Online03.10.2022

De Amerikaanse dollar is koning!


Wereldwijd zijn de centrale banken bezig met de noodzakelijke monetaire ingrepen om de hoge inflatie te beteugelen. Doordat de Amerikaanse Centrale Bank FED heel voortvarend en resoluut aan de slag is gegaan met het verhogen van de beleidsrente (vergeleken met andere landen), wint de dollar razendsnel aan waarde tegenover (bijna) alle belangrijke valuta’s. Veel landen maken zich zorgen over de waarde van hun valuta tegenover de dollar.

Veilige Haven

De overkant van de Atlantische oceaan trekt steeds meer en sneller kapitaal naar zich toe. Traditiegetrouw zien veel investeerders in tijden van grote onzekerheid de Amerikaanse munt als een veilige toevluchtsoord, zoals nu het geval is met de oorlog in Europa, torenhoge inflatie en dreigende mondiale economische recessie. Momenteel stroomt kapitaal naar de valuta waar de hoogste (reële) rente kan worden verdiend. De rente op ‘veilige’ Amerikaanse obligaties zijn nu ook veel hoger dan elders.

Britse pond

De pond wordt door de investeerders steeds meer in twijfel getrokken door de kwakkelende Britse economie. De onlangs aangekondigde nieuwe belastinghervormingen zijn extra pijnlijk geweest voor de koers van de pond tegenover de dollar. Begin maart van 2022 was een pond nog 1,35 dollar waard. Dat is ruim 30 dollarcent meer dan wat het deze week was. Sommige analisten verwachten zelfs dat de pond eind dit jaar voorbij de pariteit met de dollar gaat.

Euro

De euro bereikte dit jaar een dieptepunt tegenover de Amerikaanse dollar. Het vertrouwen in de euro is laag door de te trage handelswijze van de ECB. De ECB is heel voorzichtig met het verhogen van de (beleids)rente omdat veel zuidelijke Europese landen kampen met enorme hoge schulden. Met een hoge rente bestaat de kans dat sommige (Zuid-Europese) landen failliet kunnen gaan. Dat betekent bijna zeker het einde van de euro, de Europese munteenheid.

Japanse yen

De bank van Japan kondigde vorige week aan om in te grijpen op de yen en de koers van de Japanse yen voor het eerst sinds 1998 te ondersteunen. Zij zitten in een extreem lastig dilemma. Moet men vasthouden aan het huidige laag-rente-beleid (wat ze al jaren doen) of meedoen met de andere centrale banken en de rentes sterk verhogen met alle gevolgen van dien. Wat men ook kiest, men loopt achter de (dollar) feiten aan.

Chinese yuan

Sinds 2008 was de Chinese munt niet zo zwak tegenover de dollar. De Chinese centrale bank voert een beleid uit dat juist de economie van impulsen moet voorzien. De bedrijvigheid in China is ingezakt door de coronalockdowns en de vastgoedcrisis. De People’s Bank of China (zo wordt de centrale bank van China ook wel genoemd) probeert de rente laag te houden om zo meer ruimte te scheppen voor de kredietverleningen en de economie op stoom te houden.

Hieronder ziet men ook hoe sterk de dollar afgelopen maand was ten opzichte van de valuta’s van andere geïndustrialiseerde landen.

Risico’s

Een dalende euro ten opzichte van de dollar drijft de prijzen in de EU verder op. Een groot deel van de huidige inflatie in Europa wordt veroorzaakt door hogere energieprijzen. Op de financiële markten wordt (nog steeds) bijna alles afgerekend met de dollar. Dit zorgt voor extra geïmporteerde inflatie. Een lagere euro zal de inflatie dus verergeren. Veel van de wereldwijde handel en transacties zijn geprijsd in dollars, daarom zijn er meer euro’s nodig om de internationaal verhandelde goederen te kunnen betalen.

Cash is king?

Een oude uitdrukking in de financiële wereld begint weer zijn weerklank te vinden, nu de rentetarieven beginnen te stijgen. De uitdrukking “Cash is king” was de afgelopen 10 jaar helemaal uit de gratie geraakt door de lage en soms zelfs negatieve rentes.

Ondanks alle ontwikkelingen op de financiële markten zien de meeste beleggers in deze tijden van grote onzekerheid en stijgende rentes, cash niet helemaal meer als koning. De Amerikaanse dollar is koning.

Dit artikel is geschreven door Halil Kiliç, Blogger, Investor & IT ondernemer.

Verder lezen over Amerika

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

TikTok en de Verenigde Staten liggen al jaren overhoop, maar nu is er ook echt een wet aangenomen die het TikTok moeilijk moet gaan maken.

Social Media26.04.2024

TikTok is verboden in de Amerika als het niet wordt verkocht

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

Het lijkt een verlate 1 april-grap, maar het is toch zo: de maan krijgt zijn eigen tijdzone. NASA heeft van het Witte Huis de opdracht gekregen om die te gaan bedenken. De deadline? Eind 2026. Wanneer de langverwachte A...

Technology05.04.2024

​GMT+Maan: De maan krijgt zijn eigen tijdzone

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

Je kinderen onder de 14 jaar op TikTok? In Florida kun je daarvoor worden gestraft. Er is een wet aangenomen die het strafbaar maakt voor kinderen onder de 14 om zich op social media te begeven. De wet gaat pas per 1 jan...

Social Media27.03.2024

​Je kind van 13 op social media? Het is op deze plek verboden

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

De Verenigde Staten klagen Apple aan omdat het meent dat het misbruik maakt van zijn macht in de smartphonewereld. Of het geïnspireerd is door de vele klachten en onderzoeken van de EU rondom monopolies is onbekend. Wel...

Mobile22.03.2024

​Verenigde Staten klaagt Apple aan voor telefoonmonopolie

​UFO’s worden vooral gespot in het westen van de Verenigde Staten

Zet een actiefilm aan en de kans is groot dat het zich in de Verenigde Staten afspeelt. Is er een zombie-uitbraak? De VS. Nu is dat niet zo heel vreemd: Hollywood ligt nu eenmaal in dat land. Deze is echter wat minder ve...

Technology29.02.2024

​UFO’s worden vooral gespot in het westen van de Verenigde Staten

Amerikanen lanceren geheimzinnig ruimtevaartuig X-37B: waarom?

We dachten dat de reis die voor 2024 gepland staat door NASA naar de maan Europa al spannend was op het gebied van buitenaards leven: die missie moet namelijk onderzoeken of er in het water op die maan leven is of heeft...

Technology02.01.2024

Amerikanen lanceren geheimzinnig ruimtevaartuig X-37B: waarom?

​Wat is er allemaal aan de hand bij Binance?

Het bekende cryptoplatform Binance zit diep in de problemen. We praten over een miljardenboete, een ceo die opstapt en een uit elkaar brokkelend beeld van cryptovaluta. Het is immers niet bepaald positief voor de decentr...

Online22.11.2023

​Wat is er allemaal aan de hand bij Binance?

Deze podcast werpt nieuw licht op moordcomplot Kennedy

In Amerika is er geen gebrek aan complottheorieën, van Aliens en 9/11, tot de moord op JFK. Maar van laatstgenoemde zijn nieuwe aanwijzingen voor een mogelijke rol van de CIA bij de moord op de Amerikaanse President Joh...

Media13.11.2023

Deze podcast werpt nieuw licht op moordcomplot Kennedy

60 jaar na moord John. F. Kennedy