Online01.07.2022

Consumentenorganisaties menen dat Google ons misleidt


Diverse consumentenorganisaties binnen Europa maken een vuist tegen Google. Volgens deze organisaties worden consumenten misleid door het bedrijf. Dat zou het doen om hun persoonlijke gegevens volop te kunnen gebruiken.

Hoewel je als consument zou denken dat Google het beste met je voor heeft door zo hevig te investeren in zijn zoekmachine, maar bijvoorbeeld ook handige tools als Gmail en de Google Kalender gratis aan te bieden, kun je je afvragen of dat allemaal wel zo gratis is. Je betaalt er misschien niet voor met je euro’s, maar wel met iets anders. Zo moet je flink wat privacy opgeven om gebruik te kunnen maken van de tools van Google.

Consumentenorganisaties

Veel mensen hebben dat ervoor over, maar consumentenorganisaties lijken niet overtuigd dat die mensen goed weten wat Google precies met hun gegevens doet. Het is immers ook wel makkelijk: even snel doorklikken, de voorwaarden niet goed lezen en door. Je merkt dat bijvoorbeeld ook wanneer je een nieuwe telefoon hebt en wil instellen: er komen wel allerlei dingen voorbij waar je ‘ja’ op zegt, maar vaak tik je die door omdat je graag van je nieuwe snufje gebruik wil maken.

Consumentenorganisaties in Europa vinden dat Google hierbij misleiding toepast. De overkoepelende organisatie BEUC heeft een klacht ingediend bij allerlei privacywaakhonden om hier eens meer onderzoek naar te doen. Het schrijft: “In tegenstelling tot wat Google beweert over het beschermen van de privacy van consumenten, zijn tientallen miljoenen Europeanen op een weg naar surveillance geplaatst toen ze zich aanmeldden voor een Google-account.”

Te veel macht voor Google

“Er is maar één stap voor nodig om Google alles wat je doet te laten controleren en exploiteren. Als je wilt profiteren van privacyvriendelijke instellingen, moet je navigeren door een lang proces en een mix van onduidelijke en misleidende opties. Kortom, wanneer je een Google-account aanmaakt, word je onderworpen aan toezicht als standaard optie. In plaats daarvan zou privacybescherming de standaard en gemakkelijkste keuze moeten zijn voor consumenten.”

Het zou graag zien dat consumenten beter worden informeert en het proces duidelijker wordt. Daarnaast is het niet gecharmeerd van de ‘must’ om bij aankoop van een Android-telefoon een account te moeten aanmaken bij Google. 7 op de 10 telefoons op de wereld gebruikt Android. Zo’n account is onder andere nodig om apps te kunnen downloaden uit de Play Store van Google. Je wordt dus min of meer wel gedwongen om een account aan te maken, terwijl daar privacytechnisch veel haken en ogen aanzitten.

Duidelijke taal

Duidelijke taal van de BEUC, wat natuurlijk goed past bij deze situatie. Het wil immers dat Google juist duidelijke taal en processen gebruikt om gebruikers te informeren. Google is het daar op zijn beurt totaal niet mee eens. Het vindt de gebruikte taal duidelijk, de keuzes helder en het design is makkelijk te begrijpen. Het heeft zelf gezegd: “We streven er juist naar dat de keuzes simpel en duidelijk zijn.”

De maat is echter vol en dat ligt niet alleen bij Google. “Google is een recidivist. Meer dan drie jaar geleden dienden we klachten in tegen de locatiebepalingspraktijken van Google en de verantwoordelijke Ierse commissaris voor gegevensbescherming heeft nog steeds geen beslissing over de zaak genomen. Ondertussen zijn de praktijken van Google in principe niet veranderd. De techgigant voert nog steeds continue tracking en profilering van consumenten uit, wat de toon zet voor de rest van de markt. We hebben snel actie van de autoriteiten nodig, want het is onaanvaardbaar dat een van de grootste spelers de AVG negeert.“

Sowieso ligt Google constant onder vuur. Niet alleen omdat hoge bomen nu eenmaal veel wind vangen en het internet relatief gezien nog steeds vrij nieuw is (en het nu eenmaal heel lang duurt om wetgeving in elkaar te zetten), ook omdat het op veel verschillende gebieden zijn macht lijkt te misbruiken. De EU heeft Google al meerdere malen op de vingers getikt en schroomt niet om hoge boetes uit te delen. Google doet het nu allemaal voorkomen alsof de BEUC en Google hetzelfde doeleinde hebben, maar waarom dan niet in gesprek om het nog beter te maken? Of zou dat toch te veel overkomen als toegeven? Wordt -maar waarschijnlijk pas over een lange tijd- vervolgd.

Laura Jenny
Laura Jenny

Is ze niet aan het tikken, dan reist ze rond in de wondere wereld van entertainment of op een toffe plek in de echte wereld. Mario is de man van haar leven, Belle is haar beste vriendin en haar laptop is nooit ver weg.

Verder lezen over Google

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

Het is een eeuwenoud cliché dat je goed moet slapen, maar net als dat beweging essentieel is, is slaap dat absoluut ook.

Nieuws24.07.2024

5 redenen waarom je goed moet slapen en 5 tips hoe

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

De meest recente Chromecast dateert uit 2022 en is de Chromecast with Google TV. De nieuwe lijkt daar echter totaal niet op.

Gadgets23.07.2024

De nieuwe Chromecast is bijna tegenovergestelde van oude

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

Wat zou jij doen als Google je twee keer zoveel wilde betalen voor je bedrijf als het op dit moment wordt gewaardeerd? Als je Wiz bent, zeg je nee.

Cybercrime23.07.2024

Startup Wiz zegt nee tegen de 23 miljard dollar van Google

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Er zijn nieuwe emoji voor dit jaar gepresenteerd. Eén van de sterren van de show is… een dorre boom met kale takken.

Online17.07.2024

En de nieuwe emoji van dit jaar is: een kale boom met dorre takken

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google zou de grootste startup-acquisitie ooit zijn voor een bedrag van 23 miljard dollar. 

Cybercrime15.07.2024

Google is van plan om grootste startup-overname ooit te doen

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Op Android doet de app dit al jaren, maar nu krijgt Apple die mogelijkheid eindelijk ook. 

Mobile12.07.2024

Google Maps laat je op iPhone eindelijk zien hoe hard je mag

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Het is volgens Google bedoeld om te zorgen dat zoekresultaten eerder laden, in plaats van dat je allemaal dingen geladen krijgt waar je helemaal niet om hebt gevraagd.

Search26.06.2024

Google stopt met de doorlopende scroll op zijn zoekmachine

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Sinds enige tijd verstuurt Google accountnotificaties over veiligheidsissues of nieuwe functies naar de inbox van Gmail. Verontrustend feit daarbij is dat deze emails een directe link naar de desbetreffende accountinformatie bevatten.

Cybercrime26.06.2024

Waarom verstuurt Google weer account- en inloglinks in mails?

Verder lezen over Privacy

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Er zijn weinig gegevens gevoeliger dan informatie over je HIV-status of wanneer je voor het laatst bent getest. Grindr is daar echter niet zo voorzichtig mee omgegaan en wordt nu aangeklaagd.

Online24.04.2024

Dating-app Grindr aangeklaagd om delen HIV-status met anderen

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

We kennen allemaal wel de verhalen van mensen wiens Instagram-foto’s worden gestolen om een catfish-account aan te maken, of mensen, bedrijven en merken bij wie hackers toegang hebben gekregen tot een van de social media accounts.

Cybercrime15.04.2024

Bescherm jij je online identiteit wel genoeg?

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Schandalen als gevolg van ontsporende Artificial Intelligence (AI) zullen de aankomende jaren hoogstwaarschijnlijk een wereldwijd probleem gaan vormen. De uitrol en integratie van AI's binnen online toepassingen zullen n...

Online18.03.2024

​Digitaal mijmeren: Zullen AI’s op het internet op enig moment ontwaken?

Mogelijk ontwikkelen AI's een vorm van gedecentraliseerd interactiviteitsbewustzijn
Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Met Valentijnsdag achter de rug kunnen we het veilig en wel bespreken: AI-chatbots die bedoeld zijn als een soort digitale geliefde zijn onbetrouwbaar. Volgens nieuw onderzoek van de Mozilla Foundation blijken AI-chatbot...

Online15.02.2024

Je ​AI-geliefde is onbetrouwbaar: onveilig en uit op geld

Doe het veilig
Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

In heel Nederland, maar ook in de rest van Europa, zorgen de toenemende kosten van levensonderhoud en de inflatie voor sombere economische vooruitzichten voor het komende jaar. Met als logisch gevolg dat we wat meer gaan...

Cybercrime05.02.2024

Consumenten bezuinigen op kosten, maar helaas ook op privacy en security

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Om maar direct met de deur in huis te vallen: erotische datingsites bieden zelden of nooit wat ze beloven. Het betreffen zonder uitzondering verdienmodellen gebaseerd op misleiding van het mannelijk libido. In alle geval...

Online23.01.2024

​Erotische datingsites: oplichting als premium verdienmodel

Waarom grijpt de Autoriteit Consument & Markt niet in?
Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Elk jaar kiest het Nederlandse publiek weer een persoon of (overheids)organisatie die volgens ons in dat jaar de grootste inbreuk gepleegd hebben op onze online communicatievrijheid en privacy. Gekozen kan worden uit een...

Nieuws15.01.2024

Dilan Yesilgoz grootste privacyschender van 2023

Demissionair minister krijgt de Big Brother Award; X en Meta ontvangen expertprijs
​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024

Na alle technologische ontwikkelingen in 2023 zijn de uitdagingen voor adverteerders dit jaar groot. De centrale vraag: hoe kun je gepersonaliseerde advertenties maken, zonder daarbij third-party cookies te gebruiken en...

Advertising10.01.2024

​3 voorspellingen voor de beste privacy-first advertenties in 2024