Game-enthousiast, tech blogger en presentator. Was ooit rockster. Local celebrity in Limburg maar ziet graag veel van de wereld. Er zijn niet genoeg kattenGIFjes in de wereld.
Google I/O zat dit jaar vol met interessant Google-nieuws, zeker als je gebruik maakt van de digitale assistent van het bedrijf. AI staat voorop in de ontwikkeling van Google. Vooral de stappen die met de Google Assistant gemaakt worden zijn groot, maar er was ook genoeg te melden over de andere onderdelen van Google. Als je de hele keynote zelf wilt kijken: de video staat er.
Maps, Gmail en foto’s
Google Maps wordt vooral beter als je het veel gebruikt om restaurants en andere zaken te zoeken. De kans dat je iets kunt vinden dat je leuk vindt wordt groter doordat je beter gematcht wordt met je voorkeuren, het wordt makkelijker om te reserveren of een afspraak te maken via maps. Een hele leuke toevoeging is dat je nu een nieuwe manier van navigeren te voet kunt zien doordat de camera ook gebruikt wordt om te navigeren. Zo hoef je nooit meer uit te zoeken welke richting nu het zuiden is en krijg je een visuele markering van waar je heen moet, met daaronder de kaart. Gaaf.
Gmail wordt ook opgeleukt door AI en dan vooral in de respons. Er kan automatisch voorspeld worden wat je gaat typen in de context van het bericht waar je op reageert en je kunt dingen als ‘adres’ beginnen te typen om je volledige adres als suggestie te krijgen. Logischerwijs is deze functie nog niet in het Nederlands beschikbaar, maar wordt voor de Engelse taal volgende week al uitgerold.
Foto’s worden ook beter door AI, want niet alleen worden je foto’s automatisch verbeterd door de kunstmatige intelligentie, je kunt zelfs zwart-wit foto’s laten inkleuren door de AI! Een prettige toevoeging voor zakelijke gebruikers is dat je een foto kunt maken van een document en dat Google foto’s het automatisch uitsnijdt en omzet naar een PDF-bestand dat je kunt doorsturen.
Digitale wellness
Google gaat proberen om te zorgen dat mensen iets minder last gaan krijgen van FOMO, Fear of Missing Out, door te zorgen dat je bewust wordt van het aantal keren dat je je telefoon pakt, hoe veel notificaties je krijgt, te zorgen dat je af en toe een keer een por krijgt om iets anders te gaan doen en te zorgen dat je je alleen maar bezig hoeft te houden met de dingen die je interesseren. Je kunt je ook tegen jezelf beschermen en een tijdslimiet op een app zetten die je niet hoeft te respecteren, maar je er wel aan herinnert dat je een doel had.
Family Link hoort daar ook bij: het is een manier om te zorgen dat kinderen niet te veel aan hun schermen plakken en om te zorgen dat ze ook via hun apparaat gestimuleerd worden om zich te gedragen op het internet, net zoals ze dat moeten doen in het echte leven. Om het helemaal af te maken kun je je telefoon met het scherm op tafel leggen en dan gaat ‘shush’-mode in en worden alle notificaties (behalve die van vooraf ingeprogrammeerde belangrijke contacten) stilgezet. Ook als je moeite hebt met in slaap komen omdat je met je telefoon bezig blijft is er wind down mode, die je display langzaam maar zeker zwart-wit maakt, zodat je vanzelf de telefoon weglegt als alle kleur is verdwenen.
Google Assistant upgrades
De Google assistent krijgt ook een flinke upgrade met natural conversation en multiple actions. Dat betekent dat de assistent nu nadat je één keer ‘Hey Google’ hebt gezegd daarna ingaat op alle vervolgvragen die je daarna stelt. Ook kan de assistent ‘en’ vragen beantwoorden, zoals “wanneer werd Albert Einstein geboren en wanneer ontdekte hij de relativiteitstheorie?” Daarnaast reageert de assistent nu ook beleefder als je een vraag stelt en ‘alsjeblieft’ zegt, iets dat vooral bedoeld lijkt om kinderen aan te leren dat commando’s naar mensen en dingen roepen en meteen resultaat verwachten niet netjes is.
Ook de integratie in andere slimme apparaten van de assistent moet het leven beter maken. YouTube tv maakt het mogelijk om steeds meer ‘gewone’ tv te bekijken via YouTube en natuurlijk ook via slimme apparaten zoals slimme schermen met de assistent geïntegreerd.
Ook in smartphones wordt de assistent beter: je krijgt voor bepaalde vragen die samenhangen met het Internet of Things of bedrijven die op afstand orders accepteren betere opties in je scherm te zien. Het voorbeeld dat gebruikt werd was een Starbucks order die later opgepikt kon worden en het veranderen van de temperatuur, waarbij er meteen een controller voor de temperatuur op het scherm werd getoond.
De assistent wordt ook ingebouwd in Google maps, dus je kunt meteen voor een route vragen en de auto muziek laten draaien, of een boodschap of je aankomsttijd laten doorgeven aan het thuisfront.
Bellende AI
De meest bizarre demo was een AI die vanuit een opdracht naar de Google Assistant letterlijk een belletje pleegt naar een kapper en een afspraak maakt ‘voor een klant’ en daarna een andere AI die probeert te reserveren voor vier personen en er tijdens het gesprek achterkomt dat dit niet nodig is. Zelfs verwarring aan de menselijke kant wordt opgelost en hoewel het niet na te trekken is of dit een echt telefoongesprek was zou het baanbrekend zijn als het dat wel was.
Die AI gaat volgens Google in de komende weken uitgerold worden als “een experiment” en vermoedelijk ook alleen voor Engelssprekende gebruikers, maar de implicaties van deze technologie zijn oprecht waanzinnig.
Intelligent nieuws
Het Google News Initiative bestaat al lang, maar Google wil haar verantwoordelijkheid nemen en heeft Google News helemaal vernieuwd en wil er voor zorgen dat je – alweer met hulp van AI – correct, gepast en gepersonaliseerd nieuws krijgt. Als je de app opent krijg je sowieso de vijf nieuwsberichten waarvan Google vindt dat je ze moet zien, en daarna gaat het steeds dieper richting je eigen voorkeuren. Ook lokaal nieuws wordt er bijgetrokken en je kunt naarmate je de app meer gebruikt kiezen waar je meer of minder van wilt zien.
Een belangrijk onderdeel daarvan zijn de nieuwe newscasts. Dat zijn korte previews van nieuwsberichten die met help van AI automatisch in elkaar worden gezet met beeld, tekst en eventueel video. Van daaruit kun je kiezen voor ‘full coverage’, waardoor je een bericht vanuit verschillende invalshoeken kunt bekijken doordat er rondom een nieuwsbericht vanuit verschillende publicaties en vraagstellingen content wordt gezocht. Heel handig als je echt in een onderwerp wilt duiken of wilt weten waarom een verhaal aandacht krijgt. Google noemt het een werkelijke 360 graden-blik op een onderwerp, vanuit verschillende vertrouwde publicaties.
Google wil ook iets doen voor de publicaties die al dat nieuws produceren. Je kunt publicaties volgen en je er ook op abonneren via Subscribe with Google. Doordat je gegevens bekend zijn is abonneren makkelijk en je kunt daarna op elk apparaat heel makkelijk die publicatie lezen. Oh, en het wordt deze week uitgerold. Take that, Apple!
Android P
Ook voor Android is het AI dat de klok slaat. Adaptive battery maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om te kijken welke apps je wanneer gebruikt en alles dat vermoedelijk voorlopig niet meer aangaat af te sluiten en zo je batterij te sparen. Als het zo goed werkt als Google zegt gaat dat heel wat batterij-crises verijdelen.
De interface van Android heeft ook een nieuw design gekregen dat simpliciteit voorop heeft staan. Je hebt geen homescherm meer zoals je dat gewend bent, maar een zoekbalk en vijf apps waarvan het systeem denkt dat je ze wilt openen. Je kunt omhoog swipen om alle apps te zien en je kunt á la Apple heen en weer swipen tussen de apps die al open zijn. Andere kleine dingen als een automatische rotatieknop als je de telefoon horizontaal houdt en het aanpassen van de volumeknop maken het af, maar de navigatie en versimpeling is het belangrijkste verschil.
App actions moeten er voor zorgen dat je makkelijker in je ritme komt. Als je op een bepaalde tijd altijd gaat rennen en je telefoon pakt, staat Strava al klaar om opgestart worden. Als je koptelefoon ingeplugd wordt, krijg je een aantal opties, of dat nu het hervatten van de podcast of muziek is waar je naar aan het luisteren was. Slices zijn een ander aspect daarvan. Dat zijn kleine stukjes uit een app die naar boven gehaald kunnen worden als je ergens naar zoekt. Als je ‘lift’ intypt kan er vanuit de Lyft app meteen een slice getoond worden die je laat zien wat het kost om een ritje naar huis te krijgen.
Naast de al genoemde digitale wellness-aanpassingen maakte Google ook nog bekend dat er een Android P beta van start gaat op Google’s telefoon, maar ook op die van een aantal andere fabrikanten, zoals OnePlus, Sony, Nokia, Vivo, Mi en Oppo. Geen Samsung of LG dus, maar dat zat er wel in: die hangen nog te veel vast aan hun eigen versies van Android.
Zelfrijdende auto’s
Waymo was natuurlijk ook van de partij, maar dat ging vooral over de vooruitgang die het bedrijf maakt en niet zozeer over concrete plannen die er zijn, behalve het voortzetten van de tests die op dit moment uitgevoerd worden. Er zijn al 6 miljoen mijl op echte wegen afgelegd (5 miljard in simulatie) door de zelfrijdende auto’s van Waymo en de neurale netwerken worden vooral getraind in voorspellen van de acties van andere weggebruikers. Zelfs het rijden in slechte omstandigheden zoals sneeuw, regen en zelfs stormen wordt steeds beter door vooruitgangen in de meetapparatuur die in de Waymo-auto’s zit. Klinkt allemaal goed, maar de zelfrijdende auto-race wordt stap voor stap gezet en die loopt nog wel even door.
Verder lezen over Android
Mobile16.10.2024
Android 15 is nu uit: wat brengt de update?
Mobile08.10.2024
Epic krijgt gelijk: Google houdt Android te dicht
Mobile07.10.2024
Google komt met hulp voor als je telefoon wordt gestolen
Gaming20.08.2024
Wololo! Age of Empires Mobile lancering op 17 oktober
Mobile13.08.2024
Alles wat je moet weten over de nieuwe Google Pixel 9
Gadgets23.07.2024
De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude
Gadgets17.04.2024
Nieuwe kleurstelling OnePlus Watch 2 & OnePlus Pad Go worden op 23 april onthuld
Technology09.04.2024
Gevonden voorwerpen: Androids gaan zoekgeraakte gadgets vinden
Verder lezen over Fotografie
Online02.12.2024
Dit is het dertiende Amsterdam Light Festival in beeld!
Online21.11.2024
Innovatie in herinneringen: Fotoboeken van byPaper met Augmented Reality
Technology10.10.2024
NASA-astronaut deelt adembenemende video van het noorderlicht
Social Media02.07.2024
Straks heb je elke dag een originele profielfoto op WhatsApp
Social Media02.07.2024
Instagram noemt zijn AI-labels anders door boosheid gebruikers
Mobile06.06.2024
Leica’s nieuwe app is voor wie de oude cameralook terugwil
Social Media02.06.2024
De voordelen en nadelen van foto’s maken van je eten
Mobile30.05.2024
Keukenhof en Samsung samen voor magische ‘Night at Keukenhof’
Verder lezen over Google
Technology11.12.2024
Google introduceert kwantumcomputer: ‘Parallelle universa bestaan’
Search10.12.2024
Trending: dit zochten we meer dan ooit op Google in 2024
Search06.12.2024
Google: Google Zoeken gaat volledig veranderen volgend jaar
Online05.12.2024
Google wil ook AI-video’s maken net als OpenAI Sora
Technology05.12.2024
DeepMind introduceert GenCast: AI-Revolutie in weersvoorspellingen
Search03.12.2024
Wat kunnen we verwachten van Google’s ‘Year in Search 2024’?
DC Business02.12.2024
Laat je website groeien met backlinks: zo pak je dat aan
Online28.11.2024
Google Chat wil meer op het populaire Slack lijken
Verder lezen over Google Maps
Search26.09.2024
Pas op: Google pakt bedrijven met nepreviews op Google Maps
Mobile12.07.2024
Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag
Online30.03.2024
10 manieren waarop Google Maps je helpt op vakantie
Automotive01.02.2024
Nieuw Apple CarPlay komt er aan, of toch pas volgend jaar?
Mobile16.01.2024
Geen navigatieprobleem meer als je de tunnel inrijdt: dit is waarom
Online13.12.2023
Google Maps: dit kun je allemaal met de blauwe bol
Automotive08.12.2023
Android Auto helpt je herinneren waar je auto staat
Online27.10.2023
Google gaat rijstroken laten zien in Google Maps
Én Immersive View voor AmsterdamVerder lezen over Kunstmatige Intelligentie
Online13.12.2024
ChatGPT heeft nu een kerstmannenmodus om mee te praten
Technology13.12.2024
10 voorspellingen voor 2025 van SAP: het is vooral AI dat de klok slaat
Advertising11.12.2024
AI-bedrijf adverteert in San Francisco: ‘Neem geen mensen meer aan’
Technology10.12.2024
Sora de toekomst van AI-videocreatie
Een baanbrekende introductieAutomotive10.12.2024
DS Automobiles ontvangt award voor ChatGPT-integratie
Video09.12.2024
Videotool Sora van OpenAI is nu officieel beschikbaar
Entertainment09.12.2024
Nieuwe AI Kersthit: ‘Christmas With You There’
Search06.12.2024