​Google Maps geeft je nu zuinigere, milieuvriendelijkere routes

​Google Maps geeft je nu zuinigere, milieuvriendelijkere routes

Vorig artikel Volgend artikel

Zuinig rijden kun je natuurlijk zelf beïnvloeden, maar Google Maps helpt je er nu bij. Het geeft zuinigere routes aan zodat je brandstof bespaard en milieuvriendelijker rijdt. De app kan dit doen door naar meerdere factoren te kijken.

Google Maps

Zo kijkt Google Maps naar het gemiddelde brandstofgebruik, maar ook naar snelheidslimieten, wat voor soort weg het is, welke verkeerspatronen er zijn en -al is dit in Nederland toch iets minder van toepassing- hoe steil de weg is. Immers is daar vaak wat meer gas voor nodig. Google heeft die factoren niet allemaal zelf bedacht. Het heeft de hulp ingeschakeld van onder andere het Europees Milieuagentschap. Ook heeft het zijn eigen data die het inmiddels al jaren verzameld via Google Maps ingezet om te bepalen welke route het meest zuinig is.

Om gebruik te maken van deze nieuwe mogelijkheid, moet je eerst invoeren op welk type brandstof je auto rijdt. Je kunt daarbij kiezen tussen benzine, diesel, elektrisch of hybride. Google kan heel specifiek per brandstoftype berekenen welke route het meest geschikt is. Google meent dat filerijden met een hybride of elektrische auto beter is dan met bijvoorbeeld een diesel. Terwijl een diesel weer efficiënter is als er op hoge snelheden wordt gereden.

Milieuvriendelijke route

De eco-vriendelijke modus van Google Maps was eerder al beschikbaar in andere landen, maar komt nu dus ook naar Nederland. Wel is het nieuw dat je nu ook kunt selecteren op welk type brandstof je auto rijdt. Uiteraard is het nog steeds ook aan de bestuurder om zuinig te rijden. Manieren om dat te doen zijn bijvoorbeeld door de auto voor een stoplicht te laten uitrollen in plaats van nog een dot gas te geven en vervolgens af te remmen. Ook helpt het om een goede bandenspanning te hebben, wat ook meteen een stuk veiliger rijdt omdat je meer grip hebt op de weg.

Verder betekent groen rijden dat je het beste zo min mogelijk remt en zo min mogelijk gas geeft: daarom is bijvoorbeeld een cruise controlfunctie zeer milieuvriendelijk: je houdt je snelheid hierbij constant. Sowieso is het trouwens het meest zuinig om tussen de 70 en 90 kilometer per uur te rijden, al heb je dat uiteraard niet altijd voor het zeggen: zeker op de snelweg moet je dat uiteraard niet doen als de rest van de auto’s op 100 kilometer per uur zit. Immers is milieuvriendelijk rijden belangrijk, maar veilig rijden blijft altijd nummer een.

Groen rijden

Daar helpt Google je tot op zekere hoogte ook mee, door bijvoorbeeld de input van automobilisten te gebruiken. Is er een ongeluk gebeurd, dan kun je dat vaak al in Google Maps zien. Zo kun je vroeg anticiperen en voorkom je dat er nog meer ongelukken gebeuren. Uiteraard zit deze functie ook in de milieuvriendelijke route van Google Maps: die is namelijk precies hetzelfde als andere Google Maps-routes, maar biedt voor dezelfde aankomsttijd simpelweg een milieuvriendelijkere manier om te rijden.

Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven,...