Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

Torrent-site RARBG stopt ermee: einde van een tijdperk

Vorig artikel Volgend artikel

Iedereen kent Pirate Bay nog wel, maar er zijn ook miljoenen mensen die een andere Torrent-site gebruiken voor hun films en series: RARBG. Echter gaat dat binnenkort veranderen, want RARBG stopt ermee. RARBG, dat een vreemde naam heeft die lijkt op een afkorting, maar eigenlijk staat voor RAR (een zip-file) en BG (Bulgarije), moet mede stoppen door de nasleep van corona.

Afscheidsbrief

Het team schrijft: “De afgelopen 2 jaar waren erg moeilijk voor ons - sommige mensen in ons team stierven door complicaties door het coronavirus, anderen lijden nog steeds onder de bijwerkingen ervan en zijn helemaal niet in staat om te werken. Sommigen vechten ook tegen de oorlog in Europa - aan beide zijden.

Ook de stijging van de stroomprijzen in datacenters in Europa heeft ons hard getroffen. De inflatie maakt onze dagelijkse uitgaven onmogelijk. Daarom kunnen we deze site niet langer runnen zonder enorme uitgaven die we niet langer uit eigen zak kunnen betalen. Na een [sic] unanieme stemming hebben we besloten dat we het niet langer kunnen doen. Het spijt ons :(“

RARBG

Het moge duidelijk zijn dat het team niet per se achter het besluit staat: als in, het is geen morele beslissing of een besluit dat wordt genomen omdat gebruikers weg zouden blijven. Het is puur een op financiën en mankracht gebaseerd besluit, waardoor we denken dat het misschien niet eens helemaal het einde zal zijn van RARBG: het zal ons niets verbazen als fans misschien wel op de bres springen en met een alternatief komen. Maar toch, vooralsnog sluit RARBG zijn deuren en is peer-to-peer file sharing via het BitTorrent-protocol niet meer op die site mogelijk.

RARGB bestond 9 jaar: het was opgericht in 2014 en kwam regelmatig voorbij als het ging om de meest gebruikte torrentsites ter wereld. Het was niet mogelijk om je eigen torrents te uploaden, waardoor het misschien mede daardoor ook een wat arbeidsintensieve website was. Je kon er naast films en series ook terecht voor software en muziek. De website heeft het lang goed gedaan, al waren er wel soms de nodige uitdagingen: zo werd het in 2019 aangemerkt als een beruchte markt en zat ook de Bulgaarse overheid ze op de hielen. Echter is het nooit tot grote rechtszaken gekomen met flinke geldboetes of sluiting, zoals we bij andere torrentsites wel hebben gezien.

Geen torrents meer

We zullen het waarschijnlijk vaker gaan zien: websites en platforms die sluiten. De kosten van datacenters in Europa zijn aanzienlijk toegenomen in een economie waarin het ene na het andere omhoog gaat in prijs. Voor veel mensen is het zonde dat RARGB tot zijn einde is gekomen: het stond altijd bekend om zijn hoge kwaliteit releases. Tegelijkertijd zijn veel mensen die in de beginjaren van deze eeuw volop downloaden overgestapt op bioscoopabonnementen en streamingdiensten om aan hun goede kwaliteit content te komen. Is ook wat eerlijker: zo worden de makers van de films en series in ieder geval betaald voor hun werk en heb je niet het gedoe van het zoeken naar een juist bestand. Hoewel dat op de website van deze Bulgaren (en overige Europeanen) dus geen enorm groot probleem was. Hoe het ook zij, het is nu over en uit met RARBG, al zal de website zeker nog lang in de geschiedenis staan als een van de grootste, meest sympathieke torrentsites.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...