​Tijdmachine: MSN Messenger maakte alle ouders boos

​Tijdmachine: MSN Messenger maakte alle ouders boos

Vorig artikel Volgend artikel

In onze nieuwe rubriek Tijdmachine stappen we in een tijdmachine en bekijken we een bepaalde tool of object van vroeger even van wat dichterbij. Wat maakte het nou zo’n succes? Wie gebruikte het? Waarom heeft het de tand des tijds niet overleefd? Bloep-bloep: vandaag duiken we in de wereld van MSN Messenger.MSN Messenger werd populair rond het jaar 2000 en dat was een heel belangrijke tijd voor het internet.

MSN Messenger

We gingen in die tijd een beetje over van het gewone internet met het modem dat allerlei gekke geluiden maakte, naar een wat meer volwassen adsl-verbinding. Er is een programmaatje dat ervoor heeft gezorgd dat veel gezinnen nog iets eerder op adsl overstapten: MSN Messenger. Uren zaten jongeren op die messenger met elkaar te chatten en dat liep qua telefoonkosten flink in de papieren.

Nudge

Hoge internetkosten

Boze ouders, ‘sloten’ op de computer, computers uit kinderkamers: er werden allerlei maatregelen getroffen om het MSN’en een beetje te beperken en te zorgen dat huiswerk af kwam en de telefoonrekening acceptabel bleef. Dat was geen makkelijke kluif, want MSN Messenger was enorm verslavend. Het was voor veel jongeren een van de eerste manieren om thuis toch op een relaxte manier in contact te blijven met klasgenoten, vriendjes, vriendinnetjes, enzovoort.

Sommige mensen maakten er een sport van om elke dag een betekenisvolle quote of songtekst in hun MSN-naam te zetten, anderen deden juist hun best om zo goed mogelijk te presteren in de spelletjes die je kon doen naast het chatten. Bejeweled bijvoorbeeld. MSN zorgde er ook voor dat we veel meer emoji zijn gaan gebruiken. Of wat zeggen we, emoji? Dat heette toen een 'emoticon'. Sommige mensen weten nog steeds welke emoticon er bijvoorbeeld schuilging achter de (F), en missen ook een goede variant van de :S-smiley.

MSN Naam

Windows Live Messenger

MSN Messenger was echt vele jaren een hit, maar in 2012 kwam daar officieel een einde aan. Toen stopte het: al heette het toen al geen MSN Messenger meer, maar Windows Live Messenger. De ondersteuning stopte uiteindelijk in 2013 en MSN is eigenlijk overgegaan in Skype, hoewel Skype nu juist weer dreigt over te gaan in Teams, wat weer wat meer zakelijk is. Jammer, want MSN Messenger had zo zijn charme. De bekende notitifactie-geluidjes, de manier waarop het steeds verder werd uitgebreid en je op een gegeven moment ook audio- en videogesprekken kon hebben. En die irritante buzzers versturen waardoor je venster schudde.

MSN begon ooit in 1999 en het is 5 tot 10 jaar lang voor veel mensen een enorm belangrijk communicatiemiddel geweest, waarbij vooral 2004 een succesjaar was met maar liefst 27 miljoen gebruikers in Europa. Dat ging nog wel een tijdje door met de populariteit. Echter maakten smartphones plaats voor de computer en WhatsApp voor MSN. Ook kwamen er veel meer social media bij, waardoor mensen zich daar meer op richtten om met elkaar te praten. Gelukkig maar ook, want aL dIe BrEeZah-MsN-taAl wA5 50m5 h3fT1g! Maar nog steeds hebben we dingen als brb (be right back) en rolf (rolling on the floor laughing) toch wel mede te danken aan MSN Messenger. Wij (L) ervan.

Emotiecon
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...