dat we hebben en zullen blijven werken met de LGBTQIA + -gemeenschap. We zijn nog aan het leren. Onze goede bedoelingen staan niet altijd gelijk aan positieve impact, maar we zijn vastbesloten om vanuit deze ervaringen te groeien, het beter te doen en ervoor te zorgen dat we voor iedereen inclusief zijn."

[foto: Caspar Camille Rubin on Unsplash]

Floyd Aanen

Floyd is journalist en al jarenlang als razende reporter werkzaam in de (landelijke) media. Daarnaast een passievolle podcastmaker en hij staat graag voor...